Moaie rol print De Striid; terugblik Nederlanders op laatste World Cup; Jerry kan alles – WTJ 978

ZATERDAG – Wat is er mooier dan op een regenachtige herfstdag binnen voor de buis te kijken naar de werkelijk wonderschone documentaire De Striid van Murk-Jaep van der Schaaf. Wat een mooie inkijk in het leven van triatleet Jacob Veenstra. De Fries was altijd al een persoonlijk favoriet van ons. In zijn legendarische Almere-races, ook als het eens niet mee zat, we troffen elkaar steevast na afloop voor een grondige nabeschouwing. Wederzijdse interesse, want Jacob wilde ook steeds weten wat ons zoal bezighield. En nu dan dit document, waarachtig iets waar niet alleen hij en zijn regisseur maar de hele triathlonsport in Nederland trots op mag zijn. En hoewel opgenomen en via Ziggo On Demand, kijken we morgen gewoon weer als FryslânDok om 13.00 uur weer op NPO 2 te zien is en andermaal De Striid brengt.

World Cups zitten er ook op


Het World Cup-verhaal is voor 2018 afgesloten. De achttiende en laatste wedstrijd was afgelopen nacht in het Japanse Miyazaki. Vijf Nederlanders wierpen zich nog een laatste maal in de strijd. Om de hoofdprijs speelde ze niet mee, maar in zijn algemeenheid was er tevredenheid over de geleverde prestaties. ,,Al kan het altijd beter’’ voegt het quintet er realistisch als altijd aan toe. Het eerste wedstrijdverslag leverden we vanochtend al. De zesde World-Cup winst voor Summer Cook was bijzonder, de honderdste Spaanse World Cup-winst sinds het ontstaan in 1991 van wereldbekerwedstrijden was dat ook. Vicente Hernandez maakte de 100 compleet. Spanje scoort daarmee de meeste zeges, Australië, GB en USA volgen daarna.

 

Hernandez klopte de Amerikaan Eli Hemming en de Italiaan Delian Stateff. Bij de vrouwen kwamen Chelsea Burns en de Spaanse Miriam Caillas Garcia nog het dichtst in de buurt van de overwinning, dus van Summer Cook. Ook hebben we al onze bewondering uitgesproken voor de magnifieke zesde plaats van Christophe Dekeyser, toch weer een Belg in de top tien van een World Cup. Dezelfde race waar Marten van Riel vorig jaar trouwens nog de sterkste was. De Japanners zakten overigens massaal door het ijs. Yuko Takahashi en Ai Ueda werden respectievelijk tiende en elfde.

Rani tevreden, Lotte knap en Maya trok er hard aan


Afijn, dat namen we vanochtend vroeg allemaal al mee. Vanzelfsprekend namen de Nederlandse triatleten weer even de moeite met ons contact te leggen over hun ervaringen met het laatste kunstje van 2018. De 32e plaats was er voor Rani Skrabanja in het eerste U23/elite-jaar, was ze tevreden met een goede wedstrijd. ,,Zwemmen was oké, vooral de tweede ronde was goed. Net de aansluiting met de grote groep gemist, maar wel goed gewerkt op de fiets samen met een Italiaanse. Ik voelde me sterk op de fiets. Lopen was gewoon nog zwaar.’’ Dat laatste moet groeien bij de jonge Limburgse, maar ze komt er wel. Lotte Wilms is eigenlijk nog maar een jaar triatlete en dan al meedraaien in World Cups, het is knap hoe de voormalig topzwemster nu weer naar een 30e plaats snelde in de wetenschap dat ze een maandje terug nog met een stressfractuur aan haar voet kampte. ’s Lands beste vrouw was, zoals verwacht, Maya Kingma. Als er iemand is, die naast Rachel Klamer dichter naar de Olympus in Tokyo toegroeit, dan is het de Bredase/Sittardse wel. ,,Het ging best goed. Ik ben tevreden over mijn race. Het was tevoren lastig voorspellen. Ik had wel beter willen zwemmen, maar ik week te ver van de ideale lijn af in de eerste ronde naar de boei. Dat heeft me het eerste groepje gekost. De eerste vier vooraan waren echter geen sterke fietsters. We moesten goed achtervolgen en ik heb er hard aan getrokken om onze groep te laten rijden en samenwerken. Het lopen ging daarna prima. Ik had besloten een gat te slaan op het fietsen. Dat lukte goed. Met de 19e plaats aan het eind van het jaar ben ik tevreden.’’

De keuze van Donald valt niet op ITU-ranking, maar op Tokyo


Bij de mannen stonden Donald en Menno niet bepaald lekker op het startpontoon. ,,Vanwege de hoge startnummers hadden we ten opzichte van de eerste boei echt een nadeel’’, zegt Donald, ,,Het zwemmen ging niet top, ik kwam vlak achter de groep het water uit van wat de kopgroep ging worden. Het scheelde vijf tellen. In de tweede groep op de fiets was de organisatie ver te zoeken. Wel naar tevredenheid kunnen lopen. Een nieuwe techniek, die ik nu 10 kilometer kon vasthouden. Daar ben ik blij om. De kuiten kunnen nog niet echt hard op snelheid aan, daardoor niet het gewenste niveau gelopen. Maar over het geheel niet ontevreden.’’ Zijn 30e plaats leverde hem net weer wat punten voor de Olympische Spelen. Het is die afweging die Donald maakt richting zijn Olympische droom. ,,Als ik continentale cups doe haal ik wel meer ITU-punten, maar zijn er geen OS-punten te verdienen. In World Cups haal je voor de ITU-ranking alleen maar punten als je in de top 10 zit. Vandaar mijn hoog startnummer, maar da’s een keuze ten aanzien van Tokyo.’’

Miyazaki kwam voor Menno’s revival nog te vroeg


Menno tenslotte kon leven met zijn 32e plaats. ,,Ik mocht niet verwachten vandaag al top resultaat te bereiken gezien mijn huidige vorm en resultaten dit jaar. Ik heb dit jaar een les geleerd, dat mijn trainingswijze voor mezelf niet helemaal werkte. Eigenwijs als ik ben, heb ik adviezen te makkelijk genomen en er niet voldoende naar geluisterd. Ook door niet goed naar mijn lichaam te luisteren en altijd meer en meer willen doen. Het was nooit genoeg. In Tongyeong kwam de klap pas echt bij me binnen. Op die manier kon het niet verder, ik moest mijn trainingen aanpassen. In twee weken tijd gelijk toegepast en afwachten of het vandaag al werking zou gaan hebben. Wel een klein beetje, maar nog te kort om een groot verschil te zien.’’

Het zwemmen was ruig, aldus Menno. ,,Ik zwom niet heel goed. Wel sterk op de fiets, kon aansluiten bij een groep en doorpakken naar volgende groepen. Jammer dat groep twee niet reed en de kopgroep steeds verder uitliep. Lopend was in sommige gevallen goed, maar ik kampte nog met steken in het middenrif. Uiteindelijk de sprint van Donald helaas verloren. Positief is dat ik weet waar ik aan moet werken en dat er al een kleine verbetering was. Nu de winter dit doortrekken en zien wat 2019 brengt. Eerst rust, daarna kom ik terug.’’

Goed om te horen van alle vijf hoe strijdlustig ze blijven en tegelijk ook realistisch zijn in deze harde topsportwereld. De boog mag nu even iets minder gespannen staan. Wij als volgers hebben genoten van de wedstrijden waarin jullie steeds weer tot het uiterste gingen. Rust lekker uit en goede reis huiswaarts!

Jerry wint de Rüsselscross duathlon


Zaterdag 10 november was verder een tamelijk rustige wedstrijddag. Gelukkig wist onze razende reporter Jerry Kenbeek wel een wedstrijdje in Duitsland te vinden. De Rüsselcross duathlon in Rüsselsheim. Een filmpje wist Jerry dit keer niet te maken, daar was de race net even te zwaar voor. ,,Man, man. Die crossduathlons in Duitsland zijn zwaar zeg.’’ Desalniettemin werd Jerry wel winnaar in de M40-klasse en zestiende in totaal. Een week eerder deed hij ook al de Hugenotten crossduathlon in Neu-Isenburg. Daar was de Hoka One One-man de negende M40 in een wedstrijd waarin heel veel topmasters bijeen waren. De winst ging naar Tobias Zöller en Alexandra Rechel. En donderdag is hij weer in De Hardloopwinkel in Den Haag voor een Hoka testdag. Van alle markten thuis, onze Jerry. Nu nog een eigen tv-programma als variant op ‘Klaas kan alles’.

Morgen zondag. Staat de grensstreek met België stil bij de herdenking van 100 jaar bevrijding Eerste Wereldoorlog. Tegelijk is het ook elfde van de elfde, oftewel begin van het carnavalseizoen. Maar of zich daar veel triatleten druk om maken….?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.