Esther Chef de Mission; alles over het NTB-congres; Paul en Ruben naar China – WTJ 981 (nog 19)


DINSDAG – Goed nieuws van het Olympisch front. Esther Vergeer – tennister, maar ook paratriatlete – is de Chef de Mission van TeamNL tijdens de Paralympics in Tokyo 2020. Esther was al assistent van André Cats, Chef de Mission bij de Paralympics in Rio. En afgelopen zomer mocht Esther in Amsterdam nog de Britse prins Harry begroeten in zijn rol als ambassadeur van de Invinctus Games. Gunstig is ook dat Pieter van den Hoogenband als Chef de Misson de Nederlandse ploeg zal leiden bij de European Games in Minsk volgend jaar (remember Rachel Klamer in Bakoe 2015!) en op de Spelen van Tokyo 2020. Als oud-sporter van een van de drie onderdelen van triathlon lijkt ons dat niet verkeerd. Pieter was al eens bij de Spieren voor Spieren-triathlon en wordt volgend jaar ook verwacht bij de Europese kampioenschappen in Weert.

 

NTB-congres biedt heel veel

 


Het NTB-congres nadert. Zaterdag komt tri- en duathlonminnend Nederland voor de dertiende keer bijeen. Plaats van handeling is wederom het congrescentrum Papendal. Er zijn workshops, themabijeenkomsten, presentaties van de Run Bike Run Series en teamcompetities 2019 en de verkiezing tot sporters van het jaar. De genomineerden maakten we al eerder bekend, rond de klok van 15.25 uur worden de winnaars bekend gemaakt. Daarvoor zitten presentaties van jurylid Suus Baggen over de officialcampagne. Berte de Jong vertelt over jeugdtriathlon en maakt dat circuit bekend. Marcel ten Wolde legt uit wat zijn rol als ‘pathwaymanager’ inhoudt. Zakelijk was ik op twee projecten ooit ‘kwartiermaker’, moest vaak uitleggen wat dat betekent. Ik vermoed dat ook pathway zoiets is als ‘het pad effenen, vrijmaken’ voor nieuwe ontwikkelingen. Afijn, we gaan het horen. Andries Reitsma vertelt over ‘MijnNTB 2019’ en oud-toptriatleet Paul Verkleij gaat in op ‘kader-het kloppende hart van iedere vereniging’. Er is bovendien een presentatie van het reeds eerder genoemde EK triathlon in Weert volgend jaar.

Te veel om op te noemen
En dan houdt het nog niet op, want de themabijeenkomsten over onder meer verzekeringen, vrijwilligers, privacy, medische begeleiding en duurzaamheid wordt geleid door onder meer Michiel van Niekerk, Rens Veerman, Axel Beijersbergen, Guusje Vrehen en Jan Wullink. Eigenlijk te veel om op te noemen.

 

Teamcompetities worden bekend

 

Natuurlijk wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe Teamcompetitie en het enige niet toebedeelde NK, dat van de sprint triathlon. Zoals we al aangaven keren sommige teams niet terug: TTvW Hof van Twente, Cerberus, Team Unltd en FusionTEAMnl. De E-team wat de Teamcompetities organiseert dankt alle vertrekkende teams voor hun betrokkenheid. Er staat ook vele nieuws tegenover. Vooral veel vrouwenteams stromen in, zodanig dat er twee bomvolle 2e Divisies Noord en Zuid ontstaan. Het verzoek van teams om een plaats in een divisie te kopen of over te nemen van een team wat afhaakt wordt zaterdag ook uitgelegd.
Maar voor alle details zult u toch echt het NTB-congres bij moeten wonen. Het congres wordt om 10 uur geopend door NTB-voorzitter Wim van Oijen.

 

Renze in Santo Domingo

 


Nog terug naar het elf-elf weekend. Sinds de Challenge races op de Antillen en het verblijf aldaar van Rick Nijhoving en Mirjam Weerd (inmiddels weer terug in ons kikkerlandje) hebben we ook veel volgers in het Caribisch gebied. Renze Postma is de international van Aruba en hij deed zondag mee aan de American Cup en het Ibero-Amerikaanse kampioenschap in Santo Domingo. Het was bloedheet in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, waar de Amerikaan William Huffman won en vijf minuten later Renze als 42e over de finish kwam. Het looponderdeel is nog het grootste struikelblok voor de boomlange Arubaan. Elizabeth Bravo uit Ecuador kreeg applaus toen ze als eerste over de finish kwam in deze race. Bravo dus!

 

Hardlopen in den lande

 


Nog wat loopwedstrijden. Inze Stark won de halve marathon in Houten, de Run2Day Vlinderloop. Simone Hakenberg was snelste in de Sans Online Crossloop te Rijssen. Aje Niks was klasbak in de N34 Loop te Hardenberg op een stukje snelweg. Winnaars van de Schoonhovencorss te Hollandscheveld waren o.a. Raimond van der Boom en Claudia van Tellingen. Martin Veenhuizen is in winterperiodes altijd extra in vorm, hij won de VOVRun in het Drentse Vries. In zijn eigen Klazienaveen was Theo Fuhler de rapste op Theehuis Oosterbosrun. Eelco van der Wind had de wind mee in de Dijkgatboscross van Wieringerwerf. In alweer de 158e editie van de Zegerplasloop van Alphen aan den Rijn waren winnaars Ferdinand Oldeman en Pascal Valentijn lekker op dreef. Tenslotte waren ‘durfals’ Niels Baljet en Dieuwertje Poort winnaars van de Devil’s Trail in Schiermonnikoog.

 

De Slots gaan niet per se voor slots voor Hawaii

 


Best veel wedstrijden komend weekend weer. Met Paul en Ruben Slot uit Dalfsen kijken we alvast vooruit op de 70.3 Ironman in het Chinese Xiamen. U weet wel die halve triathlon, waar Edo van der Meer en Robert de Korte zich vorig jaar op slimme wijze kwalificeerden voor Hawaii. Het behalve van een slot (what’s in a name!) is geen doel op zich voor vader en zoon Slot. Paul vertelt dat zoon Ruben als junior vooral sprint-races doet. ,,Toch trekt de lange afstand hem. Middenin het seizoen kan dat niet, off-season wel.’’ Zo deed Ruben als kersverse 18-jarige in januari mee aan de Israman, waar hij vierde in de M18 werd. ,,Hij was toen net een week 18 en mocht dus meedoen. Langere afstanden doen gaat in deze periode niet ten koste van snelheid, maar helpt wel goede basis op te bouwen.’’

Ruben is er klaar voor

 


Aanvankelijk wilden de Slots meedoen aan de 70.3 IM in Belek, Turkije. Door Rubens deelname aan het Multisports Festival op Ibiza werden de plannen gewijzigd. ,,Toen bleef Mexico of Xiamen over. Het is inderdaad een wedstrijd met extra Hawaii-slots, maar dat is voor Ruben geen doel op zich. Hij zal er wel van dromen, we zien het zondag wel. Genieten, ervaring opdoen, stukje hardheid opbouwen en het avontuur. Daar gaat het om. Sportarts Guido Vroemen begeleidt Ruben. Hij vindt dat de jonge Triade-atleet er klaar voor is. De sportpodoloog/voedingsdeskundige  kijkt mee. Het hele pakket is belangrijk.’’
Voor Paul zelf is het revanche op de 70.3 IM Luxemburg waar hij na het zwemmen in het ziekenhuis belandde. ,,Bij het zwemmen op iets scherps gestapt, mijn hele voetzool diep open. Voor mij begint het seizoen nu pas.’’
En voor wie dacht: moet Ruben niet naar school, vult zijn vader aan dat junior begonnen is met de Randstad TopSport Academie, HBO commerciële economie met een NOC/NSF status. ,,Zijn lesprogramma is aangepast voor sporters. Wedstrijden zijn goed te combineren met de opleiding.’’ Sebastien de Jong is de derde Nederlander, die in Xiamen zijn geluk gaat beproeven. Bij de profs zijn Kevin Collington, Sarah Piampiano en Heather Wurtele favoriet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.