Jonathan Cantwell convinced, one day, he’d help change the World for the better

WOENSDAG – Met de snelste fietstijd onder de agegroupers en een tiende plaats M35 liet Jonathan Cantwell op de wereldkampioenschappen aan de Gold Coast half september nog zien goed mee te kunnen in de triathlonsport. Amper anderhalve maand later is de Australische sportman niet meer. Hij overleed op 36-jarige leeftijd in Sydney. Jonathan had na zijn wielercarrière teelbalkanker, maar die ziekte overwon hij. Over de toedracht van zijn overlijden is weinig bekend, maar van verdachte omstandigheden is geen sprake. De hele dinsdag had hij normaal met zijn gezin doorgebracht, er was niets te merken.

In de wieler- en triathlonwereld is zijn heegaan als een bom ingeslagen. De Australische/Nederlandse oud-prof Henk Vogels ontdekte Cantwells talenten bij toeval toen hij hem uit een fietsenwinkel plukte en liet racen. ,,Jonno was een geweldig renner en sympathieke kerel, maar hij kon ook zaken groter maken dan ze waren’’, zegt een ontdane Vogels, die enige tijd zijn teammanager was. De Deense oud-Tourwinnaar Bjarne Riis haalde de criteriumspecialist over om voor Saxo Bank-Tinkoff te gaan koersen. Hij won meteen twee etappes in de Ronde van Taiwan. In datzelfde jaar, 2012, stelde Riis hem op in de Tour-ploeg. Jonathan reed de Ronde uit (137e en zes plaatsjes hoger dan zijn teamgenoot Karsten Kroon) en sprintte naar een zesde plaats in de etappe naar Rouen. Een seizoen later ging het minder soepel, waarna hij nog voor twee jaar kon koersen bij Drapac Professional Cycling. Jonathan laat een vrouw en twee kinderen na.

In 2014 maakte hij de overstap naar triathlon, waar hij voornamelijk Olympische afstands wedstrijden deed in eigen land. In de Tri Series van zijn land – een reeks nationale wedstrijden – was hij winnaar geworden van zijn agegroup. Zijn mooiste prestatie volgde 16 september aan de Gold Coast toen hij temidden van 86 leeftijdsgenoten de nummer tien van de wereld werd op de Olympische afstand. Wielerjournalist Rob Arnold van RideMedia herinnert zich Jonathan als volgt: A livewire personality with a genuine belief of his convictions, this is how many will remember Jonno Cantwell. He could talk the talk and convince anyone that, one day, he’d help change the world for the better.’’

Trikipedia wenst zijn familie, de Australische sportwereld en zijn wieler- en triathlonfans veel sterkte.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.