Niet alle teams terug in Eredivisie; Berenloop; New York Marathon; terug naar Gdynia met Sven Strijk – WTJ 974

DINSDAG – Het maakt altijd wel een beetje jaloers als ik mijn sportcollega’s op vrijdag vier pagina’s maandagkrant zie reserveren voor bijvoorbeeld het EK veldrijden in Rosmalen. Gestopt ben ik inmiddels met uitleggen dat het een veredeld Benelux-kampioenschap is van bovendien een niet Olympische sport en of ze toevallig ook nog ruimte hebben voor bijvoorbeeld het WK triathlon aan de Gold Coast met deelnemers uit 93 landen. Gelukkig pakt online-media onze sport wel steeds beter op. Vrijwel dagelijks ontdekken we nieuwe websites met multisports-info. Een goede zaak. Overigens respect voor de veldrijders hoor en ik gun het ze van harte. Als er dan ook maar een paar lettertjes Super League Triathlon met Rachel Klamer in de maandag-gazetten mag staan.

Perikelen Teamcompetitie

Trikipedia benadert de triathlonsport op een positieve manier, maar evengoed zijn we kritisch of zetten we graag een discussie in gang. Dit inleidende zinnetje past mijns inziens goed bij een paar ‘mindere’ berichten omtrent de Teamcompetities. Het terugtrekken van TeamUntld, wat waarschijnlijk nog een staartje krijgt. Teammanager Olaf Brouwers en de NTB staan momenteel niet echt op één lijn. Wordt vervolgd. Daarna werd bekend dat het ambitieuze iQ2-team met onder meer de broers Omar en Milan Brons en Youri Severin volgend jaar niet meteen in kunnen stappen in de Eredivisie.

Cerberus niet meer in Eredivisie

Vervolgens heeft ook het eredivisieteam van Cerberus besloten zich terug te trekken. De Nijmeegse formatie ziet Wesley Mols (Visma/Trican) en Rob en Roel Kwaaitaal vertrekken en acht zich niet in staat om de zevende plaats van dit jaar nog eens te herhalen of zelfs maar te handhaven op het hoogste niveau. Voorzitter Alexander Vandevelde ziet geen mogelijkheden om het team opnieuw te versterken met triatleten van buitenaf. Omdat het tweede team van Cerberus afgelopen jaar degradeerde komen de Nijmegenaren volgend jaar als hoogste in de Tweede Divisie uit. ,,We moeten eerlijk zijn, er staat niet genoeg talent klaar’’, concludeert Vandevelde.

Twentse verschuivingen

En de superpromotie van de vrouwen van TTvW Hof van Twente van tweede naar Eredivisie heeft ook een schaduwzijde, want het mannenteam stopt. De nummer twaalf van de Eredivisie dit jaar heeft eveneens moeite om steeds een sterk team op de been te brengen. Joost Somsen is overgestapt naar TC Twente, waar hij onder de hoede van Guido Gosselink komt. Guido heeft wel een verklaring voor de problemen waar niet-commerciële teams zich voor gesteld zien. ,,Clubs kunnen de wedstrijden lang niet altijd voor honderd procent invullen. Sponsorteams hallen de sterke atleten weg bij de clubs. Triatleten valt niets te verwijten, zij willen hogerop en krijgen financiële support. Dat is binnen de verenigingsstructuur maar beperkt mogelijk. Daarnaast vinden sommige atleten het wedstrijdprogramma te belastend en willen ze ook voorrang geven aan individuele wedstrijden op bijvoorbeeld de langere afstanden.’’ Van organisatiezijde is er de klacht dat de ‘super-weekends’ waar alle divisies uitkomen te concurrerend zou zijn voor regionale wedstrijdjes. Onder meer Erik Peeman maakte die opmerking al was dat nog wel voordat hij de inschrijving van zijn nieuwe Brouwersdam90-triathlon open gooide. Duizend deelnemers verder, horen we Erik daar niet meer over.

Komt wel goed met Teamcompetitie

Ondanks bovengenoemde perikelen hebben we er alle vertrouwen in dat op 17 november tijdens het NTB-congres wederom een prachtige kalender met Teamcompetitie-wedstrijden wordt gepresenteerd. Want tegenover de kritiek en terugtrekken van drie teams staat het enorme enthousiasme van ruim 200 andere ploegen. We signaleren kleine scheurtjes, maar die zijn inherent aan de groeistuip waar de Teamcompetitie in zeven jaar tijd mee te maken kreeg.

Loopwedstrijden

Het was afgelopen weekeinde voor veel triatleten tijd om vooral één van de drie onderdelen goed te doen. Op de Berenloop op Terschelling bijvoorbeeld. Duizenden deelnemers wederom, waarmee weer eens aangetoond wat een aantrekkingskracht de Waddeneilanden op duursporters uitoefenen. Op de marathon scoorde Jochem Slijkhuis een zevende plaats in 2.59.56. Henk-Jan Dolsma zat er vlak achter, maar wel net boven de drie uur. Drie triatletes liepen de 42 kilometer, allemaal rond de drie uur/drie kwartier: Jeanet Pennings, Anja Verduijn-Koenekoop en Krista van Soldt. Ex-duatlete Jessica Oosterloo won de ‘halve Berenloop’. Beste Nederlandse triatleet in de New York City Marathon was Sammy Blom: 2.57.16, daarmee 921e. Erben Wennemars volgde even later in 2.58.17 en 996e. Op de 1085e plaats bleef ook Alastair Cameron nog binnen de drie uur: 2.59.05.

Terug naar Nederland, de Trail by the Sea Renesse, waar Erik-Simon Strijk derde wordt op de halve marathon en Miriam van Reijen wint in 1.39 uur. Zware duinloop overigens hoor. En tenslotte – uit de willekeurige selectie – de Dorpsrun van Renswoude. Een halve marathon. Pikken we mee vanwege die geweldige foto: Rob Barel op z’n klok kijkend en Omar Brons en Jorik van Egdom die hazen. Een geslaagde missie want Rob wint in 1.23.05. Tien minuten later volgt de tweede M60. En dat terwijl Rob uitging van anderhalf uur lekker rennen.

Terug naar augustus: Gdynia met Sven Strijk

We sluiten af met een blokje ‘vergeten wedstrijden 2018’. In het eerste augustusweekend waren alle ogen gericht op Ironman Maastricht. Dat er tegelijkertijd 2200 triatleten in het Poolse Gdynia bezig waren met een 70.3 Ironman, daar waren we niet zo mee bezig. Sven Strijk wel. Die koos voor deze mooie ‘leerwedstrijd’. Drie maanden later haalt hij de wedstrijd nog even voor de geest. ,,Ik miste met zwemmen de kopgroep. Na veertig kilometer reed ik toch plots op de derde plaats met 15 tegenstanders in mijn wiel. Tegen het einde van het fietsen nog wat plaatsen verloren.’’ De halve marathon was bijzonder, omdat Sven gedurende vijftien kilometer met niemand minder dan Daniela Ryf opliep. ,,Ze liep constant achter me. Nee, we spraken geen woord. En na de finish was ze omringd door pers, dus toen kwam het er ook niet meer van.’’

In de slotfase moest de man uit Bodegraven de Swiss Wonderwoman laten gaan. ,,Energiedip.’’ concludeert Sven nu. Ryf snelde door naar een officieus wereldrecord op de 70.3 IM: 3.57.54 uur. Sven werd twaalfde bij de mannen in 4.01.49 uur. De winst ging naar de Amerikaan Tim O’Donnell. Zijn vrouw Mirinda Carfrae kwam tweede binnen, maar wel 23 minuten na Ryf. Het enthousiaste Poolse publiek jubelde bij de derde plaats voor Ewa Komander. Bij de mannen zag Tim twee Duitsers na hem op het Magic Carpet: Nils Frommhold en Makus Liebelt.  Van de tien Nederlanders presteerde ook Stefan Oostland goed. De Drent finihste 45e en daarmee vierde M30. Beste Nederlandse bij de vrouwen was Sarah Zargarpour op de 213e plaats. Ook in het ‘Maastricht-weekend’ de Ostseeman. Voor het eerst sinds jaren geen Nederlanders daar. Christian Alstadt won in 8.25, Jenny Schulz was sterkste vrouw in een snelle 9.12 uur.

Tot morgen!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.