Nuttige trip triatleten naar Dakhla African Cup


ZONDAG – In december nog wedstrijdverslagen maken met Nederlanders in de hoofdrol. Het was twintig jaar geleden ondenkbaar. Nu gaat het vier seizoenen, twaalf maanden door. Vannacht eerst de prachtige zege van Marcel Suurmond meegemaakt in de HITS Series Palm Springs. Een hele triathlon dus. En daar draait de drievoudig Hawaii-ganger uit Vlissingen zijn hand niet voor om.

Daarna de ITU African Cup-race in het Marokkaanse Dakhla. Om negen uur dook Donald Hillebregt onder het startlint door voor zijn race, die resulteerde in een tiende plaats. Een paar uur later waren Jony Heerink en Jeanine Kocken verwikkeld in een spannende eindsprint om het brons.

We spraken ze alledrie na afloop in Dakhla bij een lekker temperatuurtje van 19 graden. De zee was niet zo warm meer, althans wetsuits mochten. ,,Daar was ik wel blij om’’, aldus Jony, ,,Het was denk ik iets langer dan 750 meter. Het zwemmen ging beter dan in de zomer, maar ben nog in voorbereiding dus nog onvoldoende snelheid. De lange wissel was wel gunstig voor mij, want ik sloot direct aan bij twee andere triatletes. Eerst beetje geprofiteerd om op adem te komen en toen het niet hard genoeg meer ging tempo gemaakt. Het gat met de groep voor me, waar Jeanine in zat, bleef constant. We kwamen in de wisselzone aan toen zij eruit liepen. Het gaatje met Jeanine en Italiaanse Luisa Iogna Prat werd langzaam kleiner en ik was nog niet supermoe. Een top vijfklassering stemde me tevreden, maar ik wilde alles geven. Even op adem gekomen en toen versneld. De Italiaanse loste, Jeanine kon mee. Helaas niet zo leuk om juist met haar voor een podiumplek te moeten sprinten. We pakten het allebei slim aan, dus een gek spel en uiteindelijk was ik een fractie eerder over de meet.’’

En dan Jeanine, die dus de sprint verloor, maar heel tevreden was met haar resultaat. ,,Ik had een goed zwemonderdeel, kwam als derde uit het water. Samen met die Italiaanse en Ierse Carolyn Hayes in de achtervolging op de Spaanse Perez Sala gefietst, op zich reden we goed samen maar er stond veel winden, waardoor er minder hard werd doorgereden. De Spaanse was met zwemmen vooruit en bleef dat ook met fietsen. Bij het lopen ging Hayes er meteen vandoor, ze won uiteindelijk ook. Ik liep lang met Luisa om de derde plaats. Het werd een beetje tactisch wie op kop ging lopen met de wind tegen en wanneer we de sprint aangingen. Toen kwam Jony in de laatste kilometer nog terug bij ons. Jony ging de eindsprint een paar keer aan en toen kon ik goed mee. De Italiaanse loste en toen bleven we samen over. Uiteindelijk nam Jony de laatste bocht wat slimmer en ging ze de sprint aan, waardoor ik vierde werd. Wel balen als je zo dichtbij het podium bent. Maar heel tevreden. Op de goede weg terug en belangrijk voor de ranking.


Carolyn Hayes uit Ierland won de wedstrijd voor de Spaanse Sara Perez Sala.
Als er een prijs voor de strijdlustigste triatleet bestaat, had Donald Hillebregt hem in Dakhla beslist gekregen. Hij kwam netjes als vierde uit het water, maar op de fiets kwam de wedstrijd in een patstelling terecht. ,,Niemand in de kopgroep wilde iets forceren, dus heb ik het de laatste vijf kilometer fietsen zelf maar geprobeerd. Tweehonderd meter voor de tweede wissel teruggepakt, had ik ook een slechte wissel. Erna wel goed gelopen en wie er af vlogen kunnen pakken. Dus ja geprobeerd voor veel beter, maar helaas niet gelukt. Toch levert dit ook weet iets op, hoop op paar punten.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.