Transition, Brice, sportverkiezingen, voorbeschouwen – WTJ 998 (nog 2)

VRIJDAG – Het triathlonmagazine Transition is weer uit, altijd goed voor in de donkere dagen van december. Het gaat trouwens ook over winterse verhalen, onder meer de Nederlands-Canades lobby om wintertriathlon de Olympische status te bezorgen. Ik keek naar de kalender en vroeg me af in hoeverre het reëel is als slechts twee wedstrijden (meteen een WK en een EK) op de ITU-kalender prijken, waar ooit – in de tijd van Marianne Vlasveld en Katinka Wiltenburg – de agenda nog zestien wedstrijden omvatte en er zowel een World Cup als een ETU Cup was voor de loop-ATB-langlauf combinatie. Maar hopen doen we het natuurlijk wel. De Winterspelen kunnen best nog een paar spectaculaire onderdelen gebruiken. Uiteraard nog meer mooie verhalen over bijvoorbeeld Derk de Korver, een triathlon op Saba en het trailrunnen. En vergeet de Strijk-brothers niet plus de Triathlon Stronger Than Ever. Als journalist uit oorspronkelijk het print-tijdperk koester ik nog altijd af en toe wat papier in mijn handen. Al tipt de hoofdredactie van Transtion toch vooral ook de NTB-site in de gaten te blijven houden. Logisch als je slechts zes keer per maand verschijnt.

 

Een bizarre longread hadden we vandaag zelf ook. We hebben lang getwijfeld of we het verhaal van Brice van der Post wel integraal moesten brengen. Zelf stelde hij het enorm op prijs als het ook in de Nederlandse taal verspreid zou worden. Gezien de vele reacties (vooral veel personal messages van zelfs mensen die zich deels herkenden in de bizarre levensloop van Brice) hebben we er goed aan gedaan. Het leven gaat niet over rozen, dat is een cliché. Gelukkig kent Brices leven op zijn negentiende een happy vervolg. Intussen doet zich wel serieus de vraag op wat deze jongen allemaal in zijn mars heeft. Als je binnen acht maanden van half dood naar het volbrengen van een Ironman gaat….

 

We liepen deze week al de long-list na van het Sportgala in Nederland, maar ook over de grenzen zijn er natuurlijk sportverkiezingen. Daniela Ryf is in Zwitserland favoriet voor een volgende sportitel, in België dingen Bart Aernouts (nummer twee Hawaii) en het bronzen team van het EK Mixed Relay mee naar de titels sportman respectievelijk sportploeg.

 

Dan duiken we het weekend in. Naast de African Cup in Dakhla is er nog veel meer te beleven. In Australië de Ironman Western Australia bijvoorbeeld. In Busselton zijn Terenzo Bozzone en Caroline Steffen topfavorieten. Luke McKenzie en Almere’s nummer twee Cameron Wurf mogen het Bozzo lastig maken. Bij de vrouwen springt de naam van de Chileense Barbara Riveros eruit. Voormalig ITU-topper staat klaar voor haar IM-debuut. Aan de veertiende editie van deze Ironman hopen negen atleten voor de veertiende keer te finishen. De Nederlandse inbreng bestaat uit Bart Hollemans en Arvid Swartsenburg. Bart kan best ver komen trouwens. Milou Smeets doet mee aan de gelijktijdig te houden 70.3 Ironman in Busselton, door Lonely Planet ooit gekozen als één van de Top 10 regio’s wereldwijd.

 

Vijf Nederlandse agegroupers doen zondag mee aan de 70.3 Ironman in het Colombiaanse Cartagena. Lauren Goss en Kevin Collington lijken op voorhand favoriet, maar met Marino Vanhoenacker erbij weet je het nooit. Bink is in gezelschap van nog drie landgenoten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.