De nieuwste topper in Team4Talent heet: Sonia Bracegirdle

Nee, de triatleten van Team4Talent staan begin volgend jaar niet aan de start van de Ironman Nieuw-Zeeland. De kiwi, het roeien en de Maas waarin gezwommen wordt, waren de hits van de profploeg rondom Evert Scheltinga. Insiders wisten toen genoeg. Sonia Bracegirdle komt de formatie komend seizoen versterken.

We spraken met Sonia, die ondanks haar verblijf van bijna vijftien jaar in Belgie, Engeland en nu Nederland onze taal nog niet geheel machtig is. Lachend: ,,Maar ik beloof jullie dat bij een goede finish, waar Ruud of jij aan de finish staan, ik in het Nederlands zal antwoorden.”

Na een aantal jaren bij haar Belgische vriend, verhuisde het stel naar Londen. ,,Mijn partner is werkzaam voor Heineken en was doordeweeks vaak in Amsterdam. Dat werden we een beetje beu, dus zijn we dichterbij zijn werk komen wonen in Haarlem. En ik vind het geweldig. De wegen zijn hier perfect om te trainen. Veel beter dan in Engeland of Nieuw-Zeeland.”

Sonia’s triathloncarriere bestaat uit twee stukken. In haar schooltijd was ze actief in eigen land. ,,Maar in 2003 ben ik gestopt en gingen studie en werk voor.” Intussen werd ze getriggerd door de roeisport en daarin was ze ook erg succesvol. Zo maakte ze vier keer deel uit van de winnende boot van de Blue Boat Race. Roeien en triathlon, het is altijd een mooie combinatie geweest, zo weten wij van o.m. Marijke Zeekant. Ook bleef ze hardlopen met onder meer winst in de Wall Ultramathon in 2013.

In 2017 pakte ze de draad weer op. ,,Dat ging meteen goed. So I decided to give it a go.” Sonia werd proftriatlete. En dit jaar leerde Nederland haar natuurlijk kennen op de Ironman Maastricht. Ondanks haar diskwalifactie bewaart ze goede herinneringen aan de race en betreurt ze het heengaan van deze Ironman. ,,Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik heb genoten van de geweldige ambiance in Maastricht. Zo vreemd dat zo’n wedstrijd ineens van de kalender verdwijnt. De sfeer aan de finish, dat maak je toch maar zelden mee.”

Vijfde in Pays d’Aix 70.3 Ironman, vierde in Challenge Geraardsbergen en tweede in Ironman Taiwan. Het zijn de resultaten, die ze uit haar debuutjaar meeneemt. Onlangs gaf ze een lezing bij AthletesWorldSport. Daar ontstond het eerste contact met Team4Talent-coach Chris Brands. In een gesprek tussen teammanager Andre Kwakernaat en Trikipedia-manager Ruud de Haan kwam haar naam ook prominent bovendrijven. ,,Die moeten we hebben”, concludeerde Andre. Daarna was de zaak snel beklonken. Sonia is er super happy mee. ,,Dat ik in Nederland zo snel aansluiting zou vinden met de professionele teams had ik niet verwacht. Ik ken Pleuni Hooijman inmiddels en kom in december ook in contact met de broers Scheltinga. Ik heb inmiddels gehoord hoe dit team de triathlonsport in jullie land op een hoger niveau hebben gebracht, dus het is een geweldige eer om daar deel van uit te maken.”

Sonia gaat komend jaar beslist een aantal Nederlandse wedstrijden doen naast een poging om zich te kwalificeren voor het WK Ironman op Hawaii. Die eerste kans dient zich aan tijdens de Ironman Zuid-Afrika op 7 april. ,,Maar ik heb ook mijn mountainbike van stal gehaald, dus wie weet doe ik zelfs wat crossduathlonnetjes. En Maastricht? Dat moet maar gauw weer terugkeren als Ironman. Zwem ik dat stukkie wel op de goede manier.”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.