WTJ 1000 bonus; het ontstaan, Rob Barel en Yvonne van Vlerken over Wim/WTJ

 

Ik weet het nog als de dag van gisteren, Wim en ik op de terugweg van een triathlon in de auto, brainstormend! Samen een website rondom triathlon realiseren met regelmatig nieuws, dat was wat we wilden. De rubrieken werden besproken; roddel en achterklap moest er zeker één van worden (is er nooit van gekomen en zullen we ook zeker nooit doen, laten we graag aan anderen over). We bedachten van alles. Op de dag van de eerste Ironman in Nederland ging de toenmalige website “in de lucht”, met een Belgische eigenaar. Het was direct een enorm succes! Het vervolg liep niet geheel zoals wij dachten en begonnen we Trikipedia.nl. Inmiddels zijn we met Trikipedia.nl vanaf februari actief en hebben we sindsdien ruim een kwart miljoen hits.

Terug naar toen. Wim had met groot succes zijn 250 Almere-herinneringen gedeeld via social media en had bedacht dat hij dagelijks een WTJ zou gaan maken. Ik verklaarde hem voor volledig idioot; dat kunnen we nooit voor elkaar krijgen, waar halen we dat nieuws vandaan, die tijd hebben we niet om dat voor elkaar te krijgen.

Het eerste WTJ  (Wim’s Tri Journaal 1) zag op 15 oktober 2015 het levenslicht met als titel “Noodweer in Nice”, naast Nice, IM Barcelona en WC Cozumel als onderwerpen. Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en is het WTJ een begrip en veel gelezen in triathlonminnend Nederland.

De 1000e WTJ is een feit! Er is geen website/auteur ter wereld die al zo lang dagelijks triathlonnieuws brengt, al doen de laatste tijd sommigen verwoede pogingen door knippen en plakken. Maar dan zonder voldoende kennis en achtergrond! Het WTJ gaat verder dan “het interpreteren van uitslagen”, verder dan een “uitgebreid verslag”; WTJ is feiten, compleet,  bijzonderheden, wetenswaardigheden, aparte wedstrijden, kortom UNIEK.

En dat alles op een bijzondere manier beschreven door Wim van den Broek, de triathlon encyclopedie en eigenaar van het triathlonmuseum in Nederland. Het vergt discipline, iedere avond/nacht opnieuw zaken met elkaar overleggen, foto’s zoeken, plaatsen, delen. Maar we hebben al 1000 keer lol gehad en er gaan er nog heel veel WTJ’s volgen.

Speciaal voor de 1000e WTJ hebben we speciale schrijvers bereid gevonden hun ervaringen met Wim/WTJ met ons te delen:

Rob Barel over Wim/WTJ:

Zo gaat dat. Je begint voor de lol ergens aan en voor je het weet bepaalt het een groot deel van je leven. Zo begon het bij mij in 1982 met mijn triathloncarrière en volgens mij omstreeks die tijd met Wim als speaker. Nou kan het zijn dat je speakeren langer volhoudt, maar ik probeer uit alle macht het tegendeel te bewijzen. Wim’s Triathlon Journaal zal 3 jaar geleden ook ongeveer zo begonnen zijn, maar nu zit hij al aan duizend. Een duizelingwekkend aantal; elke dag weer opnieuw nieuws verzamelen, dat vervolgens koppelen aan zijn enorme kennis van de geschiedenis van triathlon en sport in het algemeen en er dan nog een leuk leesbaar verhaal van maken. Duizend dagen achter elkaar. Hoewel ik even snel uitgerekend heb dat WTJ 1000 eigenlijk op 30 juni afgeleverd had moeten worden. Maar goed, gemiddeld 9 blogs in 10 dagen is nog steeds heel gedisciplineerd. Tijdens mijn profcarrière had ik meer rustdagen nodig en tegenwoordig nog veel meer.

Drie jaar lang bijna elke dag een blog schrijven is dus buitengewoon knap. Maar het begon natuurlijk al veel eerder. Voor 2015 was Wim nog zo’n beetje de enige die de email-nieuwsbrief TLN (Triathlon Lijst Nederland) in leven hield. Vanaf het eind van de jaren 90 was dit een belangrijke bron van informatie waar Wim veelvuldig aan bijdroeg.

Ver dáárvoor, toen we nog dachten dat de fax een geweldige doorbraak was, zorgde Wim ervoor dat Nederland op de hoogte bleef van het triathlonnieuws van over de hele wereld. Voor mij was dat superbelangrijk. Vanaf 1986 tot en met de Olympische Spelen van 2000 heb ik alleen in buitenlandse teams gezeten en deed ook de meeste wedstrijden buiten Nederland. Wim was op alle sportredacties een bekende en vertrouwde naam, waardoor vrijwel al zijn berichten in de landelijke kranten en op Teletekst geplaatst werden. In een tijd zonder internet werd dat door bijna iedereen gelezen en had daardoor veel impact. Zonder die inspanningen was ik in Nederland volslagen onbekend gebleven. Onze band werd nog extra versterkt toen op 17 september 2000 tijdens de laatste meters van mijn allerlaatste triathlon als prof bij de Olympische Spelen in Sydney zijn dochter Silke werd geboren.

Maar het ging natuurlijk niet alleen om mij. Wim verzamelde alles en ging ook actief achter informatie aan. In het begin was hij vooral afhankelijk van onze medewerking, waardoor we veel persoonlijk contact hadden. Dat contact en wederzijds respect is er nog steeds. Tegenwoordig is alle nieuws veel sneller en makkelijker te vinden, maar die informatiebrei is daardoor ook veel groter en bewerkelijker. Waar we vroeger vooral van Wim afhankelijk waren voor de uitslagen en pure informatie. Tegenwoordig is Wim’s Triathlon Journaal bij uitstek de bron om het belangrijke en wetenswaardige nieuws te filteren en te duiden. Wim, bedankt en op naar de volgende 1000.

Yvonne van Vlerken over Wim/WTJ:

 

Het wordt vaak gezegd, wat gaat de tijd toch snel en inderdaad ook ik sluit me hier bij aan, of het de 1000 WTJ’tjes zijn van Wim of mijn eerste Triathlons in Nederland in de begin jaren 2000. Een ding is helder: de Nederlandse Triathlon sport is gegroeid en daar hebben mensen zoals Wim een grote bijdrage in geleverd. Ik kan me mijn eerste wedstrijden nog zo goed herinneren, Duathlons en Triathlon in ons mooie landje en vaak, of eigenlijk wel heel vaak was Wim daarbij.

Vooral mijn lievelingswedstrijd in Oud Gastel is een mooi voorbeeld van maar 1 van de vele evenementen in NL waar Wim een groot deel van is. De vereniging ‘t Veerke is een vrijwilligers organisatie, die met uiteraard onze Wim al meer dan 30 jaar super gave verschillende evenementen organiseert. Zo was ik de afgelopen jaren ook bij Wim te gast bij zijn Oranjeloop, super leuk en wat gaaf om meer eens in Oud Gastel te zijn en die mooie herinneringen op te halen. Wim is een vast bestanddeel van triathlonnend Nederland en dat dus al heel lang.

Zijn 1000e artikel over Triathlon is daar dus maar een klein voorbeeld van, ik zelf lees ze met veel plezier en hoop dat er nog een heleboel gaan volgen. Wim je bent een klas bak en ik stuur je vanaf hier een dikke knuffel en gefeliciteerd met maar weer een mijlpaal!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.