Preview op World Cup Miyazaki en andere races; nog enkele augustus-races – WTJ 977


VRIJDAG – Yuko Takahashi en Ai Ueda. Zij zijn momenteel de grootste exponenten van de Japanse triathlon en tevens hoog favoriet voor de laatste World Cup-winst in het eigen Miyazaki. Yuko won op de Aziatische Spelen in Pelembang, Ai won de voorlaatste World Cup in Tongyeong. Daar komen de meeste triatleten nu vandaan voor het laatste kunstje, dat geldt ook voor vier van de vijf Nederlanders. Over hen hadden we het gisteren al. Misschien niet direct een favorietenrol getuige hun startnummers 19.Maya Kinga, 37.Lotte Wilms en 38.Rani Skrabanja. But you’ll never know. Summer Cook, Chelsea Burns en Yulia Yelistratova zijn de vrouwen waar wereldwijd ook rekening mee gehouden wordt.

01:30 en 04:30 uur Nederlandse tijd

 


Bij de mannen worden de Mexicanen Rodrigo Gonzalez en Crisanto Grajales getipt, maar wij vlakken ook Dimitry Polyanskiy en Felix Duchampt niet uit. Onze Nederlanders hebben wel belachelijk hoge (of laag gewaardeerde) startnummers gekregen: 60.Menno Koolhaas en 62.Donald Hillebregt. Hun klassering moet haast wel korter zijn zaterdag. Twee rondes zwemmen in de Oyodo rivier, zeven fietsen en vier lopen. Om 01:30 uur Nederlandse tijd starten de vrouwen, om 04:30 uur is het de beurt aan de mannen op deze tiende november.

Verder is het een redelijk rustig triathlonweekend. Arubaan Renze Postma start in het Ibero-Amerikaans kampioenschap triathlon in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek en in Australië komt het seizoen natuurlijk wel op stoom met de klasssieker Sufferfest Rottnest Island en de Challenge van Shepperton. Deze wedstrijd is trouwens een van de weinige races, die in de loop der jaren is omgezet van een 70.3 Ironman in een half Challenge. Meestal is het omgekeerd en speelt Ironman de grote slokop. Drie jaar terug was Yvonne van Vlerken nog goed voor een tweede plaats in Shepperton achter Rebekah Keat. De winnaars van vorig jaar waren Dan Wilson en Anna Eberhardt.

NK sprint run-bike-run wederom naar Hoogerheide

 


Op de kalender van volgend jaar ontbraken nog twee NK’s. De sprint triathlon was nog niet toegewezen en ook de sprint run-bike-run bleek nog vacant. Voor dat laatste is de organisatie in Hoogerheide bereid opnieuw voor gastheer te spelen. De wedstrijd op de Brabantse Wal met de beroemde Adrie-van-der-Poel-trap erin, is goed bevallen en mag in mei opnieuw de rood-wit-blauwe tricots uitreiken. Organisator John de Crom is blij met de toekenning. ,,Bovendien is het ons eerste lustrum, dus we gaan er iets moois van maken.’’ Het NK zal plaats vinden op 12 mei 2019. Voor het sprint NK zet de NTB dezer dagen de puntjes op de i met een organisatie. Of dat de 024 Nijmegen-wedstrijd is, die op basis van dat NK met het stadsbestuur Nijmegen in de slag ging, is niet bekend.

Vergeten rubriekje met Tallinn en Boulder

 


In de wintermaanden druppelen de ‘vergeten uitslagen’ nog steeds binnen. Zo hebben we ten tijde van Maastricht nogal wat laten liggen. Want de Ironman Tallinn in Estland stond immers ook op de rol. De Zwitser Philipp Koutny won ‘m in een supersnelle tijd: 8.01.18. Vijf minuten later volgde de Duitser Marc Dülsen, maar het feest werd pas echt compleet met de nummer drie: ’s lands beste triatleet aller tijden Marko Albert. Waren het in Maastricht de vrouwelijke profs en mannelijke agegroupers, in Tallinn was het net andersom. Beste vrouw was hier de Griekse Evgenia Boulmeti. Ze schreef geschiedenis door de eerste Griekse Ironmanzege ooit te boeken. In totaal 1250 deelnemers dus ook Tallinn moet groeien wil het een Ironman blijven, denken we dan maar. Van de Nederlanders was Marc Aafjes de beste op een 490e plaats. Maar we zetten alsnog (ook al was het al op 4 augustus) ze op een rijtje, zoals bij elke hele.
490.Marc Aafjes 11.15.07
866.Abe Ijland 13.40.12

Rick Haak en Inez Stark haalden de finish niet.

 


Gauw over naar de vele 70.3 Ironmans in die periode. Boulder bijvoorbeeld met winst voor Kiwi Callum Milward en Ozzi Ellie Salthouse. Onze beste man was er Marcel Suurmond. De Zeeuwse drievoudig Hawaii-ganger eindigde 97e in 4.52.48 en daarmee dertiende M40. In het Chinese Qujing waren slechts 326 triatleten bijeen. Vreemd want er lagen slots voor Ironman Hawaii op deze 70.3 IM. David Dellow uit Australië en de Amerikaanse Kelsey Withrow wonnen de race, derde werd trouwens Michelle Vesterby, die volgend jaar haar eerste baby verwacht. Eén Nederlander slechts, maar voor Willehard Wortelboer was het wel meteen prijs: 91e in totaal op anderhalf uur van winnaar Dellow, maar wel snelste onder de M60 en dus het felbegeerde ticket Hawaii 2019 te pakken. We schreven er over in de bio’s van de 30 Hawaii-gangers, weet u nog?

Vergeten rubriekje met Cebu en Jorik derde in Tübingen

 


Iets oostelijker dan de 70.3 Ironman in Lapu Lapu City op het Philippijnse eiland Cebu. Nog steeds is het 5 augustus 2018, de dag van Maastricht. Maar in Cebu wint de Mexicaan Mauricio Mendez zijn tweede halve op de Philippijnen van dit jaar. Tyler Butterfield en Braden Currie, toch niet bepaald kleine jongens, worden tweede en derde. Toppodium ook bij de vrouwen met Radka Vodickova, Caroline Steffen en Melissa Hauschildt. Van de zes Nederlanders is de op Cebu woonachtige Marinus Mulder met een 149e plaats de beste. Hij doet er wel anderhalf uur langer over dan Speedy-Mauricio. Geen Nederlanders in de 70.3 Ironman van Meceio, Brazilië. Thuiszeges daar voor Cid Santos en Vanessa Gianinni.

En dan echt de laatste uit het eerste augustusweekend. De Bundesliga Triathlon van Tübingen. Jorik van Egdom voelde zich dit seizoen zeer op zijn gemak in de Duitse topwedstrijden met zeges in Düsseldorf en Münster. In Tübingen werd hij in de eindsprint geklopt door de sterke Duitser Lasse Lührs en de Spanjaard Ignacio Gonzalez Garcia. Derde en wederom op het podium, bovendien met zijn Team Potsdam tweede. Pim Venderbosch stormde als 27e binnen, Jardy van den Heuvel deed tempohardheid op en finishte 58e. Beste vrouw was de Hongaarsde Zsofia Kovacs.

Het was een enerverend weekje met de komst van Xterra naar Nederland, de veertigste verjaardag van Vonsy, een Europarlementariër die ook triatleet is, de dood van Jonathan Cantwell en de film De STRIID waar we dit weekend allemaal voor gaan zitten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.