Honderdste Spaanse zege op World Cup; Summer Cook wint opnieuw Miyazaki

MIYZAKAI – Een lang en pittig seizoen zit er nu voor vrijwel alle triatleten op de sprint en Olympische afstand op. Afgelopen nacht werd de laatste World Cup wedstrijd gehouden, waarin bij de mannen onze Nederlanders kort na elkaar over de finish kwamen en de vrouwen Maya Kingma nog eens wat puntjes sprokkelde voor de ITU-ranking. De Bredase eindigde 19e op vijf minuten van de winnares Summer Cook, voor wie het al weer haar zevende World Cup-zege was. Ook vorig jaar beleefde de triatlete nog een lange na’summer’ met winst in Miyazaki.

Ook bij de mannen iets bijzonders, want favoriet Vicente Hernandez won voor Spanje de 100e (!) World Cup-zege sinds het ontstaan van de World Cups in 1991. Daarmee is het land veruit het meest succesvol in de wereldbekerwedstrijden.

Geen verrassingen dus aan de top. En ook de Nederlanders deden ongeveer wat van hen werd verwacht. Summer Cook won na een lang duel met landgenote Chelsea Burns. De derde plaats ging wel verrassend naar Miriam Caillas Garcia uit Spanje. Maya verloor terrein bij het lopen en finishte als negentiende dus. Lotte Wilms en Rani Skrabanja kwamen als dertigste en 32e over de streep.

Bij de mannen ontstonden bij het fietsen vier groepen met Donald en Menno in de derde. Ondanks demarrages van enkele Japanse thuisfavorieten kwam het toch weer op het lopen aan. Nadat Rodrigo Gonzalez met materiaalpech was terug gevallen en Dimitry Polyanskiy uitstapte, had Vicente Hernandez – Europees juniorenkampioen 2010 – geen tegenstander van formaat meer op dat onderdeel. De Spanjaard kon ruim van tevoren zijn feestje bouwen met een historische winst. Eli Hemming ruilde zijn derde plaats van Tongyeong in voor zilver in Japan. De Italiaan Delian Stateff pakte brons, waarmee de toch sterke Japanse thuisploeg met lege handen achterbleef. Christophe Dekeyser deed zijn beste World Cup ooit. De Belg eindigde op een ijzersterke zesde plaats, eerder dit seizoen was ie in eigen land op de World Cup Antwerpen twaalfde geworden. Donald finishte als 31e op een minuutje of vijf van Hernandez. Vier tellen later stormde Menno op de meet af. Het is voor de mannen en vrouwen tijd geworden om uit te rusten.

Dat gaat Trikipedia ook doen. De zogeheten ‘winterstand’ kondigt zich aan, met uiteraard nog steeds berichtgeving en nieuws. Maar die worden dan op tropische eilandjes of tussen het ‘backpacken’ door getikt. Stay tuned!

En tegen TeamNL onder leiding van Eric van der Linden zeggen we: goede reis huiswaarts. Donald, Menno, Maya en Rani terug naar Nederland, Lotte naar Australie.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.