Australische triathlonseizoen begint; loopraces; Shirin weer goed; Waalwijkse triathlon na 20 jaar terug – WTJ 979 (-21)

ZONDAG – Het seizoen mag dan op z’n eind lopen, in de Challenge Family lijkt het pas te beginnen. Tot aan het einde van het jaar staan er nog vijf Challenge-races op het programma met die op het circuit van Daytona als hoogtepunt. Afgelopen nacht was de Challenge in Shepparton. Een halve triathlon, die drie jaar als 70.3 Ironman werd gehouden, maar inmiddels al weer voor de vijfde keer als Challenge te boek staat.

Levi en Annabel winnen Challenge Shapperton


De Challenge trok 450 triatleten, waarvan Levi Maxwell de beste was. Hij versloeg zijn landgenoten Tim van Berkel, die na het zwemmen nog wel een minuut vooruit was maar uiteindelijk aansloot bij Maxwell. Ook Matt Slee, die uiteindelijk derde werd mengde zich op de fietst in de strijd.

Topfavoriete Annabel Luxford mengde zich ook vooraan bij het zwemmen, kwam als derde uit het water en hoefde bij het fietsen en lopen niet voluit te gaan om na vier jaar Challenge Shapperton weer eens te winnen. Tien minuten later volgde landgenote Grace Thek, derde eindigde Courtney Gillfillan. Toen was Annabel al een kwartier klaar. De Belgische Ozzie Stephan van der Bruggen voltooide deze Challenge op een twaalfde plaats. Beste Nederlander was Stijn de Vriendt op een 44e plaats, vijftig minuten na Maxwell. Bij de vrouwen was Regine van den Berg goed voor een 89e plaats.

Marcel stapt uit in Suffer Fest

Down Under begint het seizoen nu pas echt. Een tweede halve triathlon was op Rotnest Island. Deze wedstrijd maakt deel uit van het zogeheten Suffer Fest-circuit, een zestal wedstrijden over de halve afstand in Australië. De wedstrijd is met 50 deelnemers klein. Matt Burton won ‘m. Bij de vrouwen was Michelle Boyes de snelste. Kirsten Buist, oorspronkelijk uit Utrecht, maar al weer heel wat jaartjes wonend en werkend in Australië, eindigde als derde op een half uurtje van de winnares. Marcel Weijers deed ook mee, zat na het fietsen nog in de top tien, maar de Ironman-specialist stapte bij het lopen uit. Nieuwe kansen begin december in Busselton, bij de Ironman Western Australia.

Loopwedstrijden in den lande


De Dinkelloop te Losser kende bekende winnaars uit onze duathlon-scene: Caimin Stevens, Lesley Smit en Niels te Pas. Maar ook Birgit Landewe was weer eens op dreef. Bij de jeugd was Rens Gosselink de snelste.

Het is wel geen mosseltijd, maar de 51e Mosselloop in Burgh-Haamstede was wel degelijk dit weekend. Winnaars daar onder meer Petra Sloots en Marije Hijman. De Molenvencross kende twee ‘triathlon-winnaars’ in de vorm van Edwin Achterberg en Nicole Loeve.

In de Maresia-cross van Waalwijk waren Colin Bekers en Marcel Laros de sterksten in hun leeftijdscategorie. En dat is een mooi bruggetje naar Waalwijk, waar op 2 juni na een afwezigheid van twintig jaar de ‘Langstraat triathlon’ terugkeert. Mooie zet van deze nog immer actieve club. Met een kwart, een achtste en 1/16e gaart op en rond surfplas Het Lido alles plaats hebben. Zoals dit jaar dus Rosmalen terugkeerde, zo is nu ook Waalwijk er weer. Het wachten is nog op Maaspoort Den Bosch…

Shirin twintigste in tv-veldrit


Een grote cyclo-cross vandaag in het Belgische Asper-Gavere. De 41e editie alweer met voor de vrouwen de Ladies Superprestige. Daar mag Shirin van Anrooij niet ontbreken. Tussen de elite vrouwen is ze nog veruit de jongste, maar dat verhinderde de Zeeuwse troef niet om vandaag keurig twintigste te worden tussen de wereldtoppers. Ooit wordt ze wereldkampioene veldrijden, zei haar coach Marc Herremans al eens. Wij geloven er ook steeds meer in. Als ze dan ook maar blijft du- en triathlonnen.

Elluf-elluf


Hier laten we het voor vandaag bij. Elf november is hier aan de grensstreek met België altijd een beetje dubbel. Zeker vandaag nu het honderd jaar terug Wapenstilstand was en dan vanavond toch weer gewoon prins carnaval verwelkomen voor het komend carnavalsseizoen. Ach ja, het is zoals het leven zelf. Soms liggen verdriet en vreugde dichtbij elkaar. Dat zagen we in het voorbije triathlonseizoen ook vaak genoeg. Alaaf en tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.