Beermile Maastricht; Hol-Bel in duathlon Reusel; Beach Noordwijk en Ironmans – WTJ 972

MAANDAG – Aftellen naar 1000, schreef collega Ruud zondag. Aan de Brouwersdam tellen ze juist top naar duizend. Fenomenaal hoe snel ze daar met wachtlijsten moeten gaan werken. Het legt wel enige druk op de organisatie, maar gezien de lange aanloop en de testwedstrijdjes in Herkingen komt dat wel goed. En een lekker idee dat je het niet voor niets doet.

Vier flesjes bier verder winnen Robert en Claudia

Voor vier flesjes bier deden ze het ook in Maastricht afgelopen zaterdag. Het eerste novemberweekend leek wel Beermile-weekend, want zowel Utrecht als de Limburgse hoofdstad hadden er een. Bij de mannen ging het bij de EDO Sports organisatie net even harder dan bij Hellas. De Hawaii-gangers Robert de Korte en Edo van der Meer waren én dorstig én bleven rap lopen. Twee tellen (1 slok) zat er tussen hen. 6.12 om 6.14 en Marijn de Jonge had in Utrecht 6.28, zoals we zaterdag meldden. Stijn Janssen werd derde. Beste vrouw was wel een beetje verwacht: Claudia Striekwold, die Margot Reinders liefst 13 tellen achter zich liet. Nationaal duathlonkampioene Sophie van der Most ‘beermilede’naar een derde plaats. Mooi was de deelname van Anna Hayen en Glenn Wijntjes als Team Supermaan. In het ‘schaamterijtje’ kanslozen als Diederik Scheltinga, Davy Heijsteeg en Jeffrey Reijnders. Maar gezellig was het wel.

Roger Smeets terug in zware run-bike-run Reusel

Gezellig is het ook op de duathlon van Reusel, al is het op de lange afstand vooral zwaar. In de laatste maanden van het jaar zijn er twee van deze crossduathlons. Reusel is de ideale voorbereiding op de Hel van Kasterlee in december. Dat hebben vooral de Belgen goed begrepen, zij komen massaal naar één van de Acht Zaligheden. 14 kilometer lopen, 645 kilometer ATB en 7 kilometer lopen. Het is niet iets wat je na een lang tri- of duathlonseizoen ere nog even bijpakt. Rik Thijs wel. Hij wil ‘De Hel’ winnen en trainde in Reusel naar de zege. Zijn tweede na de overwinning in 2015 op hetzelfde parcours. Op het sportpark van AVR in de grensgemeente was het negen minuten wachten vooraleer Kevin van Hoovels zich als tweede meldde. De nummer 19 van het Olympische mountainbiken in Londen kon hetzelfde tempo aan de dag leggen op de ATB als Rik Thijs, maar verloor nog kostbare minuten bij het lopen. Bert Nietvelt, twee jaar terug nog de snelste in deze grensoverschrijdende marathon-run-bike-run, was de derde Belg aan de finish. Snelle lopers als Willem Langmans en Nick Renders volgden daarna. Het was pas op de zevende plaats dat de eerste Nederlander zich aandiende: Roger Smeets. De deelname van de man uit Elsloo was verrassend. De atleet is vooral in crosslopen en op de weg te vinden, op de fiets zien we Roger minder vaak. We zijn het al haast weer vergeten, maar de Witte Tornado uit Elsloo was in 2003 en 2005 wel ’s lands beste duatleet op de weg. Wie na een carrière als profwielrenner de marathon in 2.17 uur loopt is natuurlijk geen kleintje. Roger duikt nog wel eens op in de ATB-races en ook Egmond. Hij is trainer bij AV Caesar. In Reusel, de derde race van het Hammer Nutrition circuit, deed hij nog niet eerder mee. Verder was Roger ook altijd wel goed voor een relletje, maar daarmee bracht hij de duathlon wel in de publiciteit. Tweede Nederlander was Tijn Seuntjens op een 15e plaats, de derde ‘Ollander’ was Eindhovenaar Thom Rutten.

Annelies wint Reusel

Slechts twee vrouwen durfden dit jaar de lange afstand aan. Allebei Nederland, zodat we weer gelijk maakten. De Eindhovense Annelies van der Zwart deed er 4.50 uur over, een uur en 10 minuten langer dan de winnaar uit Retie. Tweede vrouw werd Inge Bax, uit die bijzondere enclavegemeente Baarle-Hertog, volgende week in de picture vanwege het feit dat het een eeuw geleden is dat WO I eindigde. Beste duo was het koppel met Kris Jennes. Op de korte afstand won een stadgenoot van Rik Thijs: Luc van Herck. Eefje Ottevanger van Eindhoven Atletiek trok de stand NL-B weer recht 2-2. En zo zou het dankzij de jeugdwedstrijden 3-3 worden, want de Zeeuw Bart Kastelen won bij de jongens, terwijl Schotense Zia Geerts snelste meisje was, allebei mountainbikers overigens. In de duo-series wonnen voorts team van de Sande, Carli en Wendy de Laat en Theo en Sanne Elting. Bij de jeugd was het koppel Jinte en Yannick Michiels net als vorig jaar het snelste en de ouder-kind race werd gewonnen door Pieter Engelen met dochter Dylana.

Beachduathlon Noordwijk andermaal naar Yennick

Yennick Wolthuizen prolongeerde zijn overwinning op de Beachduathlon van Noordwijk. De nummer twee an Nederland op de weg is niet per se een crossduatleet, maar als de Ouddorper mee doet gaat het voortreffelijk. Op het strand trainen kan ie thuis ook, dus het terrein van Noordwijk ligt hem wel. Dit keer vergezelden Jisk Hoogervorst en Wouter Dijkshoorn de software engineer. Met een zesde plaats maakte thuisfavoriet Royce Kortekaas een prachtige come-back. Hij finishte nog net voor master Jeroen Tiebie. Net als Roger Smeets was Royce begin deze eeuw twee keer Nederlands kampioen. Maar dan niet in de wegduathlon, maar in de eerste crosstriathlon NK’s. Royce was de laatste jaren speaker, maar het kriebelde weer. Verbaasd dat ie weer aardig meekon was ie wel.

Meekomen hoefde Simone Lankhuijzen niet per se. Finishen wel, dan zou ze automatisch winnares worden. Met nog twee mannen achter zich had de Haagse het niet erg moeilijk. Al telt elke zege wel. Beste duo was het Leidse team 43. Op de korte afstand een opmerkelijke winst van Daniel Knegt met Pascal Valentijn als pilot. Een week eerder deed Daniel (toen nog met Koen de Leeuw) ook al mee aan de langste strandrace van Hoek van Holland tot Den Helder. Die ervaring kwam van pas voor de paraduatleet uit Hazerswoude. Twintig seconden later volgde Jos van Tetering als ‘eeste-niet-para-atleet’. Wel elf vrouwen op de korte afstand, waarvan Karin Slootweg het meest bedreven op strand en in duin. KK (Katwijkse Karin) werd zelfs derde overall.

Los Cabos en Buenos Aries met Dagmar Kagie

Drie (70.3) Ironmans en allemaal op het Panamerikaanse continent. De 70.3 in het Mexicaanse Los Cabos werd gewonnen door een specialist op de halves, Sam Appleton. De Australiër was reeds toe aan zijn twaalfde 70.3 Ironman-zege. Hij klopt redelijk eenvoudig thuisfavoriet Mauricio Mendez en ook op de nummer drie – landgenoot Joe Gambles – was het even wachten. De Ozzies hadden een goede dag in Mexico, want ook bij de vrouwen een dubbelslag met Ellie Salthouse en Carrie Lester op de eerste twee plaatsen. Heather Wurtele maakte het sterke vrouwenpodium compleet.

Geen Nederlandse deelname in Los Cabos, wel op de 70.3 Ironman Buenos Aires. Al was het er dan maar eentje, Dagmar Kagie. De Eindhovense bewegingswetenschapper finishte als 454e in 5.11 uur. Dat was anderhalf uur minder snel dan winnaar Rodolphe (Rudy) von Berg, die het vorig jaar nog moest afleggen tegen Lionel Sanders. De Amerikaan heeft een Belgische vader, die zelf ook een begandigd triatleet is. In het verleden werd sr. zelfs agegroup wereldkampioen op Hawaii. Bovendien zijn de Von Bergs van adel, al heb je weinig aan blauw bloed in een triathlon lijkt ons. Vier minuten na Rodolphe finishte in de Argentijnse hoofdstad de Braziliaan Reinaldo Colucci op een tweede plaats. Zijn landgenoot Santiago Ascenco werd derde. Ook Braziliaanse vrouwenwinst. Pamella Oliveira wist alle aanvallen van de Amerikaanse favorieten Lauren Goss en Lindsey Jerdonek te weerstaan en haar vijfde 70.3 Ironman-zege te boeken.

Ironman Florida

Op de Ironman Florida waren Steve Jackson en Tami Ritchie de Amerikaanse winnaars van deze agegroup-only race. De triatleten op amateurbasis slaagden er niet in tijden onder de negen dan wel tein uur te realiseren. Jackson was klaar in 9.09 en daarmee drie minuten sneller dan landgenoot Graham Shappard en acht minuten rapper dan de Deen Kim Visby. Tami klopte Brittany Vocke en Jaime Simmons en dat was – net als Super League Mallorca – een volledig Amerikaans podium. Beide Nederlandse deelnemers zijn keurig gefinisht. Matthieu Voets uit Tilburg eindigde op een mooie tiende plaats bij de M18. De in Sydney woonachtige Geoffrey Homma volgde een uurtje later. We schrijven beide namen bij in de lange, illustere lijst van Nederlanders, die een hele volbracht hebben.

519.Matthieu Voets 13.17.34 (10e M18)

756.Geoffrey Homma 14.12.02 (82e M30)

De African Cup in het Marokkaanse Agadir moest het zonder Nederlanders stellen. De Spanjaard Genis Grau en de Zuidafrikaanse Gilian Sanders wonnen de spannende Olympic distance triathlon.

Tot zover de derde wedstrijd-perikelen uit het eerste november-weekend.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.