Gele hesjes; Challenge Florianopolis; Nederlanders in Cartagena, Mar del Plata, Busselton WTJ 1000 (!)

MAANDAG – Jarenlang waren ze onze beschermengels langs de fiets- en loopparcoursen. De mannen en vrouwen met de gele hesjes. Onze verkeersregelaars, signaalgevers zoals ze bij onze zuiderburen wel genoemd worden. Maar sinds een maand heeft de term ‘gele hesjes’ een grimmiger betekenis gekregen. Het begon met de brandstoffendiscussies in Frankrijk en België en het loopt nu inmiddels over in straatgeweld en hooliganism. Bizar. Ik hoop maar dat onze gele hesjes gewoon gehandhaafd blijven. Want het zijn – om met de Frysman te spreken – onze Heldenhelpers.

Geen tri op La Réunion

Ook op het Franse overzeese gebiedseiland La Réunion zijn de ‘gillets jaunes’ alom aanwezig en zorgden voor hevige protesten en nachten vol geweld. Geen wonder dat de organisatoren van de enige hele triathlon op het eiland – de Volcanik XL – de wedsrijd van afgelopen zaterdag moesten afblazen. De organisator stelde zijn beslissing zo lang mogelijk uit, maar op 27 november moest hij de ingeschreven triatleten toch echt laten weten dat het onverantwoord was hen het parcours op te sturen. Een groot aantal van de buitenlandse deelnemers was toen al gearriveerd. Maar zij toonden alle begrip. Veiligheid boven alles.

Dat was ook de leidraad voor de Mexicaanse organisatoren van de Challenga Baja al waren daar weer hele andere motieven. De hoofdroute waar het parcours over loopt, was niet bijtijds van de nieuwe asfaltlaag voorzien. Alternatieve route was er wel, maar ook daar waren werkzaamheden. Bijgevolg is de Challenge uitgesteld tot 10 maart, precies ook de dag waarop de Mexicaanse overheid de nieuwe route officieel in gebruik neemt. Een andere Challenge race in het Braziliaanse Florianopolis ging na twee jaar afwezigheid wel door. Voor de goede orde: de stad heeft zowel een Ironman als Challenge triathlon in huis. Deze Challenge trok 318 deelnemers hoofdzakelijk Brazilianen. De winst ging naar Walter Tlajija de Souza en Carolina Bilato.

Sjors de snelste in 70.3 Cartagena

We blijven in Zuid-Amerika waar de vier Nederlanders die meededen aan de 70.3 Ironman van Cartagena ook de finish haalden. Sjors Jasperse uit Utrecht was de snelste van het kartet in 5.33 uur, dat is ruim anderhalf uur na winnaar Paulo Roberto Maciel en voormalig rugbyspeler Tim Rea, die tweede werd. Sjors werd er 378e mee, Leen van der Maas volgde als 596e in 5.52, Ernst Woerlee was 610e in 5.53 en daarmee elfde M55. De vierde man was Robbert Pronk op een 1047e plaats in 6.35 uur.

Drie Nederlandse finishers Ironman Argentina

Aan de met zwemmen ingekorte Ironman Argentina deden ook twee Nederlanders mee. Nou ja, Mark Jones is Brit maar woont sinds jaar en dag in Amsterdam. Hij klasseerde zich in Mar del Plata als 272e in 10.14.15 uur, maar de eindtijden zijn dus geflatteerd. De 44-jarige Hellas-bestuurder en ICT-manager Eric-Paul Sistermans uit Utrecht volgde op de 581e plaats in 12.23.01 uur. Maar de beste prestatie kwam op naam van Dennis Vandermeer. De zevenvoudig (!) Hawaii deelnemer kwalificeerde zich in de Argentijnse stad voor de achtste maal voor Hawaii, dankzij een tweede plaats bij de M55. Zijn eindtijd van 9.42.43 uur bewees andermaal hoe sterk de in Santa Cruz woonachtige vliegenier is. Bravo aan het Nederlands drietal in het land van onze koningin.

Rob (7e) en Milou (27e) goed bezig in Busselton; Kona-slot voor Sjoerd

En nogmaals terug naar Busselton, want de 70.3 Ironman stond gelijktijdig met de Ironman op het menu. Een agegroup-only event, met als winnaars de Australiër met dubbele achternaam Leigh Anderson-Voigt en de Japanse Erika Tanno. Bij de mannen was James Cameron derde, maar toch niet de befaamde filmregisseur. Wie er wel echt was, was Rob Pouw. De Nederlandse Ozzie maakte zijn derde top-elf klassering op een 70.3 IM mee. Na elfde in Taupo, derde in Langkawi was er nu een zevende plaats overall. Maar wederom stond de voormalig Hellas-atleet op het podium, nu als derde M30 in 4.18. Robs partner Milou Smeets werd bij de vrouwen 27e en daarmee zesde F30 in 5.11 uur. Overigens ken ik Milou nog uit de tijd dat ze voor Infostrada werkte, daar waar mijn triathlonuitslagen archief veilig is ondergebracht. Jeroen Nieuwkoop finishte net voor haar in 5.10 uur en dat was goed voor de 161e plaats.

En ook in Busselton (maar soms staan de rood-wit-blauwe vlaggetjes beetje onduidelijk in de uitslagen) was Sjoerd Algera ijzersterk bezig op de Ironman. Hij finishte in 9.30.31 nog voor Bart Hollemans als 31e. Het betekent zelfs een Kona-slot voor Sjoerd. Well done, mate!

Met tot slot de melding dat Bart van Looveren en Miek Vyncke de snelsten waren op de lange afstands crossduathlon te Brugge en dat Geert Lauryssen liefst voor de achtste opeenvolgende maal de crossduathlon in Wuustwezel won, sluiten we af. Het is een vroege 1000e, maar het kan maar gebeurd zijn toch?

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.