NK Sprint triathlon 2019 naar Nijmegen; kalender is flinke puzzel – WTJ 982

WOENSDAG – Steeds meer wedstrijden met ook nog eens groeiende ambities. En dat moet dan allemaal in een tijdsbestek van – pak ‘m beet – twintig weken gebeuren. Logisch dat zo’n triathlonkalender in Nederland hier en daar schuurt. En dan kijken we nog niet eens naar het toenemend aantal buitenlandse wedstrijden, waarvoor de belangstelling almaar groter wordt.

Het is deze inleiding, die past bij het moment waarop de NTB bekend maakt dat het NK sprint voor elite en beloftes is toegewezen aan de 024-triathlon Nijmegen. De korte afstand kampioenschappen maakten dit jaar in Rotterdam geen deel uit van de Eredivisie, maar dat is nu weer wel het geval. Als datum geldt onder voorbehoud zaterdag 31 augustus, een week na het NK Olympische afstand in Veenendaal. Dat is wel ten tijde van de vroeg vallende ITU Grand Final in Lausanne, waardoor niet de complete Nederlandse top bijeen zal zijn. Met dat probleem kampen de gastorganisaties al jaren eigenlijk. Komt het door een te groot aantal kampioenschappen?  Zou kunnen. In vier weken tijd zijn er dan vier kampioenschappen: Veenendaal, Nijmegen en twee keer Almere (crosstri en lange afstand). Je zou het bijna een nationaal Multisports Festival kunnen noemen.

Het NK jeugd en junioren wordt toegevoegd aan het weekeind-programma van Klazienaveen, waarin ook al het NK half en waarschijnlijk ook de Eredivisie. Blijt nog vacant het NK paratriathlon en NK masters sprint.

Het samenstellen van de NK-kalender was net als voorgaande jaren weer een flinke puzzel. ,,Het was inderdaad weer knap ingewikkeld’’, vertelt Berteke de Jong die namens de NTB ook de kalender voor de Nederlandse Teamcompetities samenstelt. ,,Er zijn zoveel factoren en belangen waar je rekening mee moet houden, zoals de beschikbaarheid van potentiële organisaties en parkoersen en een internationale kalender die steeds voller wordt. En omdat we graag het NK OD en Sprint aan de Eredivisie willen koppelen, moeten we ook nog eens met die kalender rekening houden.’’

Over de vier achtereenvolgende NK’s zegt Berteke: ,,Het is niet ideaal, maar we zagen geen andere mogelijkheden. Het NK OD is vorig jaar voor twee jaar toegekend aan Veenendaal en het NK Crosstriathlon kwam daar onlangs bij. Bij de toewijzing van het WK Multisport Festival aan Almere in 2020 heeft de ITU als voorwaarde gesteld dat er in 2019, bij wijze van test, een prestigieuze crosstriathlon binnen een week van de wedstrijd over de lange afstand moet worden georganiseerd. En als je praat over een prestigieuze wedstrijd in Nederland, dan kom je al snel uit bij een NK. En omdat ook de jeugd, junioren en U23 titels op dit NK worden vergeven, was een combinatie met het NK Sprint (waar binnen de Eredivisie teams veel junioren / U23 starten) in datzelfde weekend onwenselijk.’’ Organisator Sportvibes zelf gaf dus de voorkeur aan het eerste weekeind september, maar dan is het NK crosstriathlon dus.

Het NK OD en Sprint vinden kort voor én tijdens de Grand Final in het Zwitserse Lausanne plaats. ,,Met een volle internationale kalender was het altijd al heel lastig om de beste Nederlandse atleten aan de start van het NK te krijgen, maar dit jaar is het wel heel ongunstig. We zouden er dan ook een voorstander van zijn als het NK OD, net zoals het NK wielrennen op de weg, in alle landen een vaste datum op de kalender krijgt zodat we een ieder geval een groot gedeelte van de Nederlandse top aan de start kunnen krijgen, maar helaas zijn we zover nog niet.”

De gemeente Nijmegen staat vierkant achter de organisatie en steunt de organisatie met een subsidie van 24.200 euro per jaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.