Even voorstellen; Nelleke Baldé, een veelzijdige “nieuwe” triatlete

 

Nelleke Baldé klopte dit jaar aan het venster bij diverse wedstrijden. Moeder van twee kinderen en winnares van 5 wedstrijden afgelopen seizoen, derde op de halve van Almere. De dame uit het Zeeuwse Grijpskerke is naast sportief ook creatief. Wij wilden wel iets meer weten:

Het belangrijkste van mijn sportcarrière tot nu toe is misschien wel dat het allemaal zo snel is gegaan. Ik loop nog geen 3 jaar hard(en dan echt vanaf de loopband met 1 minuut lopen wisselen met 1 minuut wandelen), zwem en fiets bijna 2 jaar. Het kenmerkende aan mijn persoonlijkheid is wel dat als ik iets wil, dan ga ik daar gewoon volledig voor. Dan staan al mijn pijlen die richting op en wil ik er ook echt alles uit halen. Zeer gedreven, veel energie en positief in het leven.

In mijn jeugd zat ik in de selectie van lange baan schaatsen. Van huis uit stonden vakanties altijd in het teken van sport: vooral skiën of fietsen. Vanaf mijn 15e stond het sporten op een laag pitje. Mijn interesse werd gewekt door improvisatietoneel en het maken van de bijbehorende kostuums. Ik volgde ondertussen op het Hout en Meubileringscollege de opleiding tot meubelmaker.
Na mijn opleiding ben ik verhuisd naar Zeeland en daar ben ik mijn eigen meubelmakerij en antiekrestauratie bedrijf begonnen. Ook werkte ik in de horeca en organiseerde ik evenementen voor dat improvisatie toneel. Twee dochters gekregen van nu 13 en 9 jaar oud.

 

 

Doordat ons huis in een nacht afbrandde ben ik gestopt met mijn bedrijf (10 jaar gedaan)om het huis te kunnen opbouwen en er te zijn voor onze kleine kinderen. Het huis was klaar na 2 jaar en toen ben ik daar een antroposofisch kinderopvang begonnen. Dat heb ik tot vorig jaar gedaan en nu focus ik mij meer op het professioneel maken van kostuums, decors en andere aankleding en natuurlijk op het sporten.

 

 

December 2016 ben ik gaan fietsen en zwemmen. En dat vroeg na enig doorzettingsvermogen, want zwemmen kon ik totaal niet. Dennis en ik wilden een half jaar trainen voor de lokale sprinttriathlon in Middelburg 2017, maar die ging niet meer door, dus werd het Terheijden, waar ik tweede werd. Een week later werd ik derde in de Vrouwentriathlon ondanks een eerdere val van de fiets in een training.

 

 

We waren beiden helemaal verslingerd aan de triathlonsport en trainden ons een ongeluk en deden alle wedstrijden waar we maar naartoe konden, ook de hardloop en trailwedstrijden. Bijna overal stond ik op het podium. Maar we deden (veel) teveel, soms wel 3 wedstrijden per week. Dat ging dus niet goed en neigden aan het eind van het seizoen naar overtraindheid. We besloten het slimmer aan te pakken en ons te laten testen en trainen door Frank Heldoorn die we via eigen onderzoek naar een trainer gevonden hadden. Daar trainen we nu 1 jaar precies. We trainen veel en rustig en dat werpt zijn vruchten af!

 

 

Afgelopen jaar ben ik gestart in het eerste divisieteam van Siosport. Volgend jaar weer! En dat vind ik echt geweldig! Iedereen is lekker fanatiek en enthousiast. Helaas trainen we niet samen omdat we allemaal ergens anders vandaan komen en is er na 1 seizoen weer veel veranderd in het team. Maar het samen naar wedstrijden gaan is wel echt heel mooi. Ik zit daar vaak net achter de top 10. In dit jaar dat we bij Frank trainen heb ik 5 sprint wedstrijden gewonnen en de eerste halve in Almere werd ik derde in mijn agegroup. Daarmee heb ik mij gekwalificeerd voor het WK in Slowakije. Dat wordt dan ook mijn hoofddoel in 2019 naast onze eerste hele triathlon in Hamburg een paar weken later.

 

Dennis en ik trainen bijna altijd samen. Dat is superleuk en vaak haast hij mij ook in hardloop wedstrijden. Dit jaar hebben we iets minder trail avonturen in de bergen dan het jaar ervoor. Maar in het voorjaar nog wel een hele mooie 3 daagse trail wedstijd gedaan in Chartreuse Frankrijk. En onlangs tweede geworden bij de 25k Beartrail. En onlangs mijn eerste marathon prima uitgelopen in 3.37 (Kustmarathon over strand en duinen) En werd ik 9e dame. Samen hebben we nog in 5 dagen een rondje Nederland gefietst met bepakking.

 

Het nieuwe Triathlonjaar 2019 zullen we al onze individuele wedstrijden doen in de pakken van Trisportpharma. Het team waar we sinds kort bij zitten.
Mijn sterkste punt is fietsen trouwens. Misschien vind ik dat ook wel het leukste om te doen. Het zwemmen lijkt ook steeds meer ergens op maar ik weet dat als ik slecht zwem ik lekker veel in mag halen op de fiets. Lopen gaat ook boven verwachting goed en sinds ik bij Frank train heb ik ook nergens meer pijntjes of andere loopperikelen!

 

 

Het toneelspelen is wat minder nu. Al doe ik het nog af en toe. Vooral het maken van kostuums en decors is nu professioneel geworden (werk voor productiebedrijven voor bekende artiesten, Nationaal en Internationaal zoals Within Temptation, Di-rect, grote festivals, kunstenaars) dus het toneelspelen zelf is puur hobbymatig. Maar gelukkig kan ik er mijn creativiteit lekker in kwijt.
Ook het vele trainen is een groot onderdeel van mijn dag. Ik ben nu op zoek naar sponsoren zodat de uren trainen, de materialen en de dure wedstrijden (een klein beetje)bekostigd kunnen worden. Maar dat blijft ook nog steeds een zoektocht… Wel een hele leuke!!! Er gaat weer een wereld voor mij open.

 

 

Mijn mooiste wedstrijd was denk ik Klazienaveen waar ik won (van eredivisiedames)met een echt lint en een motorrijder bij het fietsen en een voorfietser bij het hardlopen. En natuurlijk de geweldige speakers.?

 

 

Maar de hoofdwedstrijd in Almere waar ik derde werd vond ik ook heel speciaal. Daar voelde ik me heel zeker en was ik alleen maar positief gespannen ipv zenuwachtig en onzeker. Almere smaakte echt naar meer en ik heb heel veel zin om te gaan trainen voor de volledige afstand.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.