Inschrijven, het moet steeds vroeger, steeds sneller; RBR Haaksbergen, WK Ultraman – WTJ 992

VRIJDAG – Challenge Roth was de eerste die er ooit mee begon. Als om middernacht de laatste deelnemer het rood-wit gekleurde stadionnetje binnenliep, opende de inschrijving voor de volgende editie, zo’n 364 dagen later. Gekkenhuis eigenlijk, want zelfs dan was binnen luttele minuten het evenement uitverkocht. Uiteraard deden de Ironmans niet veel later hetzelfde en tegenwoordig opent zelfs de meest nietige triathlon haar voorinschrijving zelfs al in het najaar.

Deze periode dus. Over Brouwersdam schreven we al dat zij in no-time 1300 deelnemers mochten bijschrijven nota bene voor de allereerste editie. Internationaal waren de bijna 4500 belangstellenden uit ruim tachtig landen voor de Norseman al haast net zo extreem als de triathlon zelf. En morgen – zaterdag – gaat het ook in mijn eigen dorpje Oud Gastel los. Het is, net als bijvoorbeeld in Holten, een event-an-sich geworden. Organisatie en triatleten tellen af tot het precies twaalf uur op de middag is. Vanaf dan opent de online inschrijving. Later die middag bruist het dorp met de intocht van sinterklaas, het Foodtruck-festival en de Heerlijk Avondjeloop. Die begint zes uur na opening van het inschrijfburo, terwijl ook tijdens de loop wordt ingeschreven. De verwachting is dat het gros van de deelnemers voor 22 juni 2019 in de loop van het weekeinde is aangemeld. Gekkenhuis dus. Meedoen aan de loop door feestelijk verlicht Gastel kan natuurlijk ook. Er is een 10 kilometer wedstrijdloop, maar ook kortere afstanden.

X-Tri World Tour razendpopulair

Inschrijven konden deze week ook de die-hards op het Extreme werk. We hebben even een wereldkaartje tevoorschijn gehaald, die laat zien waar de X-Tri World Tour allemaal langs gaat.

Voor de Celtman zijn in elk geval Eline Koers en René Verheij startgerechtigd. De Swissman krijgt ‘mister Hoorn’ Paul van der Werff op bezoek om mee te doen. Ze waren allen dolgelukkig dat ze erbij zaten. Moraal van bovenstaand verhaal: triathlon heeft steeds meer weg van een Elfstedentocht. Ook daar ben je een gelukkig mens als je ’s ochtends vanuit de Frieslandhallen in Leeuwarden mag vertrekken uit de startkooi.

Tokyo Test Events

Ook in 2019, maar daar hoeven de mindere Goden zich niet meteen voor aan te melden: de Tokyo Test Events voor de 2020 Spelen. Wedstrijden die plaats hebben in Odaiba Marine Park in Tokyo Bay. Het is de thuisbasis van de Japanse triathlonkampioenschap gedurende de laatste twintig jaar. De wedstrijden zijn op donderdag 15 en vrijdag 16 augustus. Aan de series kunnen 65 mannen en 65 vrouwen meedoen, de ITU-punten liggen op hetzelfde niveau als de Grand Final twee weken later in Lausanne. Aan de Mixed Relay triathlon doen 20 teams mee. De paratriathlon testwedstrijd is op zaterdag 17 augustus, tevens een World Cup.

Nog een Beermile

Behalve de Heerlijk Avondjeloop is hardlopend Nederland natuurlijk vooral te vinden in Tilburg voor de Warandeloop als voorproefje op het EK cross in dezelfde stad. Die is twee weken later. En ook zaterdag om 16.00 uur de Unltd Beermile in Delft voor maximaal 50 bierdrinkende ‘duatleten’.

Run-bike-run Haaksbergen

De combisport dan. In eigen land is trekken we zondag naar het oosten van het land. Het is ook daar crossduathlontijd met de vijfde editie van de Scholten Tweewielers Run-bike-run Haaksbergen. De organisatie weet dat november qua weer lastig kan zijn, maar hoopt na vier zwaar weer-edities toch iets minder uitgedaagd te worden in de weersomstandigheden. In het parcours zit niet de bult van het slingerparcours naast de atletiekbaan, maar het blijft evengoed een uitdagend circuit. Vooral de singletracks van het MTB-parcours over landgoed Het Lankheet zijn bijzonder. Voor onderhoud aan natuur, MTB-ropute en landgoed hanteert de organisatie een extra bijdrage van 2 euro voor Support for Nature. Startlocatie is het AVH terrein Haaksbergen ook bekend als park Groot Scholtenhagen. De organisatie houdt steevast de laatste zondag van november aan. Om 11 uur gaan zondag de senioren en duo’s van start, de jeugd vertrekt een kwartiertje later. Vorig jaar waren Daan Schouten, de latere landskampioen en Karin Neutel de winnaars. Zondag rond kwart voor 1 weten we wie hun opvolgers zijn of dat ze zichzelf opvolgen.

Zondag is aan het Fort van Wommelgem ook de vijfde winterduathlon (lees: crossduathlon). Geert Lauryssen won ‘m al twee keer en gaat vast voor een derde. En ook in het Belgische Willebroek is een duathlon.

Waar kunnen we nog zwemmen, fietsen en lopen? Wel, zaterdag is de Zuidafrikaanse Knysna Extreme triathlon over incourante – lange – afstanden: 4 kilometer zwemmen, 170 kilometer fietsen door jungle-gebied en 50 kilometer lopen. Verwacht dus geen snelle tijden. Evert Scheltinga is weliswaar in de buurt, maar zal naar verwachting niet meedoen.

Kitesurfen

Zondag is dan de tweede Australische Sufferfest triathlon, dit keer op Kangooroo Island. Het betreft een volledige afstand en dan wel 3,8/180/42. Twee grote halve triathlons staan er op het menu. De 70.3 Ironman in het Braziliaanse Fortaleza, waar Mark Schoonhoven wel in de buurt is, maar hij houdt het dit keer bij zijn tweede sport, kitesurfen.

Eric van der Linden in 70.3 Ironman Western Sydney

In Western Sydney, Penrith is Eric van der Linden via Azië neergestreken. Nu hij ook Lotte Wilms onder zijn hoede neemt, is het logisch dat Eric weer over de wereld zwerft. Iets minder met de camera van TriathlonTV, iets meer in de trainersrol. En dat werpt z’n vruchten af. Maar in de Australische 70.3 IM is hij zelf weer aan zet: als één van de zeven Nederlandse deelnemers. Achttien jaar na zijn Olympische deelname in Sydney dus. Na de Challenge leek Lake Phuket ook klaar voor de 70.3 Ironman, zoals in het verleden het geval was. Maar de Thaise wedstrijd is nu toch uitgesteld. En in Hong-Kong is zondag wel een Challenge-race maar dan over de Olympische en sprint afstand. Geen halve dus.

WK Ultraman Hawaii

Wie wat langer onderweg wil zijn op de drie onderdelen moet toch weer op Big Island, Hawaii zijn. Daar worden de komende dagen de Ultraman officieuze Wereldkampioenschappen gehouden. Een kleine veertig genodigde triatleten doen mee aan de 515 kilometer lange klus: 10 kilometer oceaan zwemmen, 421 kilometer (!) op de ATB en 84 kilometer ultra-marathon. Om je een idee te geven hoe lang ze er over doen, het parcoursrecord staat op naam van de Duitser Holger Spiegel uit 1998 in 21.41.22 uur. Amber Monforte kwam bij de vrouwen in 2010 op de snelste tijd uit: 24.07.11 uur. De race bestaat al sinds 1983. Gary Wang doet voor de achttiende keer mee. Rob Gray verdedigt zijn titel en Petr Vabrousek (daar is ie weer!) doet voor de eerste keer mee. Na ruim 200 heles wil de Tsjech ook eens wat anders. Nederlandse deelname is zelden, maar er is een linkje via Fiona Siemelink, die vorig jaar derde werd. Zelf Amerikaanse is ze getrouwd met Nederlander Hans Siemelink, vijfvoudig Ironman-finisher. Tot zondag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.