Triathlon Lake Phuket; Hervey Bay 100; Hofstade; Van Lierde sr en jr in Mexico; Stig – WTJ 989

DINSDAG – We stopten in de vorige WTJ in Azië, maar we gaan er ook weer verder. Want de klassieker onde de Aziatische triathlons was ook zondag. Bovendien een jubileumuitgave, dus als subtitel 25 Years, Race of The Legends. Met recht een Race of the Legends, want er staat altijd kwaliteit aan de start in de Thaise race. Topfavoriet was nu de nummer twee van Hawaii, de Belg Bart Aernouts. Toch kwam hij opnieuw tot een tweede plaats, want de Zweed Frederik Croneborg stijgt in vrijwel alle Aziatische wedstrijden boven zichzelf uit. Ook in de zilveren editie bouwde de Zweedse expat een mooie voorsprong op Bart op na het zwemmen en fietsen. Per van Vlerken lag na het tweede onderdeel nog tweede, maar de Belg liep duidelijk het hardst van allemaal in zweterig, vochtig en heet Lake Phuket, een toeristische topper van jewelste. Per hield wel de Italiaan Massimo Cigana van de derde plaats af, zodat het podium Zweeds-Belgisch-Duits gekleurd was. En dat Duits dan met een tikkeltje Nederlands. Kunnen we best schrijven, nu Oranje zich zo glorieus naar de finale van de Nations League.

Triathlon Nations Cup


We kunnen het ook schrijven, omdat onze Duitse vrienden van de 1/3e triathlon van Bonn (volgend jaar 9 juni) de voorinschrijvingen geopend hebben. Want ook in triathlon zijn de Duits-Nederlands-Belgische vriendschappen groot. De Nations Triathlon Cup belooft iets moois te worden. Zaterdag opent ook Oud Gastel als tweede wedstrijd het inschrijven en Aarschot doet dat kort daarna eveneens. Het prijzenschema is nog niet helemaal bekend, maar ook daar valt voor de toppers een mooi extraatje te behalen.

Nederlanders in Thailand

 

Terug naar Lake Phuket, waar RTC-triatleet Volker Voit na Hawaii ook naar Thailand afreisde. Hij werd tiende. Vasco van der Flier was eerste van de zeven Nederlanders op een 38e plaats. Bij de vrouwen deed Yvonne van Vlerken (vorig jaar nog derde) niet mee.

De winst ging naar de Australische Annabel Luxford, die haar eeuwige rivale en landgenote Dimity Lee Duke achter zich liet. De Hongaarse Anna Eberhardt stond op het laagste blokje van het erepodium en de Nederlandse Brenda Haitema zette een prima race neer resulterend in een 19e plaats.

Hervey Bay met Ken Adriaansen

 

We komen Down Under terecht bij een Australische klassieker de Hervey Bay 100. Grappig dat de voorbije jaren Marion Tuin hier vijfde en Els Visser derde werden en dat beide vrouwen nu als profs door het leven gaan en hun sportbestaan opbouwden in races als Taiwan en Maleisië in ditzelfde weekend. De Hervey Bay 100 telde dit keer maar één Nederlander: Ken Adriaansen was met zijn 146e plaats een goede middenmoter. De race werd gewonnen door Simon Hearn, die titelverdediger Callum Millwartd klopte. Derde was Travis Coleman. Een volledig Australisch mannenpodium. Bij de vrouwen doorbrak Kiwi Amelia Watkinson de Australische overmacht door tweede te worden. Toptriatlete Sarah Crowley won, Courtney Gilfillan eindigde derde.

Iets dichterbij huis in het Belgische Hofstade was de run en bike. Alleen voor duo’s en hoewel uitslag en podium toch tamelijk recreatief. Beste duo op de lange afstand deed mee onder de naam SP&O J&J. De Wilde Jaeghers was het beste gemengd duo en Speedy & The Beast het meest complete vrouwenstel. De korte afstand werd gewonnen door Bas Bosch en Seppe Vandenboer.

Luc en Andrew van Lierde samen in Mexicaanse triathlon

 


We blijven even bij de Belgen, want in Mexico deed zich iets moois voor. Andrew van Lierde deed er zijn tweede triathlon in zijn nog prille carrière. De 25-jarige Bruggeling wordt rustig klaar gestoomd voor zijn eerste 70.3 Ironman triathlon volgend jaar. Andrew was drie toen zijn vader de Ironman Hawaii voor het eerst op zijn naam schreef. Die vader – Luc van Lierde – coacht zijn zoon, maar besloot in het open Mexicaans kampioenschap in Xel-Ha het eens op te nemen tegen zoonlief. De groot kampioen kwam bedrogen uit. Hij klokte een tijd, die liefst zes minuten langzamer was dan zijn zoon. Moraal: we gaan nog veel van deze Andrew van Lierde vernemen.

Stig Broeckx: een mirakelse sportman


Zullen we in de Belgische sferen blijven en eindigen met het fantastische bericht dat afgelopen zondag Stig Broeckx weer op de mountainbike heeft gezeten. Stig legde een rit van 40 kilometer af en beloofde al de volgende keer op zijn koersfiets te gaan rijden. Over medische wonders gesproken. Stig kwam eind mei 2016 zwaar ten val toen twee motoren heb in de Belgium Tour wilden inhalen. Stig raakte in coma, waar hij pas zeven maanden later uit ontwaakte. Sindsdien revalideert hij. En dan nu op de ATB. Wat een vechtlust.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.