HITS Series met Marcel én Jeroen; Riikka en Laura in top 3 Wuustwezel; Ricardo in Koksijde; Ridder Annemiek – WTJ 1001

DINSDAG – Business as usual. Nog een paar uitslagen hadden jullie van ons te goed. We vertelden al dat Marcel Suurmond een ‘achtervolger’ had, die ons Jeroen heette onder de supporters. Die Jeoen is dus Jeroen van der Burgt, triatleet uit Eindhoven. Van een echte tweestrijd was geen sprake. Zelden was de kloof tussen de nummers één en twee zo groot als in de HITS Series triathlon in Palm Spring. Onze Vlissingse crack was klaar na 9.24.28 uur, ruim anderhalf uur later volgde Jeroen als tweede in 11.01.24 uur. De verklaring dat Marcel alle motivatie nodig had om het tempo hoog te houden en richting negen uur te duiken, kunnen we nu wel plaatsen. Op zijn beurt hoefde Jeroen niet zo lang te wachten op zijn achtervolger: de Amerikaan Tayler Hockett werd achter het Nederlands duo derde in 11.14 uur. Beste vrouw in Palm Springs was de Amerikaanse Raquel Sampson in 12.17.15 uur. Zij klopte royaal Lori Kautzman en Rachel Wells, twee landgenotes. In totaal deden 32 triatleten mee: 30 Amerikanen en 2 Nederlanders. Maar dat minderheidsgroepje domineerde de race van A tot Z.

Geen Nederlanders op de halve HITS Series in Palm Springs. Met daarop 110 deelnemers blijft het een kleine race. Dantley Young, twee jaar terug nog winnaar van de hele afstand won nu in 4.36 de halve. Beste vrouw was Jennifer Temperley in 5.03 uur. Weinig fotomateriaal uit de wedstrijd en ook de prijsuitreiking leek een beetje sfeerloos gebeuren, getuige deze foto van de Amerikaanse cermoniemeester….

Duathlon Wuustwezel met Riikka en Laura op podium

Nederlandse podiumplaatsen waren er ook net over de grens in de crossduathlon van Wuustwezel. De winterduathlon, ook wel bekend als ’t Wezels Omslagpunt, werd voor de achtste keer op rij gewonnen door thuisfavoriet Geert Lauryssen. Je moet het maar kunnen: zo lang aan de top staan. Lander Sels en Mathias Cloostermans assisteerden Geert op het podium, Bredanaar Martijn Alberts was op een 28e plaats beste Nederlander. Bij de vrouwen deden we het prompt beter. Karen Steurs steeg weliswaar met stip van drie naar één, maar daarachter volgden de Nederlandse specialisten Riikka Vreeswijk-Kelja en Laura Hak op de plaatsen twee en drie. Een sterke prestatie van het duo en voor Riikka het bewijs dat ze nog volop meekan in de crossduathlon-scene. Ze verloor vier minuten op Karen Steurs, ook niet de eerste de beste natuurlijk.

Ricardo blijft drie plaatsen van titel King of The Beach

Aan de Vlaamse kust in Koksijde was het weer King of The Beach. Een beetje vergelijkbaar met het combiklassement in Egmond aan Zee. Koksdijde opent met de Ednine Beach Challenge over 44 kilometer ATB-en, gevolgd door een halve marathon trailrun. 33 deelnemers waagden zich aan de loodzware combinatie. Onder hen de Weesper arts Ricardo Scholten. Na het bereiken van de Ironman twee jaar terug deed Ricardo een stapje terug om zich op zijn intensieve baan te richten. Uiteraard bleef hij hier en daar triathlons doen en het uitstapje Koksijde leek hem wel wat. ,,Helaas net geen podium voor mij, maar is was ook echt verre van goed genoeg.’’ Op de beachrace noteerde Ricardo de achtste tijd op een klein half uur van winnaar Kevin van Hoovels. In de door Seppe Odeyn gewonnen trailrun kwam hij als vierde binnen. De onderlinge tijdverschillen waren groot, maar Ricardo eindigde in het combiklassement ook als vierde. 35 minuten na winnaar Seppe Odeyn, die een lang en zwaar seizoen bekroonde met winst. Kevin van Hoovels werd tweede, Kristof Declerck (paar jaar terug winnaar in de Austerlitz crossduathlon) derde. Bij de vrouwen een Nederlands koppel op het podium. Ieder individueel de afstand en tijden bij elkaar opgeteld.  En laat nou net bij die duo’s de winst geboekt worden door het Amsterdamse tweetal Jessica de Visser en Annet Remmerswaal.

Annemiek geridderd

Maandag was het ook in de sportwereld nog best een drukke dag. Het jaarlijkse wielergala in Den Bosch (stad van Gerrit Schulte) was het moment om Tom Dumoulin en Anna van der Breggen in het zonnetje te zetten. Wielrenners van het jaar. Blijft toch het dilemma of nu juist Anna dan wel Annemiek van Vleuten het meest recht heeft op de titel. Beiden zijn bovendien op 19 december genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar op het NOS*NSF Sportgala. De KNWU had het overigens handig opgelost, want Annemiek werd door koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sportminister Bruno Bruins spelde haar de versierselen op. Annemiek won dit jaar de Giro Rosa, La Course en werd wereldkampioene tijdrijden. In de wegrace een paar dagen later kwam ze flink ten val. ,,Je bent een enorme vechter, iemand die nooit opgeeft, iemand die zichzelf na elke tegenslag weer oppept en vooruitkijkt. Een voorbeeld voor velen’’, zei de minister. Een understatement eigenlijk na die twee enorme valpartijen (in Rio en Innsbrück). Annemiek is ook een beetje van ons. Twee keer deed ze een triathlon en regelmatig fietst ze mee in trio-triathlons. Dit jaar nog in Veenendaal, waar ze parmantig in haar regenboogtrui de snelste fietstijd van allemaal realiseerde. Annemiek, meer dan terecht ben je nu ridder. Gefeliciteerd.

 

Morgen weer de volgende WTJ.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.