Alles over de zonnige crossduathlons Pijnacker en Maastricht; cyclo-Shirin WTJ 987

ZONDAG – De herfst bestaat niet meer in Nederland. Van de langste zomer aller tijden, schakelden we dit weekeinde over op winterse temperaturen en die duren nog even voort. Bij ijsvereniging Pijnacker verheugen ze zich al op een strenge winter, maar eerst hield de ruim 100 jaar oude club nog de jaarlijkse cross run bike run op en rondom De Viergang.

Met het zonnetje in de strakblauwe lucht was het overigens goed vol te houden rondom de Tinteltent, het epicentrum van de club en deze wedstrijd. Volgend jaar is het evenement al aan haar 30e editie toe. Helaas zag voorzitter Cor Duijvestijn de aanvraag om opnieuw het NK crossduathlon te mogen organiseren niet gehonoreerd. ,,Het is voor volgend jaar Austerlitz geworden. Jammer, we zijn wel de oudste wedstrijd in Nederland. Maar met dat argument alleen haal je nog geen NK binnen.’’

Winnaar Rody onderweg bij de bushalte

De duatleten omarmden de sfeervolle wedstrijd toch wel. Zondag waren er weer zo’n 250 bijeen. Dat is veel voor crossduathlon-begrippen. In de wedstrijd ontspon zich een boeiend duel tussen Christiaan Solleveld, die als eerste naar z’n ATB liep en Rody Kroon er vlak achter. Of het aan de veranderingen in het fietsparcours lag, is niet bekend. Feit is dat zowel Christiaan even fout reed en kort daarna ook Rody twee keer. ,,Op een gegeven moment stond ik bij een bushalte en zag een veld verderop Christiaan in tegenovergestelde richting rijden. Op de bus wachten had weinig zin, dus ik ben er maar achteraan gesneld.’’ Met succes want op de ijsbaan (nog geen water erop) legde de Brabander al weer bijna contact met Christiaan, winnaar van deze race in 2016. Rody, die vorig jaar debuteerde in deze crossduathlon, heeft het wielrennen afgezworen en zich het hele jaar gericht op de duathons. ,,Ik sta wel versteld dat ik een jaar later al zo ver ben dat ik hier voor de winst kan gaan.’’

Dat laatste lukte. In de afsluitende twee kilometer rondom het water, haalde de kleine sportman uit Lage Zwaluwe zijn rivaal van Team Unltd bij om vervolgens snel afstand te nemen. De derde plaats bij zijn debuut werd een dikverdiende zege nu. Vriendin Daniëlle schreeuwde Christiaan Solleveld naar een prima tweede plaats, de derde plaats ging naar wintertriathlonkampioen Jeroen Lute. Na afloop was er nog wel discussie wie nu precies het juiste parcours had afgelegd. De als vierde geëindigde Ferdinand Oldeman trok dat van de man voor hem in twijfel. De jury kwam er niet goed uit, sprak van overmacht bij een enkele onduidelijke afzetting van de omloop en alles bleef zoals het was.

Laura kan goed uit de voeten op ‘hard parcours’

Bij de vrouwen was er geen twijfel mogelijk. Laura Gorter was de meest complete duatlete. Liep als eerste naar haar ATB en hield haar koppositie hoewel Femke van Kessel een minuut goedmaakte bij het fietsen op het weinig natte, dus snelle parcours. Beide wielrensters kennen elkaar ook uit de koersen. Femke liep ook een goede tweede run en was de terechte nummer twee. Voor Laura was het de eerste winst in Pijnacker, daar waar de nummer drie van de dag – Riikka Vreeswijk-Kelja – al liefst elf keer gewonnen heeft. Nu dus brons voor Riikka, die ook als kersverse Sarah nog prima met de jonkies mee kan. ,,Ik verlies net even te veel bij het fietsen op die twee meiden. Maar je hoort mij niet klagen hoor.’’

Sterke schaatsers en zelfs Ruud deed mee

Toppers ook bij de recreanten waar niet-licentiehouder Wouter Tel zelfs de derde tijd scoorde. Schaatster Jorine Koopman was beste ‘recreante’. Beste master en beste atleet uit Pijnacker was ook een schaatser: Kurt Wubben, die plaatsgenoot/wielrenner Joost van der Helm een plekje voorbleef. John Engele deed voor de 25e keer mee. De triathlontopper uit de jaren negentig slaat alleen zijn eigen wedstrijd nooit over. Hij werd nu tweede bij de M50. Susanne Buying was beste Pijnackerse. Bij de duo’s ging de winst naar het team Lekker Bezig! Het meeste applaus ging naar het team dat als 28e binnen kwam. Te elfder ure aangemeld nam oud-voorzitter Ruud Overes het fietsen voor zijn rekening. Zijn teamnaam Parkinson2Beat. Ruud plakte er dus na de 10.000 kilometer door Zuid-Europa nog eens 20 kilometer op de ATB aan vast. ,,Ik voel me goed, dus besloot ik gisteren mijn debuut te maken in de wedstrijd waar het voor mij allemaal begon.’’ De koude temperatuur werd er meteen een heel stuk warmer door.

Olympisch ATB-er Bas Peters nieuwe aanwinst in crossduathlons

Het is moeilijk kiezen voor de crossduatleten als er twee prachtwedstrijden op dezelfde dag zijn. De Isaac crossduathlon in Maastricht was immers ook zondag. Ondanks de stevige Nederlandse concurrentie, won er voor het zesde opeenvolgende jaar een Belg. Geert Lauryssen, Belgisch kampioen en gelauwerd in Xterra’s, kwam, zag en overwon. Daar was onze landskampioen Daan Schouten niet tegenop gewassen, ook al fietste hij net even harder dan Geert. De derde plaats ging naar Bas Peters. De Olympisch mountainbiker (13e in Athene 2004) uit Heythuysen was niet eerder te zien in crossduathlons. Met lopen verloor Bas weinig tijd, fietsen ging uiteraard gesmeerd en ook de slotrun was van goed niveau. Conclusie: we hebben er weer een sterk crossduatleet bij, mits Bas natuurlijk de smaak te pakken krijgt. De drievoudig Nederlands kampioen ATB werd gevolgd door nog een oud-profrenner Roger Smeets. Niels Boon was de vijfde man aan de finishlijn, kortom een top vijf om van te smullen. De keren dat Arie de Jong bijvoorbeeld zesde werd, zijn op één hand te tellen. Op de Sint Pietersberg was dit wel het geval.

Maud is weer terug

Mooi om ook Maud Golsteyn ook weer eens aan het werk te zien. Maud won en kreeg de meeste concurrentie uit onverwachtse hoek. Jeannette Smelt-Bergmans werd tweede op 1.20 minuut van Maud. Daarna volgden de Maastrichtse triatlete Floor van de Brand en stadsgenote Sanne van Paassen, die we aanvankelijk vooral kende uit de cyclo-cross sport. Maar voor Maud, communicatieadviseur bij een onderwijsstichting, was de wedstrijd een kolfje naar haar hand. De tweevoudig crossduathlonkampioene was dit jaar niet in heel veel wedstrijden te zien, maar vandaag wist iedereen weer hoe sterk de routinier in het vak kan zijn.

Beste recreanten waren Kenny Kleijnen uit Cadier en keer en de Oostbrabantse Mira Laurier. Overtuigend schreef het jonge talent Jesse Cuijpers de korte afstand duathlon op zijn naam.Een minuut later kwam Steinder Wim Schreurs aan de voet van de Sint Pieter binnen, derde werd Brabander Martien Spierings. Winnares Daphne Schoenmakers had zelfs vijf minuten marge op de nummer twee, Leonie Rijk. Twee keer tweede dus voor Team Unltd dit weekend (Christiaan in Pijnacker). Sabrina Beekveldt finishte derde. Beste duo’s: Jo van Gucht met compaan op de lange afstand en Laurien Billen (mooie naam voor een duo) met partner op de korte. Nog twee opmerkelijke dingetjes: winnaar Geert Lauryssen pakte na de huldiging zijn mountainbike en fietste nog even 110 kilometer naar zijn huis in Sint Lenaarts. En over de hoogtemeters hadden we het hier vrijdag even. Voor de goede orde, het totaal aantal hoogtemeters bedroeg 2×110 meter bij het lopen en 3×250 meter bij het fietsen. Niet gering dus.

Shirin schittert in Hamme-cross

We hadden het al over crossen. Welnu, triatlete/alleskunster Shirin van Anrooij was deze zondag schitterend te volgen op de Vlaamse tv-zenders. Ze reed de cyclo-cross van Hamme en vervulde een prominente rol. De eerste ronde mee in de kopgroep, daarna op de tiende plaats rond gereden. Die positie had ze vast gehouden als niet haar ketting er in de laatste ronde afviel. En dan nog elfde worden. Klasse!

Morgen meer over veldrijden, hardlopen en natuurlijk ook de Ironmans. In Arizona fietste Martijn Dekker een tijdlang in de top tien bij de profs. Op de marathon heeft de Limburger het moeilijk. Wordt vervolgd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Alles over de zonnige crossduathlons Pijnacker en Maastricht; cyclo-Shirin WTJ 987

  • 19/11/2018 om 09:59
    Permalink

    Dankjewel voor het mooie speakeren weer Wim. Je tomeloze inzet is alleen maar mogelijk als je een echte liefhebber bent. Dankjewel ook voor de aandacht die je geeft aan mijn andere ‘hobby’ Parkinson. Ik wil graag op mijn website een link maken naar jouw artikelen waarin je aandacht aan ons geeft. Maar ik heb het idee dat dat niet mogelijk is. Ik krijg niet de juiste URL gevonden. Mocht je op prijs stellen dat ik ook op bescheiden wijze aandacht aan jou besteed dan hoor ik het graag.
    Tot een volgende triathlon/duathlon wedstrijd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.