De magische aantrekkingskracht van de Norseman

VRIJDAG – Precies 21 triatleten – allemaal Scandinaviërs  – waagden zich vijftien jaar geleden aan de eerste Norseman. Het was triathlon in haar puurste vorm. Op de veerboot werden ze weg gebracht naar het startpunt 3,8 kilometer hogerop in de Hardangerfjord. In het pikkedonker doken ze vanaf de laadklep tien meter lager het ijskoude water in. De eerste van een reeks beproevingen, die zijn weerga niet kent.

Norseman is een fenomeen geworden, inmiddels in veel landen met ook ruige natuurlandschappen gekopieerd. En toch: de Norseman blijft uniek, met geen enkele andere wedstrijd te vergelijken. Het bereiken van de top van 1880 meter hoge Gaustatoppen is een ervaring, waar geen ‘magic carpet’ of ‘you are an Ironman’ tegenop kan. Letterlijk en figuurlijk in de wolken. De formule is in al die jaren niet veranderd. Alleen in 2015 moest het zwemparcours worden gehalveerd. De watertemperatuur kwam toen niet boven de acht graden uit. Uit die wedstrijd is zelfs een grootscheeps onderzoek voortgekomen genaamd ‘Cold Water Research Project’.

 

De 21 deelnemers van het eerste uur werden er een jaar later al bijna 200. Bij dat maximale aantal is het jarenlang gebleven. Inmiddels is het wat opgerekt tot 305 slots, want volgend jaar hangt aan de Norseman ook de titel XTri World Championship vast. Of dat voor de enorme boost gezorgd heeft, weten we niet. Feit is wel dat de belangstelling om volgend jaar mee te doen aan de Norseman overweldigend is. Duizelingwekkende cijfers tonen dat aan: 4354 atleten afkomstig uit 84 landen doen een gooi naar een startbewijs, sterker nog hebben al een deel van het inschrijfgeld betaald in de hoop mee te mogen doen. Norseman is er overigens niet om de eigen kas te spekken, de organisatie is nog steeds op vrijwillige leest geschoeid. Veel van het inschrijfgeld wordt overgemaakt op Artsen Zonder Grenzen, die wereldwijd ontzettend goed werk verrichten.

Maandag is de loting voor de 305 startbewijzen live te volgen via het Youtube-kanaal. Eén voor één worden de gelukkigen getrokken en genoemd. Een spannend moment, ook voor Hans Schoonen, triatleet uit West-Brabant. Hans heeft berekend dat ie vijf procent kans maakt op deelname. Wie zich vaker heeft ingeschreven maakt meer kans.

Met wervende slogans als

ARE YOU READY TO COMPETE AGAINST NATURE AND YOUR MIND?

Of

ARE YOU ON THE FERRY?

wordt de spanning nog eve extra opgevoerd. Maandag is het allemaal te volgen via onderstaande site. Hans en alle 4353 andere kandidaten: we zullen voor jullie duimen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.