Geen Triple Ozzie; Vasco beste in Challenge Hong-Kong; Knysna Extreme, Faris en Goa Ironman – WTJ 996

WOENSDAG – Ook in Australië, waar triathlon mogelijk nog hotter is dan in ons land, gaat het wel eens mis. Met veel bravoure kondigde de Sufferfest-organisatie dit voorjaar de komst van een derde hele triathlon (naast Busselton en Port Macquarie) aan. Maar uiteindelijk moest besloten worden dat de nieuwste ‘Iron distance race’ op Kangaroo Island (one of the most scenic and fastest races in the world) wegens gebrek aan inschrijvingen niet door kon gaan. Vorig jaar was er nog wel zo’n Sufferfest full distance race in Auckland, maar ook die staat even niet op de kalenders. Moraal: geen Triple Ozzie, wel een Triple Dutch. Maar die primeur gaven we jullie al een paar dagen geleden.

Jorieke en Vasco beiden brons in nieuwe Challenge

 

112 Vasco van der Flier

Wel nieuw was de Challenge triathlon in Hong-Kong. De miljoenenstad leent zich wellicht nog niet voor een lange afstand, maar maakt wel deel uit van Challenge Family. Compromis werd bereiekt met een Olympische afstand, waar bijna 400 triatleten aan meededen. De twee Hong-Konger triatleten James Tan en Shia Yan Leanne Szeto wonnen de primeur. Ze waren klaar in 2.01 respectievelijk 2.22 uur. OD-tijden dus. Expats genoeg in de Chinese metropool en dus stonden er ook zes Nederlanders aan de start. Van het was Vasco van der Flier in 2.15 uur de beste op een negende plaats. Berend Kistemaker finishte 22e, Derk van den Heuvel 29e en Jeroen Grasveld 32e. In hun agegroups zat het viertal allemaal in de top vijf, Vasco scoorde brons bij de M35. Het zelfde eremetaal voor Jorieke van Dijk, die 20 minuten na de winnares binnen liep als twaalfde in totaal en dus derde F30.

Jan doet de Knysna Extreme

 


We komen terecht in andere tropische oorden voor weer nieuwe uitdagingen. In het Zuid-Afrikaanse Knysna bijvoorbeeld, een schitterend natuurreservaat waar afgelopen zaterdag voor het eerst de Knysna Extreme werd gehouden. Een self-supporting triathlon over 4 kilometer zwemmen in de Knysna Estuary, 170 kilometer fietsen langs de kuststrook met beklimmingen van de Sedgefield, Wilderness en George voordat de Outeniqua pas bereikt wordt. Daar steeg de temperatuur en veranderde ook het landschap van groen tot half woestijn. De 50 (!) kilometer lopen tenslotte ging over de Prins Alfred pas, waarmee in totaal 3300 hoogtemeters werden verorberd. In totaal 23 triatleten, vrijwel allemaal uit Zuid-Afrika. Als eerste kwam Manfred Wiehahn binnen na 12.58 uur wedstrijd. Coenie Lambrechts volgde op twintig minuten als tweede en Natasha Gorrie eindigde ijzersterk op een derde plaats overall. Enige Nederlander – wel woonachtig in Zuid-Afrika – was Jan Bezuidenhout. Hij kwam als zeventiende en voorlaatste atleet aan na 18.42 uur te hebben gesport. Vijf atleten vielen uit bij deze eerste editie. Voor de Extreme-fanaten (meestal ook natuurliefhebbers) is er weer een race bij gekomen.

Wat te doen met heilig koeien op Ironman-parcours India?

 


Ironman verovert intussen het ene na het andere land met races. Recentelijk was het Marokko waar eind oktober volgend jaar een 70.3 in Marrakech wordt gehouden, nu kondigt de World Triathlon Corporation met gepaste trots de allereerste 70.3 Ironman in India aan. Het debuut is op 20 oktober in Goa, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in India. Goa is bekend vanwege haar prachtige gouden stranden langs de Arabisch Zee en de verbazingwekkende kathedralen in de stad. Ironman CEO-Azië Geoff Meyer is blij met de nieuwe race.

,,We zien een sterke groei in deelname van Indiase triatleten in wedstrijden over de hele wereld. We kijken reikhalzend uit naar de eerste thuiswedstrijd voor deze atleten en hopen de sport in India nog meer te laten groeien.’’ De wedstrijd begint aan Miramar Beach. Na de 1,9 kilometer zwemmen in de Arabische Zee fietsen de atleten langs de Mandovi rivier door de stad. Bij het lopen wordt het populairste strand van India aangedaan: Dona Paula Beach. De temperaturen liggen eind oktober zo tussen de 29 en 32 graden. De lokale organisator Deepak Raj nodigt de hele triathlonwereld uit aanwezig te zijn, opdat zijn landgenoten kunnen zien wat sport met een mens kan doen. ,,Dit wordt onze bijdrage in de promotie van The Fit India Movement.’’

Daniel Avant: hoe zou het met ‘m zijn?

 


Bij India moet ik dan automatisch denken aan voormalig triatleet Daniel Avant uit Arnhem. Drievoudig Hawaii-ganger, beste Nederlander in Almere 2008 en agegroup-winnaar Ironman Zürich in 2005. Een jaartje of zeven geleden naar India geëmigreerd, maar volgens onze informatie nog steeds sportief bezig. Wie weet doet ie zijn thuiswedstrijd wel. Wordt trouwens wel oppassen voor de Heilige Koe op het fiets- of loopparcours.

Triathlonhuwelijk Javi-Anneke

 


Over lopen gesproken. De Classic 10 kilometer van Rotorua trok een bijzonder koppel. Javier Gomez liep samen met zijn geliefde, verloofde en – binnen vier dagen – bruid Anneke Jenkins deze tien in 37.38 minuten. Nederlandse voornaam, maar een volbloed Kiwi-vrouw hoor. Anneke werd er tweede mee, Javi zesde maar agegroupwinnaar. En zondag geven ze elkaar in het land der Kiwi’s het jawoord. Mijn pak is gestreken, het vliegtuig staat klaar. Op naar de bruiloft!

Faris Al Sultan nieuwe Duitse bondscoach voor OD

 


Hij is een maandje geleden begonnen, toch blijft het een opmerkelijke aanstelling. Faris Al-Sultan is bondscoach bij de Duitsers. Maar niet voor de lange afstandsatleten, maar voor de elite op de Olympische afstand. De 40-jarige Münchenaar moet er voor zorgen dat Duitsland weer mee gaat tellen op Olympisch niveau. Feitelijk gebeurde dat niet meer sinds de Spelen van 2008 toen Jan Frodeno goud won. Faris denkt dat door toewijding en intensieve training iedereen heel ver kan komen in triathlonsport. Zo noemt hij Lionel Sanders het schoolvoorbeeld van iemand zonder fysiek talent, die toch heel ver kan komen. ,,Hij wist niet hoe te zwemmen, te fietsen of te lopen, maar werd vorig jaar wel tweede op Hawaii’’, aldus Faris, die de laatste jaren van zijn carrière voor de Verenigde Arabische Emiraten uitkwam, maar zijn grootste succes als Duitser boekte: wereldkampioen Ironman op Hawaii 2005.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.