Preview Beachduathlon Noordwijk, crossduathlon Reusel; Shirin op EK; Superleague; Beermiles – WTJ 969


VRIJDAG – Hoogtijdagen voor de crossduatleten. In ons land zijn zondag zelfs twee wedstrijden. De Beach Duathlon van Noordwijk afficheert zich meteen als de novemberklassieker. Mag best. De race is weliswaar voor jong en oud, topsporter en recreant, het parcours is best zwaar. Start op het strand bij de Langevelderslag richting Zandvoort en door de duinen terug. Het mountainbiken gaat de andere kant op. Eerst door de duinen richting Noordwijk en weer terug Langevelderslag. Een slagveld zal het best worden zelfs bij droog weer en hard strand. De organisatie berust bij triathlonvereniging De Bollenstreek. Strandrestaurant Nederlandt is het wedstrijdsecteriaat. Start van zowel de korte als de lange afstand is om 9.30 uur. Lang betekent overigens na de korte rbr gewoon nog eens door voor hetzelfde stuk fietsen en lopen. Een RBRBR dus.

Favorieten in Noordwijk, lang werk in Reusel

Yennick Wolthuizen en Anne Zijderveld waren vorig jaar de twee mooie winnaars. De wedstrijd van morgen markeert de terugkeer van Royce Kortekaas. Hij was een van de toppers uit de beginjaren van de crossdu- en triathlonsport. Tweevoudig Nederlands kampioen ook. En nu doet ie weer mee. Net als Jisk Hoogervorst, Wouter Dijkshoorn, Jeroen Tiebie, Leon van der Meijden (ook weer terug) en uiteraard titelverdediger Yennick. Anne viert na Hawaii een lange vakantie. En terecht.

 

Ook morgen is de Hermans Assurantiën duathlon in Reusel. Van een heel ander kaliber overigens. De enige overeenkomst is het starttijdstip: ook 9.30 uur. Een wedstrijd in de prachtige bossen van Reusel en Arendonk met atleten uit de hele Benelux, we zouden haast willen zeggen: vooral met Belgen. De organisatie ligt bij de bijna vijftigjarige atletiekvereniging AVR’69 uit Reusel. De wedstrijd maakte deel uit van het nieuwe Hammer Nutrition Crossduathloncircuit. De afstand is niet gering voor de senioren/masters: 14 kilometer crossloop, 64 kilometer ATB en 7 kilometer crossloop. Gelukkig is er de laatste jaren ook de halve variant en kan zelfs de jeugd voor een korte wedstrijd meedoen. Maar de bikkels tekenen voor het langere werk. Vertrek en eindpunt liggen op sportpark d’n Hoek Reusel. Vorig jaar waren Micha van den Eynde en Birgit Massagé de winnaars. Tibor Gijssen (2e) en Yvonne Huis in ’t Veld (5e waren toen onze beste landgenoten. Rond 14 uur ’s middags weten we de winnaars.

Shirin sprak vorige week nog op groot sportfestival WILLsport


Ook crossend maar dan op het allerhoogste niveau doet zondag Shirin van Anrooij. Waar de meeste triatleten een winterpauze inlassen, is Shirin zo de wintercrossen ingerold en wel dusdanig dat ze zich kwalificeerde voor het EK veldrijden in Rosmalen voor de gelegenheid omgedoopt tot Crossmalen. Niet bij de juniores, die doen alleen maar bij de jongens een EK. Nee meteen bij de beloftes en dat op basis van goede eerste resultaten, zoals afgelopen zondag de derde plaats bij de elites (!) in het Luxemburgse Contem.

Shirin had toen toch al een topweekeinde, want samen met haar coach Marc Herremans was ze een van de vele topsprekers op het WILLsport festival in Kortrijk. Op hetzelfde podium als Jan Frodeno sprak ze over coaching, training en mentale weerbaarheid. ,,Het ging erover hoe belanrijk het is om goed gecoacht en getraind te worden en vooral de communicatie tussen coach en pupil. Dat gaat overigens tussen Marc en mij heel erg goed. De mentale weerbaarheid ging erover hoe je moet omgaan met tegenslagen, iets waar Marc natuurlijk alles van af wet. En waar veel mensen nog veel van kunnen leren.’’
Shirin vond het een bijzondere ervaring om voor zo’n groot publiek te mogen spreken. ,,Aan mij persoonlijk werd gevraagd hoe ik sporten kan combineren met school en andere dingen. Maar ook hoe ik elke keer de overstap kan maken tussen de verschillende sporten.’’ Om er lachend aan toe te voegen, dat ze vaak de vraag krijgt hoe bondscoaches reageren dat ik alles blijf combineren, waardoor ik soms wedstrijden moet laten schieten voor een andere tak van sport.’’


Zo ook deze winter waarin ze zal veldrijden, veldlopen en wellicht ook indoor-atletiek bedrijven. Maar zondag is ze tussen 10.30 en 11.25 uur bezet. Dan doet ze voor het oog van de NOS-camera’s en vele toeschouwers mee aan het EK veldrijden. Stan Godrie, Pim Ronhaar en Luke Verburg komen dit weekeinde ook in actie en hebben eveneens een triathlon-connectie c.q. verleden. En vandaag was er al een Europese mastertitel voor Reza Hormes-Ravenstijn, van tijd tot tijd ook in crossduathlons te zien.

Ironman Florida en Superleague Mallorca

 

Terug naar de combisporten. De Ironman Florida staat op het programma. Toen er nog profs meededen was het een favoriete race van Yvonne van Vlerken, die ze drie keer won. Vorig jaar was Derk de Korver nog de nummer twee in deze wedstrijd. Beide Nederlanders doen nu niet mee, wel twee anderen: Mathieu Voets en Geoffrey Homma. Op zondag zijn de Latijns-Amerikaanse 70.3 Ironman races in Buenos Aires en Los Cabos.

En dan is er natuurlijk de volgende SuperLeague Triathlon op Mallorca. Hopelijk onder wat betere omstandigheden dan races vorige week in de gebied. Het hele geel-zwarte circus van Malta is overgevlogen naar Mallorca. Dus ook daar weer Rachel Klamer en Richard Murray in actie. We kunnen natuurlijk een lange voorbeschouwing geven, maar het is veel leuker om onderstaand filmpje te tonen. Kijk maar. Het plezier spat er bij beide sporters weer vanaf. Misschien is dat wel de sleutel van hun succes.

 

 

O ja, en dan zijn er natuurlijk ook veel tri- en duatleten actief in de twee Beer Miles dit weekeind. De 2e editie in Maastricht. Op sportpark Jekerdal is de opdracht 1 bier-400 meter rennen, 1 bier-400 meter rennen, 1 bier-400 meter rennen en tenslotte 1 bier-400 meter rennen tot aan de finish. Serieuze businnes georganiseerd door Sven Bams, Tessa en Anne Witteveen en Jardy van den Heuvel, de nummer drie van Nederland. Aanvang 15.30 uur.

 

Uiteraard kunnen de Trimates – die altijd aan bier denken – niet achterblijven. Goed getraind door Marijn de Jonge (op dat ene onderdeel zijnde niet het lopen) gaan ook op de baan van Hellas Utrecht de beermilers van start. Tim den Braber organiseert het met een stel Trimates. Topfavoriet schijnt ene Jeroen Gijzen te zijn. Tot Hawaii geheelonthouder, maar sinds zijn terugkeer helemaal door geslagen. Ruud en ik hopen beide Beermailes te doen, zelfs al starten ze in Utrecht maar een half uurtje later dan Maastricht. Echte beermiles kunnen dat!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.