Alexander Stubb: geen baas van Europa, maar wel een heuse Ironman

DONDERDAG – Aan politiek doen we op Trikipedia niet al te veel, behalve wanneer een politicus sportieve ambities heeft in de richting van tri- of duathlon. Die ambities heeft Alexander Stubb al waar gemaakt. De Finse oud-premier stelde zich gisteren kandidaat als tegenstrever van de grote favoriet Manfred Weber voor de Europese Christen-democraten als voorzitter van het Europees parlement. Stubb zou daarmee Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Het is hem helaas niet gelukt. ,,Het is net voetbal. Finland tegen Duitsland. Als het nou ijshockey was.’’ zo reageerde de topman vanuit Helsinki. Eigenlijk had hij Weber moeten uitdagen tot een potje triathlon. De winnaar mag volgend jaar mei baas van Europa worden. Dan waren de kansen van Alexander Stubb een stuk groter geweest. De 52-jarige Fin is tussen zijn drukke politieke activiteiten door namelijk ook een gedreven triatleet. Zijn eerste Ironman was op het EK Frankfurt 2012, waar hij onder de naam Iron Birds Finland met een team van 18 man geld inzamelde voor onderzoek naar leukemie. Een jaar later verblufte hij als minister van buitenlandse zaken door op de Ironman Kalmar een tijd van 9.55.47 uur te realiseren. In 2014 liep Stubb de marathon van Berlijn in 3.11.24 uur.

 

Twee toptriatleten uit de Finse politiek

Hoewel hij zich in 2013 kwalificeerde voor Hawaii, kwam het er door drukke werkzaamheden niet van. Tussen 2004 en 2008 was hij Europarlementariër, van 2008 tot 2011 Fins minister van buitenlandse zaken en daarna Europese zaken en buitenlandse handel. In 2014 en 2015 was hij premier van zijn land. In die jaren kwam ook oud-Almere winnaar en veelvuldig Ironman-winnaar Pauli Kiuru in het Finse parlement terecht. Daar is hij nog steeds. Of Pauli hem gestimuleerd heeft tot dergelijke topprestaties, is niet bekend. Feit is dat de Hawaii droom van de topman van de partij Kokoomos in 2016 alsnog een VIP-behandeling kreeg en mee mocht doen op Hawaii. Hij finishte in 11.13.32, daarmee 16e bij de M45. Na zijn premierschap werd hij minister van financiën en vice-president van de Europese investeringsbank. In die tijd woonde hij in Gent, België. Ook aan enkele Belgische triathlon nam de Fin, zoon van een Zweedse vader en een Finse moeder deel.

Nu Stubb dus niet baas van Europa wordt, kan hij wellicht weer eens een lekkere Ironman draaien of voor Finland uitkomen op het Europees kampioenschap in Almere 2019. Hij is er vast meer dan welkom. Zoals Pauli dat was in de jaren tachtig en winnaar werd van de Holland Triathlon 1989.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.