Marokko krijgt Ironman; Daytona; Strafzaak Pyramideduathlon; Galafeest – WTJ 984 (nog 16)

DONDERDAG – Het wordt het 45e land ter wereld, waar Ironman voet aan de grond zet. Terwijl het hier muisstil geworden is over de wedstrijden Hoorn en Maastricht, krijgt Marokko volgend jaar een Ironman 70.3-race. De toeristische stad Marrakech (of Marrakesh) is de eerste in de Maghreb waar het IM-label te zien zal zijn. De race is volgend jaar op 27 oktober.

 

Indrukwekkend Afrikaans decor

De triatleten beginnen hun wedstrijd met 1,9 kilometer zwemmen in het meer van Lalla Takerkoust. Daarna staat ze 90 kilometer fietsen te wachten door onder meer het berberdorp Tahanaout en de groene weiden van de Orika-vallei. Dat levert prachtige beelden op in de wetenschap dat de besneeuwde bergtoppen van het Atlasgebergte het decor vormen.

 

Hardlopen is vervolgens in het hart van Marrakech met passage van histostische monumenten, zoals de Koutoubia-moskee en het Bahiapaleis. De wedstrijd eindigt in het iconische ‘Circuit international automobile Moulay El Hassan, troonopvolger in Marroka. Marrakech is een van de vier Koningssteden.

 

Nederlandse organisator doet indrukken op in Daytona

 

Dat autocircuit hebben de Ironman-jongens dan weer nageaapt van de Challenge-family, die op 8 en 9 december het circuit van Daytona USA gaan gebruiken als middelpunt van een halve Challenge. Als adviseur race-director reisde Richard Belderok deze week al af naar Daytona om voorbereidingen te treffen op deze eveneens bijzondere race. Bijzonder is het ook dat een Nederlander betrokken wordt bij de organisatie van een Amerikaanse triathlon. Tot dusverre waren we vooral het omgekeerde gewend. Tussen zijn drukke bezigheden door kan Richard al wel verklappen dat het ‘indrukwekkend’ is en zal worden over drie weken.

 

Crossduathlon verwelkomt Ruud

 

 

We hebben twee crossduathlons in petto komende zondag. De Isaaac Cross Duathlon Maastricht en – de oudste in z’n soort – de 29e Viergang run-bike-run Pijnacker. Op beiden komen we vrijdag terug in de voorbeschouwing. In Pijnacker is het bijvoorbeeld heel fijn om voormalig organisator Ruud Overes te ontmoeten. Hij maakte afgelopen zomer diepe indruk door als Parkinson-patiënt heel Zuid-Europa door te fietsen en daarmee veel aandacht te vragen voor zijn ziekte. Pijnacker is ook de race waar Lance Armstrong in zijn jonge jaren aanwezig was. Maar dat leggen we morgen uit.

 

Taakstraf voor dreigende Ijmuidense

 

 

Nu nog terug naar een andere crossduathlon, waar zo’n vervelend staartje aan hing. We maakten enkele weken geleden melding van de telefonische dreigementen, die een 51-jarige vrouw uit Ijmuiden vorig jaar uitte aan de vooravond van de Pyramide duathlon van Austerlitz. Het kwam tot een rechtszaak en deze weer deed de rechter Midden-Nederland uitsprak. De vrouw krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 150 uur. Op donderdagavond 18 mei kreeg organisator Jan Stehouwer een telefoontje waarin een vrouwensteam zei: , zaterdagmorgen om negen uur is er een aanslag bij de Pyramide.’ Uit haar telefoongegevens bleek dat de vrouw gericht zocht naar het sportevenement en dat anoniem probeerd te doen. Vrijdag 19 mei is de vrouw aangehouden, zaterdag 20 mei ging de duathlon door, maar wel met een hypernerveuze organisatie. De rechter zei dat de vrouw een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd en geen inzicht kon geven in haar beweegredenen. Er is geen sprake van een stoornis, het strafbare feit wordt haar volledig toegerekend met genoemde strafmaatregel tot gevolg. In een reactie zegt Jan Stehouwer dat het ‘nare boek’ nu dicht kan. ,,Goed om dit nu af te sluiten. Blik vooruit. We richten ons op de editie 2019, wederom het NK. De inschrijving opent volgende week.’’ En tegen WTJ: ,,Ik neem aan dat je 13 april al in je agenda hebt staan.’’ Dat hebben we zeker.

 

Talisa en Tristan ‘op sjiek’ in Schagen

 

 

Dat circuits elkaar kunnen versterken, is genoegzaam bekend. Teamcompetities, Run Bike Run Series en het nieuwe Cross Duathlon Circuit kennen we. Volgend jaar komt er de Triathlon Nations Cup bij, inschrijven kan vanaf 24 november. En ook veel regio’s hebben hun circuit. In Noord-Holland leeft de triathlonsport enorm. Willem van der Voort is daar een groot stimulator van. Zelf triatleet, sponsor, speaker. En vorige week vrijdag ook nog eens organisator van het afsluitende Gala in Schagen. Daar werden de winnaars Tristan Olij en Talisa van der Fluit door Willem in de bloemetjes en bekers gezet.

Het succesvolle circuit gaat ook volgend jaar door met op 5 juni Heerhugoweaard, op 19 juni Langedijk, op 3 juli Nieuwe Niedorp en op 9 juli Schagen. Als motivation speaker was de Alex Wegman aanwezig. Hij moest door botkanker een arm afstaan, maar zelfs daarna bleef hij een bevlogen drummer. Inspirerend voor de liefst 250 aanwezigen, die vrijwel allemaal ‘in gala’ gestoken waren. In de jaren negentig hielden we als NTB ook nog dit soort slotavondjes in stijl om de prijswinnaars van het Super Prestige Circuit te eren. Peter Zijerveld was organisator en zijn wervende tekst bij zo’n avondje eten, drinken en dansen was: ‘Wie zei er ook weer dat een triatleet niet kan feesten?’

Misschien ooit weer eens proberen. Of houden we het bij de borrel zaterdagmiddag 16.00 uur na afloop van het NTB-Congres?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.