Eindelijk: Een film over een hele triathlon, over de Frysman, over de striid van Jacob Veenstra! – WTJ 975

 


WOENSDAG – Dat er prachtig filmmateriaal in zware beproevingen als een hele triathlon zit, hebben we altijd wel geweten. Het was wachten op de eerste cineast, die er heil in zag. Die is er nu. Komend weekeinde maar liefst drie keer te zien. We spraken de hoofdrolspeler, niemand minder dan Jacob STRIID Veenstra. Eerst maar even de synopsis.

 

De Friese triatleet Jacob Veenstra won dit jaar de vierde editie van de Frysman, de hele triathlon met start en finish op het Reaklif in Gaasterland. De uit Surhuizum afkomstige oud-marinier staat centraal in de docu DE STRIID van de Friese filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf, komend weekeinde te zien op het Noordelijk Filmfestival, waarin Veenstra wordt gevolgd tijdens zijn mentale en fysieke strijd om een succesvol triatleet te kunnen zijn.
In de aanloop naar de première stelden we de grote ster een paar vragen. Zelf kan Jacob best zonder die aandacht of zoals hij het zelf zegt: met de kruin in de spotlight hoefde niet zo nodig, ik deed het o de sport wat aandacht te schenken.

1.Een heuse film gewijd aan triathlon, aan de Frysman nog wel. Dat moet jouw Fries bloed sneller doen stromen Jacob?
Klopt. Een prachtige race in het Heitelan, en het is ook echt een eer om een steentje bij te dragen aan het onder het voetlicht brengen van deze prachtige race. Ongekend, groots in zijn/haar kleinheid. Een Frysk Pareltje, sil’k mar seze.

2.Vertel eens hoe het contact tussen Murk-Jaep en jou is ontstaan?
Murk heeft mij benaderd nadat hij een kennis had gesproken over dit onderwerp. Die heeft mij ook getipt, al weet ik nog steeds niet helemaal waarom, hahaha.  Hij contacte me via facebook, en toen was een eerste date snel geregeld. Zittend aan mijn keukentafel werd het plan ontvouwd en er was al heel snel heel veel wederzijds vertrouwen.

3.Wanneer ging bij hem/bij jullie het idee leven er een film van te maken?
Murk kwam bij me met een behoorlijk concreet idee. Natuurlijk heeft zich dat in de praktijk wel ontwikkeld, maar het basis idee is blijven bestaan; laten zien wat een voorbereiding op een hele triathlon inhoudt, met mij als ‘casestudy’. Ook de onderbouwing, qua Fryslan Dok en tijd+geld was er al.

 

4.Hebben jullie samen bepaald wat de insteek van de film moest worden, maakten jullie afspraken over wat wel/wat niet gefilmd mocht worden?
We hebben veel gespard, maar ik heb wel veel aan hem overgelaten. Een man met een plan, een visie, een helder beeld voor ogen. En ik geloof er sterk in dat je experts hun werk moet laten doen, hoogstens denk ik mee. Wel maakten we heldere afspraken over wat we wel en niet lieten zien. Teveel privé zag ik niet zitten, en sommige onderwerpen zijn meer of minder geschikt om met het grote publiek te delen. Daar was Murk een goede, respectvolle partner in.

5.Hoe was het om tussen alle opnames door te blijven focussen op de race, te blijven trainen?
Het was eerder andersom, hahaha. Een gezin, eigen bedrijf en voorbereidingen op de divisieraces en de Frysman, voor je het wist stond het volgende interview-, of filmmoment weer voor de deur. Heb dat eigenlijk als heel natuurlijk ervaren, Murk en Gerco (cameraman) waren ook heel goed in semi “onopgemerkt” zijn. De interviews waren in een hele intieme setting, kleine studio, 3 man, weinig verlichting en veel rust. Als er dan een paar goede vragen worden gesteld vloeit de energie vanzelf.

6.De titel spreekt – zelfs een niet Fries – voor zich. De Striid. Wat is jouw strijd in dit leven?
Poeh, heftige vraag, De inspiratie is denk ik de titel van mijn bedrijf (ook Striid). Die naam is ooit begonnen vanuit het idee dat wij (triatleten) strijd leveren tegen de elementen, het parcours, de tegenstanders maar ook onszelf. Maar het is ook wel een thema wat als een rode draad door mijn leven loopt.

 

7.Hoe was het om tijdens de Frysman continue gefilmd te worden? Voelde je je soms ook acteur in plaats van triatleet?
Heel gek. Dan fiets je ergens en is er opeens een grote flatbed met een camera achterop. Of staat er een man in t-shirt en camera naast je bij de zwemstart. Of een golfkarretje vergezeld je bij het lopen. Kan me gelukkig goed focussen, anders is het makkelijk afgeleid raken!

8.Was het anders gelopen met de film als je de Frysman niet gewonnen had? Of had dat voor de regisseur nog meer drama opgeleverd?
Was het eind vast anders geweest…. Maar dat konden we niet plannen. Het idee was ook meer het totaalplaatje, het proces onder de aandacht te brengen. De dag zelf is dan nog slechts een detail 😉

9.Wat gebeurde er na de Frysman, montage e.d. Was je daar nog bij betrokken?
Nee, dat was helemaal Murk’s pakkie an. Meedenken, interviewen en rondhuppelen, dat waren mijn taken. Oh, en foto’s zoeken, van vroeger.

 

 

10.En straks de premiere en twee keer de tv-vertoning? Toch zenuwachtig of: laat maar gebeuren?
Zenuwachtig is het woord niet. Wel ongemakkelijk en bewust van de absurditeit. Ben hier ingestapt omdat ik het mooi vond om het voor de sport te doen, er kijken een hoop mensen naar de Docus van Fryslan Dok. Maar ook om een soort van timecapsule te maken voor mijn kinderen (nu 4 en 6), zodat ze later kunnen zien wat die gekke vader allemaal uitvrat. Maar het blijft gek om op deze manier op de voorgrond te treden. Een grote mond alla, maar zo in de spotlight….

En de uitsmijtervraag:

11.Ambities à la Rico Verhoeven in een verdere filmcarriere?
God nee.

DE STRIID is niet alleen vrijdagmorgen 9 november te zien op het Noordelijk Filmfestival, de film is ook genomineerd voor de Noorderkoon Award in de categorie Korte Films. Bovendien kunnen niet-festivalgangers de film zaterdag 10 november (15.30 uur) en zondag 11 november (13.00 uur) zien op NPO 2 in FryslânDok. Ideaal in een rustig Nederlands triathlonweekend!

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.