Europese titel Pim Ronhaar; Shirin 15e; Rachel vierde in SLT Mallorca en meer – WTJ 971

ZONDAG – Veldrijden vertoont veel raakvlakken met de multisporten, waar wij ons op richten. En dat blijkt ook wel uit de kruisbestuiving hier en daar. Zo kwam Sanne van Paassen van de cyclo-cross over naar triathlon en andersom zijn er jonge triatleten, die later veldrijder zijn geworden. En Shirin van Anrooij is in dit alles weer de status aparte. De kleine Kapelse kan gewoon alles.

EK Crosstitel voor Pim Ronhaar

 

Het eerste succes, wat ook een beetje op triathlon afslaat, was zondagochtend al bij het EK junioren in (C)Ros(s)malen. Na drie kwartier wedstrijd was het de 17-jarige Pim Ronhaar, die in eigen land de Europese titel binnenhaalde. De jongeman uit Hellendoorn zagen we een jaar of vier, vijf geleden nog wel in de triathlons van Twente. Zo won ie de jeugdraces in Enschede en Azelo ooit en deed ie mee aan de Twentse Triathlon Tour. Vader Gerben is in dat opzicht iets fanatieker in triathlons, maar nu Pim echt aan de top meedraait is de keuze voor de Hellendoorner snel gemaakt. Schitterende Europese titel, prachtige zevende plaats ook voor Luke Verburg. Zoon van het triathlonpaar Marcel Verburg en Margriet Uijl. Het was een mooi begin van een Brabants feestje hier in Rosmalen.

Chaotische start voor Shirin

 

Dat Shirin van Anrooij als jongste deelnemer aan het beloften-EK een vijftiende plaats zou halen, had veel met haar lastige start te maken. Vanaf de achterste startrij moest de pupil van Marc Herremans beginnen en dat verliep chaotisch. Eenmaal weer op de rit, waren vooraan al een stel meiden weg. Gelukkig zaten daar veel Nederlandse meiden bij, waardoor het zelfs een clean sweep werd met Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en Fleur Nagengast. Shirin keert ongetwijfeld de komende jaren terug op het beloften-bal, daar waar anderen de overstap naar de elites gaan maken. Het cross-seizoen is in elk geval voor de Dutchies geweldig ingezet.

Rachel vierde, Richard vijfde in Super League Triathlon Mallorca

 

Op Mallorca liep het spectaculaire Super League Triathlon jaar op zijn eind. De Sprint Enduro (twee ultrakorte triathlons achter elkaar) vormden een magistrale apotheose van de vijf SLT-races dit seizoen. Races ook waar Rachel Klamer en vriend Richard Murray veel plezier aan beleven en er ook nog een leuk zakcentje aan overhouden. De vrouwen mochten eerst. Rachel mengde zich weer in de Amerikaanse strijd. Spectaculair was de val van Katie Zaferes, die zo even de aansluiting miste maar toch weer aansloot. Op Mallorca was echter Taylor Spivey bijzonder sterk. De nummer zes van de wereld liet eerder al in de Chinese World Cup zien aan het eind van het seizoen nog over genoeg energie te beschikken. In de Enduro liep ze weg van Kirsten Kasper en Katie Zaferes. Rachel kwam als vierde binnen om vervolgens aan de rand van de weg even uit te blazen. Het seizoen was lang en zwaar. In de eindstand van de wedstrijden op Mallorca was de eindstand van het weekeinde gelijk aan de volgorde van aankomst in de Enduro. In de tussenstand met de finales in Australië volgend voorjaar nog voor de boeg staat Rachel derde en is Katie leidster in het klassement.

Bij de mannen was Marten van Riel een meer dan welkome aanvulling. Hij ging mee in de kopgroep met de grote namen – Vincent Luis, Jonathan Brownlee en Henri Schoeman – daar waar Richard Murray helaas niet kon volgen. Op het laatste stuk lopen (steeds weer een enorme steile helling op en af) moest Marten lossen, maar kon hij wel Richard voorblijven in de strijd om de vierde plaats. Vooraan was Jonathan eerst vooruit, maar door een short cut (dankzij een front-wissel) kwam Vincent toch weer vooraan te liggen. Zo wisselde het ook op die manier nogal eens vooraan. Het maakt de races verrassend en spannend tergelijk. Jonathan kwam als tweede door het finishlint, Henri derde.
Ook zondag werd de Enduro Relay – als bijprogramma – gewonnen door het sterrenteam rond Mario Mola. Hij had zijn broer Luca en – hersteld van Hawaii – Javier Gomez in zijn team zitten.

Het moderne triathlonnen zit in SLT

 

Naast het topveld iedere keer weer, ligt de kracht van de Super League Triathlons in de entourage. Alles in geel-zwart, zeer compacte maar zware parcoursen, spectaculaire haast circusachtige formats, de gekleurde outfits van de deelnemers en niet in de laatste plaats de geweldige live-coverage. Aangevuld met het uitermate deskundige commentaar van Alistair Brownlee en Annaleah Emmerson en je hebt een formule, waar – met alle respect – de live-coverages van ITU, Ironman en Challenge niet aan kunnen tippen. Die Chris McCormack heeft zijn zaakjes goed voor mekaar. Het wachten is op de eerste Super League Triathlon op….Ameland?

Transfer Joost

 

Joost Somsen en Guido Gosselink

Kort transfernieuws. Joost Somsen stapt over van TTvW Hof van Twente naar het eredivisieteam van TC Twente. De talentvolle Eibergenaar wordt voortaan net als Stijn Jansen getraind door Guido Gosselink.

Crossduathlon Nijverdal

 

Daan Schouten

Ook niet vermeld in de preview vrijdag was de DRW crossduathlon van Nijverdal. De wedstrijd kent nochtans een lange traditie: 18e uitgave al weer aan de noordkant van de Holterberg. Daan Schouten liet nog maar eens zien waarom hij ’s lands beste is in de crossloop-mountainbike combinatie. In min of meer een thuiswedstrijd trok de Almeloër er snel op uit. Bij het fietsen kwam alleen Fries Arie de Jong nog opzetten, maar Arie moet de Groningse wintertriathlon van zaterdag nog in de benen gevoeld hebben. Op een krappe twee minuten van Daan finishte Arie toch weer als snelste master. De derde plaats werd ingenomen door Glenn Edelenbos. Maarten Vierhout, vorige week nog winnaar in Harderwijk eindigde vierde en vervolgens bolden Koen Wiggers en specialisten Mark Saathof, Maarten Nijland en Joost Christiaans over de finish achter zwembad Het Ravijn. Ravijnen kwamen de deelnemers niet tegen. Hoogteverschillen wel: tot op 133 meter. Sallandse Heuvelrug hè, daar valt best wat te klauteren.

 

Petra Sloots

Terug in beeld nu de crossduathlons begonnen zijn is ook Laura Gorter weer. De Utrechtse had weinig moeite om de concurrentie achter zich te houden. Sanne Bouwmeester greep vier minuten na Laura’s finish de tweede plaats, veelvrate Petra Sloots uit het ‘verre Briele’ eindigde derde. Bij de duo’s won het koppel Ferry van den Berg en Gert-Jan Bosman. Maarten en en Jorina Janssen wonnen het mix-duo klassement.

Brouwersdam90 triathlon breekt alle records: 1000 gepasseerd!

 

Hoezeer het nieuwe seizoen al leeft, leert ons het verhaal van de Brouwersdam90 (1-79-10) triathlon. Nieuw volgend jaar op de kalender, maar triatleten zijn er zeer nieuwsgierig naar. Dit weekeinde mochten Erik Peeman en zijn mensen reeds de 1000e inschrijving noteren. Op vier dagen tijd is dat volgens mij in Nederlandse wedstrijden nog nooit vertoond. Er zijn al extra series toegevoegd aan het programma, maar wie nu nog wil meedoen moet toch echt heel snel zijn. Alleen op de kwart en 1/8e zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Een luxe probleem eigenlijk he.

Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.