Laatste WorldCup; Terugblik: winst Geke in Thorsminde; Wie is Swedeman Hugo Goossen? -WTJ 976

Ere wie ere toekomt, we stevenen af op de 1000e WTJ!!!! Voor ons best een bijzonder moment. Collega Wim die bijna 1000 dagen lang achter zijn laptop kruipt om het triathlonnieuws op te tekenen, waarna dagelijks een chatsessie volgt voor de opmaak van het bericht. Bijzonder, unieke feiten, hilarisch, kritisch, het zit er allemaal in.

 

WOENSDAG – Ze zijn inmiddels alle vijf in Japan en donderdag vliegen ze door naar Miyazaki op het meest zuidelijke eiland Kyushu. ‘Ze’ slaat op Menno Koolhaas, Donald Hillebregt, Lotte Wilms en Rani Skrabanja. Over gevlogen van het Koreaanse Tongyeong naar Chiba Japan en daaraan toegevoegd Maya Kingma, die nog een toetje aan haar fraaie seizoen wil toevoegen.

De verse vis van Rani


Voor het eerst in Azië is Rani. Het Limburgse talent vermaakt zich goed. ,,Het is mijn eerste keer in dit werelddeel en ik ben blij verrast. De mensen in Japan zijn heel vriendelijk en aangenaam. Misschien is Azië niet het beste werelddeel voor iemand, die niet van vis houdt, maar de vis is in elk geval vers en daar wordt zelfs ik blij van. De onderlinge sfeer in de groep is goed, we trainen allemaal serieus, maar er is gelukkig ook altijd wel plaats voor een grap.’’ Rani is toe aan haar zesde World Cup. In de tweede race vorig jaar in Kaapstad, maakte ze een klapper met een dertiende plaats. Of dat nu al weer haalbaar is, moeten we afwachten. Ze heeft er in elk geval veel zin in: ,,De laatste voorbereidingen zijn achter de rug en ik zie er naar uit om zaterdag weer te racen.’’

Terug in augustus met Geke

Hadden we het eerder over het onbelichte ‘wereldrecord’ op de 70.3 IM van Daniela Ryf en de puike prestatie van Sven Strijk in Polen ten tijde van Ironman Maastricht, er gebeurde nog meer in dat weekeinde waar we aan voorbij gingen.


Want Els Visser (of Yvonne van Vlerken) was niet de enige Nederlandse winnares van een hele triathlon dat weekend. Op zaterdag was Geke Venema voor het tweede opeenvolgende jaar de snelste in de Thor Beach Triathlon in het Deense Thorsminde. Het is maar goed dat die wedstrijd niet onder de Ironman-hoede valt, want er deden slechts 12 deelnemers mee, waaronder twee vrouwen. Vorig jaar had Geke geen enkele tegenstand, nu was er de Deense Charlotte Boye. Maar onze struise Friezin (wat is Fryslan toch veel in het nieuws deze week!) had geen moeite om Boye achter zich te laten. In 12.20.49 uur was ze klaar, daarmee liefst vijftig minuten sneller dan vorig jaar. Maar toen had ze Frysman af kunnen maken en gewonnen, nu moest ze uitstappen aan de Reaklif. Zwaar is de Deense wedstrijd zeker, hoewel het weliswaar vlak is. Maar zwemmen in de best koude Noordzee, wind op de Deense vlaktes en een marathon lopen op rul zandstrand genaamd Thor Beach, vernoemd naar de dondergod. Dat is geen sinecure. Maar Geke kiest nooit de weg van de minste weerstand, hoeft ook niet zo nodig naar Hawaii. Aan strijdlust heeft de 50-plus vrouw echter nog niks ingeboet. Bij de mannen won Kristian Aaroe Sorensen in een tijd van 11.33.55 uur.

Jacomina heeft stoute plannen

 


Ook op de halve van Thorminsk twee Nederlanders afkomstig van Hellas Utrecht. Tja, waar is Hellas eigenlijk niet hè. En meteen ook een podiumplaats, want Jacomina Eijkelboom – liefhebber van zware races en ook nog eens eerste Frysman-winnares – werd derde. De verschillen waren groot, want toptriatlete Camilla Pedersen kwam, zag en overwon in 5.02 tegenover Jacomina 6.18. Evengoed stoer om met haar op het podium te staan. Het is Jacomina uiteraard vooral om de stevige uitdagingen te doen. Die gaat ze niet uit de weg, want volgend jaar juni wil ze meedoen aan de ArchtoArc, de befaamde triathlon van Londen naar Parijs. Eerst 87 mijl rennen tot Dover, dan het Kanaal over zwemmen en dan 181 kilometer fietsen van Calais naar de Arc de Triomphe. ‘’Dat is alles’’, concludeerde de Hellas-atlete, nuchter als altijd. Maatje en clubgenoot Koen van Meeuwen deed ook mee en finishte als achtste van de zestien mannen. De Spanjaard Nicholas Ward Munoz won net als vorig jaar de halve Thor Beach Triathlon.

Swedeman met Hugo en Eelco

 


We blijven even in altijd ruig en dus extreem Scandinavië, want een week later (11 augustus) was de eerste Swedeman Xtreme. In het Mid-Zweedse Oster-Noren stonden meteen 153 triatleten aan het vertrek voor zo’n triathlon waar je een zwart shirt krijgt als je de echte finish haalt, maar het ook heel goed gedaan hebt als je tot het witte shirt komt. Meestal is dat aan de voet van de afsluitende berg.
Twee Nederlanders durfden het aan. Hugo Goossen, eerder dit jaar het ander uiterste op de halve van Abu Dhabi was van de twee de beste. Hij mocht net niet meer de slotklim van de Toppstugan doen na eerder wel met succes de Areskutan opgelopen te zijn. Voor Hugo zat de megaklus erop na 15.53.45 uur. Noord-Hollander Eelco Prins was nog even wat langer onderweg. Zijn eindtijd 16.32.17 en eveneens het witte shirt. In totaal 102 triatleten haalden de top en dus ‘black shirt’ wel. De Brit Graeme Stewart was in exact 12 uur wedstrijdsport boven. Hij kon er ruim een uur uitrusten, want de Zweede Simon Utseth Sandvag kwam na 13.06 aan de finish en dienst landgenoot Patrik Viklund volgde als derde. Snelste vrouw was Marie Meldrum in 14.10.20 uur, maar wel volledige parcours.

Olympisch zwemmer uit Suriname nu in triathlon: Hugo dus


Nog even terug naar Hugo Goossen, man met een groots sportverleden. Geboren in hetzelfde bouwjaar als uw WTJ-schrijver – 1964. Zijn wieg stond in Paramaribo, waar hij op jonge leeftijd ging wedstrijdzwemmen. Samen met de beroemde Anthony Nesty nam hij deel aan de Olympische Spelen van Los Angeles 1984. Op de 100 meter rugslag werd Hugo 36e. Anthony maakte vier jaar later faam door in Seoel de eerste Surinaamse gouden medaille te winnen. Toen was Hugo al in Nederland gaan studeren aan de TU Delft. Hij werkt als communicatie engineer bij Qtel in Qatar, het verklaart wellicht zijn deelname aan Abu Dahbi waar hij tussen de profs wel de elfde zwemtijd scoorde. Van de Swedeman ontbreken de tussentijden, maar ongetwijfeld ging dat eerste onderdeel hem goed af. En nu eens kijken of onze trouwe lezeres Sanne Goossen meer weet van haar naamgenoot….

Nog drie heles van drie maanden terug

Drie andere heles uit de eerste augustusdagen tot slot. De Polskaman in Wolsztyn was een prooi voor de Poolse kampioenen Jakub Olowski in 8.53.34 en voor Agata Sobielga in 10.28.05. De Midnight Man in Dartford, een hele triathlon die om 18.00 uur ’s avonds van start gaat en waar de laatste finisher voor 6 uur ’s ochtends moet binnen zijn, leverden als winnaars de Britten Tom Langdon in 9.49.45 en Hanna Banfield in 12.45.35 uur op. En last but not least de eerste Tri Samun in Turkije. Met zeven louter mannelijke deelnemers nog kleiner dan de Thor Beach. De primeur ging naar 38-jarige Harun Arman, meteen de jongste van het startveld. Toch was deze wedstrijd op 5 augustus bijzonder. Het was namelijk de eerste hele triathlon in Turkije en daarmee exact het vijftigste land ter wereld waar ooit een hele is gehouden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.