Lance Armstrong; Preview op crossduathlons Pijnacker en Maastricht; Martijn in Arizona – WTJ 985 (nog 15)

VRIJDAG – Na een dagje congressen op Papendal is het goed om zondag weer te gaan buitenspelen. Dat kan voor de crossduatleten op twee plekken in ons land. In Pijnacker staat de 29e Viergang run-bike-run op stapel, in Maastricht zijn ze nog iets korter bezig: de zesde editie van de Isaac Crossduathlon.

Lance was erbij; in Pijnacker 1992

 


Eerste de Viergang wedstrijd, de oudste crossduathlon van ons land. Eenmalig NK geweest in 2014 met Arie de Jong en Linda van Vliet als landskampioenen. De thuiswedstrijd van vijfvoudig winnaar John Engele, die weer mee doet. Maar ook het evenement waar niemand minder dan Lance Armstrong toeschouwer/supporter is geweest. Daarvoor moeten we ver terug in de tijd, 1992 om precies te zijn. De Amerikaan had dat jaar meegedaan aan de Olympische Spelen van Barcelona. Zijn Nederlandse vriendin Daniëlle Overgaag kon door een slecht werkende schildklier niet mee doen aan de wegwedstrijd op de Spelen. In de daaropvolgende wintermaanden bracht Lance enige tijd bij haar door in ‘s Gravenzande en om toch de conditie op peil te houden besloot Daniëlle mee te doen aan de crossduathlon, waarin ze Ada van Zwieten en Adrienne Oostveen klopte. Lance keek toe. Helaas is er geen beeldmateriaal van bekend.

John Engele: still going strong!

 


John Engele is nog altijd recordhouder in aantal zeges bij de mannen. Vier keer was Rob Barel de sterkste in vaak modderige omstandigheden, drie keer Ramses Bekkenk en ook Rorik Schouten en Hendrik Venema schreven de wedstrijd op hun naam. De start is tradiegetrouw om 10.30 uur bij de Tinteltent. Op de erelijst bij de vrouwen is Riikka Vreeswijk-Kelja met liefst 11 zeges ongenaakbaar, al is Alieke Hoogenboom met vijf overwinningen wel aan een inhaalslag begonnen. In totaal staan zondagmorgen 284 sporters aan het vertrek.

Wieler- en schaatstoppers aan het vertrek

 

Malaya van Ruitenbeek

Als favorieten staan Christiaan Solleveld (winnaar 2017 en Beach Challenge Kijkduin-winnaar), Rody Kroon (de verrassende nummer drie vorig jaar) en wintertriathlonkampioen Jeroen Lute te boek. Maar Pijnacker krijgt ze ook altijd uit andere sporten over de vloer. Malaya van Ruitenbeek won twee keer de profronde van Pijnacker, was universitair wereldkampioen tijdrijden in 2006 en scoorde brons op de wegwedstrijd in 2006.

Kurt Wubben

Mountainbike-specialst Werner Helvensteijn doet mee en uit Pijnacker naast John Engele ook marathonschaatser Kurt Wubben. Ook wielrenners Sjoerd Kouwenhoven en Gijs van der Helm doen mee. Voor de top tien komen Tijs van Gemert en Koen Stevens zeker in aanmerking net als Fokke Stoel.


Als Riikka Vreeswijk-Kelja nog een twaalfde zege in Pijnacker wil boeken, dan moet ze Laura Gorter voorblijven. De wielrenster/duatlete toonde haar vorm al in Nijverdal. Twee outsiders op het vrouwenlijstje: Linda van Rij en Rylana Soepenberg, beiden succesvol in Kijkduin afgelopen zomer.
Het loopparcours gaat langs de Viergang en het Balijbos. Het fietsparcours heeft een paar lussen over de ijsbaan, achter de manege, Doebbeplas, Bieslandse Bos, vuilnisbelt achter Ikea en via de Kooltuinen weer richting ijsbaan en Tineltent. Daarna de eerste ronde van het loopparcours opnieuw. De recreanten starten kort na de wedstrijdatleten.

Sint Pietersberg scherprechter

 


De Sint Pietersberg bij Maastricht. Vier jaar lang het fraaie decor van het loopparcours van de Ironman. Zondag is het onverharde gedeelte van de berg de ondergrond voor de Isaac cross duathlon. Een on-Nederlands mooi parcours. Volgens organisator Raymond Beeren van BearSports is het MTB-parcours ‘echt pittig met een hele technische passage.’ Er is een lange en een korte afstand. Elite en recreanten worden verdeeld in de lange afstand, waar ook duo’s aan mee kunnen doen. Er wordt gewerkt met een tijdslimiet van twee uur na het fietsen voor de elites. Met een berg heb je hoogtemeters. 110 per ronde lopen, 250 per ronde fietsen en 70 in de tweede run. De elites gaan om 10 uur van start, de recreanten om 12 uur en de korte afstand gaat om 12.10 uur los. Start en finish liggen bij de groeve van de ENCI aan de Lage Kanaaldijk aan de boorden van de Maas.

Nederlandse toppers versus titelverdediger Geert

 

foto Chris Hofkens

De wedstrijd trok altijd al veel Belgische toppers, dit jaar komen er ook steeds meer Nederlandse kleppers bij. Oud nationaal kampioen Arie de Jong doet mee evenals huidig kampioen Daan Schouten. Oud-profrenner, duatleet en topatleet Roger Smeets is van de partij. Johan Christen en Wouter Dijkshoorn zijn top tien kandidaat. Zij nemen het op tegen tweevoudig winnaar en titelverdediger Geert Lauryssen. Aan hem de taak voor de zesde opeenvolgende keer België aan de zege te helpen.

 

Sterk veld ook bij de vrouwen met Maud Golsteyn, titelverdedigster Sanne van Paassen, Claudia Striekwold, Floor van den Brand en de winnares 2015 Heleen Zandstra. Twee jaar terug won trouwens Danne Boterenbrood. Aangezien ook na-inschrijvingen nog welkom zijn, weet je nooit of de Maastrichtse triatlete, waar we deze week nog mee spraken, alsnog gaat meedoen. Twee mooie crossduathlons derhalve, misschien een beetje jammer dat ze samenvallen. Maar ook die kalender is tegenwoordig dik gezaaid.

Martijn gaat nog voor een laatste Ironman 2018

 


Geen Limburgse deelname van Martijn Dekker. De ITZU-professional had nog weinig geluk dit jaar in zijn gekozen Ironmans en beproeft zijn geluk opnieuw in de Ironman Tempe in Arizona. Favorieten zijn daar Eneko Llanos en Joe Skipper en bij de vrouwen Meredith Kessler en Heather Jackson. Martijns teamgenoot Romain Guillaume is de te kloppen man in Langkawi Malaysia, titelverdediger ook.

Mareen Hufe is de gevaarlijkste tegenstandster voor onze Els Visser. Last but not least: all the way from Dordrecht, Brooke Brown aan de start.

Michael Weiss en Lisa Roberts zijn de te kloppen triatleten op Ironman Cozumel. O ja, een man mogen we niet vergeten. Niels Esmeijer. Zijn bijzondere verhaal is op Trikipedia diverse malen verteld en nu ook in de Gooi- en Eemlander. Voordat Niels vader wordt, gaat ie nog een keer voluit op de Ironman Arizona.

Zo. Het weekend is helemaal voorbeschouwd. Iedereen veel succes op het NTB-Congres en de mooie reeks wedstrijden op beide dagen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.