Triple Dutch-droom kan vervuld met Gelreman; Els’ strijd; Oud Gastel; Jetze; RIP Niels – WTJ 994

MAANDAG – Wat een nieuws toch weer in deze normaliter voor triathlon zo rustige novembermaand. De Gelreman. Knap voorbereid door Willeke van der Zand en Gert-Jan ten Pierick. Gevraagd hoe ze dat zo voor elk hebben gekregen is Willekes antwoord nuchter: mouwen opgestroopt en ermee aan de slag. En dat alles in een zeer korte tijd. Lachend zegt Willeke: ,,Mocht je denken dat het idee van de Gelreman al heel lang leeft, moet ik je teleurstellen. Ik had na de Ironman Maastricht besloten om in 2019 als eerste vrouw de Triple Dutch te dopen. En toen kwam het Salomonsoordeel over Maastricht. Er zat niks anders op dan zelf een hele te gaan organiseren in mijn directe omgeving. Arnhem dus.’’

Gelreman, strijd tussen de rivieren: pracht parcoursen

Gelreman, vernoemd naar de oude naam van de provincie. We zeiden het al met de terugkeer van de triathlon Wychen. Er gebeurt veel in Gelderland de laatste jaren: Arnhem, 024 Nijmegen en nu dus ook een hele. Komt het nog eens zo ver dat elke provincie een eigen hele krijgt? Frysman, Grunnman (in 2020 weer aan de beurt), Flevoman (o nee, dat heet Challenge Almere-Amsterdam). De toekomst zal het leren. Strijd Tussen De Rivieren, is de ondertitel van de eerste Gelreman waar op 24 augustus maximaal 200 triatleten aan mee kunnen doen. De start is om 7 uur aan de Rijkerswoerdseplas waar twee ronden van 1900 meter wordt gezwommen. Fietsen over de dijken langs de uiterwaarden van de Nederrijn en langs de waal, een pracht parcours tussen de twee grote Gelderse steden Arnhem en Nijmegen over het snelfietspad F325. In totaal leggen de triatleten vier fietsrondes af, dat maakt 180 kilometer. En tenslotte de marathon. Rondom de Rijkerswoerdseplas waar het ’s ochtends allemaal begonnen is. Het loopparcours gaat dwars door het net aangelegde Park Lingezege. Zes rondes van zeven kilometer.

Gelreman opent met Sinterklaas met 200 startplaatsen

Er is bij de eerste editie plaats voor maximaal 200 deelnemers. Het inschrijfgeld ligt om 250 euro per persoon. Nog 270 dagen en dan gaat de eerste Gelreman los. Inschrijven kan vanaf 5 december en wie zich voor 31 januari aanmeldt, maar kans op gratis deelname. Op die dag wordt onder de vroege vogels een gratis startbewijs verloot. Als Willeke het zelf is, wordt er nogmaals getrokken.

Natuurlijk kan Gelreman niet zonder vrijwilligers. Zij die het parcours veilig houden, zij die de verzorgingsposten bemannen, ervaren motorrijders voor juryleden en pers en 1001 andere taken. In de Frysman heten ze Heldenhelpers. Willeke en Gert-Jan denken nog na over een Gelderse variant hierop. Maar dat iedereen zich aan kan melden om het evenement te ondersteunen, moge duidelijk zijn. Via de webstie www.gelreman.nl kan iedereen zich aanmelden. Triple Dutch-gangers, jullie kunnen gerust zijn: op 6 juli, op 24 augustus en op 13 september kunnen jullie je droom alsnog waarmaken. Drie heles in 1 seizoen! En een jaar later zelfs vier met de Grunnman erbij. De Quatro Dutch. Of zoiets.

Waar blijft de official op de boot naast Els?

Het zal nog niet het rijtje voor Els Visser worden, denken we. De Hellas-atlete is daarvoor net wat internationaler bezig. Zondagochtend deelden we haar bericht over de oproep naar getuigen van het zwemonderdeel in Maastricht onmiddellijk. Zo’n actie roept verdeelde reacties op, maar dat zijn we in Nederland wel gewend. Als we ons even verplaatsen in Els, snappen we meteen dat ze elke mogelijkheid aangrijpt om de diskwalificatie terug te draaien. Je zal maar steeds die fantastische beelden van je finish terug zien met daarbij in het achterhoofd dat die vreugde nergens op gebaseerd mocht zijn. Dat is wrang en daar zoekt Els haar rehabilitatie in. Een zaak aanspannen tegen Ironman internationaal lijkt onbegonnen werk, ze doet nu een poging in de richting van de Nederlandse organisatie. Het gaat om die mensen, die zagen dat ze bij het laatste stuk zwemmen contact zocht met de official op de boot. Die kan daar mogelijk een boekje over open doen. Beetje vreemd dat deze persoon zich nog niet gemeld heeft of te achterhalen valt. Afijn, het sleept zich nog wel even voort, denken we. Gelukkig heeft Els een advocaat (nee, nee niet meester Frank Visser), die haar zaak behartigt zodat de triatlete kan blijven doen waar ze eigenlijk voor in de wieg gelegd is: trainen en wedstrijden doen. Overigens: niet verder vertellen, maar op de site van Ironman is Els nog gewoon de eerste vrouw in de uitslagenlijst. Gevalletje weinig alerte webmaster.

foto Huub Keulers

Devi Wolthuizen komt ‘Gastel afmaken’

De triathlon van Oud Gastel loopt als een tierelier. Maandag, op de derde dag van de voorinschrijving werd de 400e aanmelding reeds genoteerd. Daar zitten al een stel mooie namen bij van zowel Nederlandse, Belgische als Duitse toppers. Het concept Triathlon Nations Cup begint al aan te slaan. Persoonlijk vind ik de inschrijving van Devi Wolthuizen het mooist. Devi kwam een paar jaar terug zwaar ten val in Oud Gastel, waar toen voor de laatste keer een Divisie-wedstrijd werd georganiseerd. Zijn fiets naar de vaantjes en zelf kwam Devi ook een tijdlang op non-actief te staan. En dat terwijl hij de stevige koploper was in de race. Komend jaar keert Devi terug naar Gastel om zijn triathlon alsnog af te maken. Prachtig toch?

Sportgala 19 december met veel tri-links

Oud Gastel winnen betekent ook dat je kans maakt om door het NOC*NSF genomineerd te worden voor de titel sportman van het jaar. Het overkwam Jetze Plat. De Amsterdammer is natuurlijk ook wereldkampioen en die titel zal net iets hoger worden aangeslagen, maar toch. In de categorie parasporters komt Jetze ook de alpinisten Jeroen Kampschreur en Bibian Mentel, beiden al enkele keren deelnemer aan de indoor-Gigathlon triathlon. In de categorie sportman (en triathlon-gerelateerd) treffen we Dorian van Rijsselberghe. Kjeld Nuis, Ferry Weertyman en Tom Dumoulin aan. Bij de sportvrouwen zijn dat Anna van der Breggen, Sharon van Rouwendaal, Annemiek van Vleuten en Carlijn Achtereekte. Allemaal waren ze wel eens deelnemer aan een triathlon(variant). Op 2 december blijft de top 3 per categorie over, op 19 december worden tijdens het Sportgala de sporttitels bekend gemaakt.

 

Geerts winst in Wommelgem en RIP Niels van Doorne

Zoals gisteren gemeld was Geert Lauryssen lekker op dreef in de crossduathlon van Wommelgem. Net als zijn Nederlandse evenknie Daan Schouten (allebei landskampioen) waa Geert in de Vlaamse winterduathlon, zoals dat bij de zuiderburen genoemd wordt, superieur aan niet alleen alle individuele atleten, maar ook aan alle duo’s. Tweede werd Michiel van Echelpoel op twee minuten, derde Gerry Druyts. De vrouwenwinst ging naar Ilse Vandenhouwe.

Maandag moest de Vlaamse sportwereld tot haar afgrijzen al weer een klap verwerken. De 29-jarige atleet Niels van Doorne is zaterdag onwel geworden en hoewel zijn zwangere vriendin Elien nog reanimatie toepaste, was het voor de topsporter al te laat. Niels won vorig jaar met Raf d’Hoore de Benny Vansteelant Memorial bij de duo’s. Een jaar eerder waagde hij zich eenmalig aan de sprint duathlon in Torhout. Niels sloot de race als vijfde af. Zoals we op Facebook al aangaven, wensen we in de eerste plaats Elien ontzettend veel sterkte met dit zware verlies. Maar tegelijk ook aan verdere familie, bekenden en sportmensen. Dit is naar menselijke maatstaven veel te jong.

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.