Indian Ocean Triathlon met JaJa; Loopwedstrijden in den lande; Preview Dakhla AfriCup – WTJ 997 (nog 3)

DONDERDAG – Wat ben ik blij dat hier geen dagelijks schaatsjournaal gemaakt hoeft te worden. Niet omwille van de sportieve successen hoor, die zijn er juist volop. Maar vanwege de locaties. Schaatshallen overal ter wereld. Het ziet er toch allemaal hetzelfde uit. Betonnen kolossen met een bevroren ovaal en soms veel publiek, maar vaak genoeg ook een haast lege hal. Geef ons dan maar triathlons. Zomersport bij uitstek en ook eentje die op de meest exotische plekken ter wereld worden gehouden.

Zoals op Mauritius afgelopen weekeinde, de eilandengroep in de Indissche Oceaan. Geboortestek van de fameuze triatlete Fabienne St. Louis. Ooit bescheiden deelneemster aan de Powerman Venray, maar zich later ontwikkelt tot toptriatlete. En toen kwam eind 2015 dat bericht dat ze kanker had. Maar Fabienne liet zich niet kisten. Ze moest en zou haar tweede Spelen mee maken, nadat ze in Londen 2012 op een 42e plaats was geëindigd. Het lukte Fabienne was erbij in Rio. Okay, ze viel uit. Maar het maakte niet meer uit. Intussen is ze wel gestopt. Fabienne studeert weer en maakt het naar omstandigheden goed ook omdat ze in topconditiie verkeerde ten tijde van de diagnose. Aan haar thuiswedstrijd nam ze de laatste jaren niet meer deel. Het viel nauwelijks te combineren met de World Triathlon Series en World Cup-races, die ze deed. Maar dat de ITU Fabienne ooit in de Hall of Fame mag introduceren, lijkt me niet meer dan logisch. Een fenomeen uit een piepklein landje.

De Indian Ocean Triathlon gaat over het mooiste parcours ter wereld, zeggen de vele Fransen die jaarlijks mee doen. Ze hebben wel een beetje gelijk hoor. Een azuurblauwe oceaan, witte stranden, palmen etc. In Le Morne was zondag voor de tweede keer op rij Cyril Viennot de beste. Hij klopte zijn landgenoot Toumy Degham, die eveneens twee keer Indian Ocean op zijn naam schreef. Derde werd ook geen onbekende van de sportliefhebbers: good-old Laurent Jalabert. Het is toch al weer 23 jaar geleden dat JaJa de Vuelta won en vijf jaar terug dat hij een zwaar ongeluk kreeg. Maar de Fransman is onverwoestbaar, deed weer een nette Ironman Hawaii en finishte hier gewoon derde. De Zuidafrikaanse Kirsten Schut heroverde haar vorig jaar kwijt gespeelde titel in magnifiek Le Morne. Nederlanders hebben deze beauty nog niet ontdekt.

Nog wat loopwedstrijden uit afgelopen weekeinde. Op de dertigste Halve van Ell kwam Bas Diederen weer eens in actie. Hij finishte tweede op de kwart marathon. Bob Martens kwam als derde op de halve aan. Diede Diederiks en Joekie de Hoog wonnen de Dickie Klooscross van Rotterdam. René Hoep en Audrey Breur lieten zich gewillig huldigen in de Garden Pleasure Cross van Anna Paulowna. De Bovenbergloop te Markelo kreeg als winnaars onder meer Brigit Landewe en Rens Gosselink. Augusta van Hoogdalem klokte de snelste tien kilometer in de Vlaardinger Sinterklaasloop. Joël Cox won de Sint Nicolaasloop van Zwolle. Anderzijds was de Pietenloop te Bemmel weer voor Thomas Cremers en Marcel Alma. Voor Heleen van der Meijden werd het winnaarslint gespannen in het Rondje Rhenoy op de 5 kilometer. Ze klopte Marit van den Berg en Joyce Caro. Inge Heus won de 10 kilometer op deze veredelde clubwedstrijd van Kijani. Veel triatleten ook in de 51e Horaloop van Ede. Op de 10 kilometer schitterde Jorik van Egdom in 32.02 met Joep Staps op een derde plaats. De jeugdloop werd gewonnen door de 12-jarige….Lars Vreugdenhil.

 

De grootste loop was echter de Warandeloop in Tilburg, twee weken voor het EK Cross. Goede prestaties van (ex-)tri- en duatleten. Ronald Schroër finishte 14e, Wesley Mols 48e in het crossgala. Olaf-Jan Bosscher vierde jongens B, Marije Hijman 12e meisjes A. Shirin van Anrooij lieten we zondag al weten: vierde meisjes B. Luna de Bruin in dezelfde groep zevende. Dyanne Verpaalen vierde en Roos Staps zesde in de vrouwencross. Op de korte cross snelde Lysanne Wilkens naar een elfde en Kim Hittinger naar een twaalfde plaats. Marcel Laros won bij de M45. Selina Franken winnares meisjes C en Armand van der Smissen in een dubbelprogramma tweede in de Businessrun 5 kilometer.

Niet specifiek voor WTJ, maar alvast wel vermelden dat we het bijzondere levensverhaal van Brice van der Post morgen brengen. En we gaan natuurlijk previewen op de goed gevulde wedstrijdkalender voor het eerste decemberweekend. Eén wedstrijd lichten we er alvast uit: de African Cup in het Marokkaanse Dakhla. Donald Hillebregt – zaterdag nog met onder meer Maya Kingma en Jorik van Egdom op het SMO-Specialized slotfeest in Sint Laureins – kan er nog niet genoeg van krijgen en is naar Noord-Afrika afgereisd. Daar ontmoet hij ook Jony Heerink, maandag nog tot sportvrouw van Amersfoort gekroond. En omdat Jeanine Kocken door blessures een groot deel van het seizoen moest missen, rekt ook de Limburgse haar wedstrijdprogramma 2018 nog enigszins op. Als enige reist Jeanine daarna door naar de Senegalese hoofdstad Dakar voor nog een African Cup triathlon. Alle drie veel succes, nuttige ITU-punten pakken is nooit weg.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.