Loting Norseman, een event op zich; Danne is erbij; NBC show Ironman; Jan en Tom – WTJ 980 (nog 20)

MAANDAG – Waar moet dat heen als zelfs de meeste extreme triathlons al massale belangstelling genereren? Waar is de exclusiviteit gebleven van die paar finishers op een februaridag 1978 op Hawaii? Ik was pas op een feestje toen aan de ongeveer vijftig gasten in een ludiek kwisje gevraagd werd, wie er ooit een triathlon gedaan had? Bleken er nog zes mensen niet hun hand op te steken (voor de goede orde: daar zat ik niet bij).

Gretig


Ik moest hieraan denken toen maandagmiddag de live loting voor de Isklar Norseman van start ging. Op Youtube was te volgen hoe alle namen bekend gemaakt werden van hen, die volgend jaar deze beproeving in en rond Eidfjord mogen ondergaan. Liefst 4354 triatleten uit werkelijk alle gewesten van onze globe (82 landen) hadden de organisatie laten weten interesse te tonen in deelname. Sommige fanaten zelfs al voor de tweede of derde keer, hetgeen hun kansen verhoogde. Zo gretig kan een evenement dus gemaakt worden. Verwonderden we ons afgelopen weekend nog over de 1250 (!) aanmeldingen voor een triathlon, die nog nooit is georganiseerd (Brouwersdam90), dit is weer de overtreffende trap.

Danne, Jacco, Patrick en Clemens zijn de lucky ones

 


Maar vooral ook vanwege de limieten, die er bij Norseman liggen. Ik bedoel: 7000 belangstellenden voor de 3000 plaatsen in Roth is ook een gekkenhuis, maar in verhouding willen er nóg meer mensen naar de toch niet malse triathlon in hooh Noorwegen. Na de loting hebben we de vier geluksvogels van Nederlandse komaf ook maar even bekend gemaakt. Danne Boterenbrood is van dat kwartet de meest bekende. Komende dagen een wat uitgebreider interview met deze voormalig triathlonkampioene. Daarnaast zijn ook Jacco Feenstra, Patrick Heidl en Clemens Sassen startgerechtigd. Wellicht vallen er nog enkele deelnemers vroegtijdig af, waardoor Linda Bloem en Hans Bosman kunnen opschuiven tot het selecte groepje triatleten sportend voor het felbegeerde zwarte T-shirt. Zij staan dus op de wachtlijst. Zo’n 35 procent van de deelnemers komt uit Noorwegen. Verder zijn zes Belgen doorgedrongen tot een vaartochtje met de veerboot op het fjord. Maar evengoed hebben 4104 triatleten uit de hele wereld er de pee in dat ze volgend jaar niet vanaf de laadklep naar beneden kunnen springen voor de eerste 3,8 kilometer ijswater zwemmen. In Asterix en Obelix zouden ze zeggen: Rare jongens, die triatleten…
Sneu voor mensen als Hans Schoonen, Raymond Beeren, Robbert van Opstal, Maarten Caminada, Bart Blaas en de man, die overal waar water is met kleren en al erin sprint Shandar Kooij. Better luck next time guys.

Vroeger moest je wachten tot NBC de Ironman Hawaii maanden later uitzond

 


Behalve de live registratie van de loting voor de Norseman konden de Ironman-fans maandagavond via NBC ook de première meemaken van de 2018 Ironman Wereldkampioenschappen op Hawaii. In de beginjaren had NBC het alleenrecht om als eerste de beelden van de Ironman Hawaii te vertonen. Dat gebeurde – net als nu – altijd een maandje later. In een wereld zonder social media en waarin ook het Duitse ZDF en ons Avro’s Sport Panorama moesten wachten tot de NBC-show op televisie vertoond was, keek je echt uit naar dat moment. Inmiddels is dat wat achterhaald, maar de Amerikanen maken er nog steeds een spektakel van. Triatleten, organisatoren en natuurlijk Mike Reilly, the voice of Ironman, Bob Babbitt en Fox Sport verslaggever Shannon Spake waren bijeen in de New York Health & Racquet Club op The Times Center in Big Apple om het festijn mee te maken. En ook om veel geld in te zamelen voor de Ironman Foundation, die jaarlijks veel geld inzamelt rondom het hele Ironman-merk voor tal van goede doelen. Voor wie het gemist heeft, een pracht van een avond. Weliswaar in Amerikaanse stijl, maar toch. Overigens nog wel met een Nederlands tintje want als iemand de Ironman Foundation een warm hart toedraagt dan is het Alex de Boer van Dare2Tri wel. En dus poseerde ook Alex met de legendarische Bob Babbitt op dit festijn. En de NBC-reportage? Tja, die was toch weer van een ongekende schoonheid, zelfs al is het dan al weer een maand geleden.

Boeiende verhalen van uitvallers Jan en Tom

 

http:/https://youtu.be/5FxBCHemf9s/

Uit datzelfde Hawaii halen we nog regelmatig Nederlandse verhalen op. Zoals de film, die we eerder op Trikipedia plaatsten waarin Jan Blokland jammerlijk moest opgeven tijdens de marathon. Hij wist tevoren dat zijn knie nog niet lekker meewerkte, maar als je dan toch in Kona bent, dan ga je er wel voor. Jan luisterde echter voldoende naar zijn lichaam en stapte tijdens de marathon uit. Maar ook een uitstappende triatleet levert prachtig beeldmateriaal op en het respect voor Jan is er niet minder om. Gekscherend noemden we het al het ‘Maarten-van-der-Weijden-effect’.


Een tweede man die moest opgeven, maar terug kan zien op een dijk van een triathlonseizoen is Tom Oosterdijk. De nummer twee van Nederland en zevende in de Ironman Maastricht was goed op dreef bij zijn debuut op Hawaii. Tot het in de laatste anderhalve kilometer toch nog mis ging. Jammer, maar zijn verhaal van papperige student naar nu – 22 maanden later – toptriatleet is er niet minder sterk om. De uitgebreide versie laten we aan Tom zelf over (zie zijn Facebook), wij volstaan met de twee foto’s, die alles zeggen over de metamorfose die de Hagenaar in amper twee jaar tijd ondering. We zijn er nog sprakeloos van.

West-Brabant bijeen voor nieuwe seizoen


Verder was de maandagavond de avond van de Westbrabantse organisatoren. In Hoogerheide proostte de organisatie op het wederom binnenhalen van het NK run-bike-run. En in Oud Gastel werd vooruit gekeken naar de Heerlijk Avondjeloop op 24 november (een avondloop door het dan feeëriek verlichte dorp), naar de eerste Obstacle Run op 16 december en uiteraard naar de eerste Triathlon Nations Cup met races in Bonn, Oud Gastel en Aarschot volgend jaar.

De voorinschrijving gaat op 24 november ’s nachts open. Het gerucht gaat dat 4354 mensen interesse hebben om mee te doen. Om met de eerder genoemde WBTV-er Hans Schoonen uit Rucphen te spreken: ,,Volgend jaar nog een keer proberen voor de Norseman, drie keer is scheepsrecht. Intussen Oud Gastel doen. Ook een hele mooie.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.