Jeanine Kocken op weg naar laatste seizoensrace in Senegal: ,,Fantastisch dat ik hier nu weer sta!’’

WOENSDAG – Het oogde misschien onschuldig, maar het vergde een lange revalidatieperiode. Jeanine Kocken liep in 2017 een scheurtje in het Labrum (kraakbeen van de heupkom) op. Een lange blessureperiode volgde, waarop ze in oktober van dat jaar werd geopereerd. Daarna opnieuw een lange revalidatieperiode, waarin ze opnieuw been en heup moest leren bewegen. Nu is Jeanine terug, afgelopen weekeinde werd ze vierde na een prachtige eindsprint om brons met landgenote en nationaal kampioene Jony Heerink. Dat was in het Marokkaanse Dakhla. Als enige Nederlandse triatlete staat ze zondag aan de start van de allerlaatste ITU-race van 2018: in de Senegalese hoofdstad Dakar. Morgen vliegt ze met haar vriend Jeffrey Reijnders naar de Afrikaanse westkust.

Beseffen hoe mooi triathlon is

We spraken Jeanine in de aanloop naar die laatste races. Ze blikt terug op die lange periode zonder wedstrijden en het moment waarop ze eindelijk, ver weg in Azië, weer wedstrijden kon doen. ,,Revaliderend moest ik opnieuw mijn spieren leren gebruiken en opnieuw leren lopen. Met veel fysio-begeleiding heb ik dit proces kunnen opbouwen tot het weer rustig kunnen beginnen met trainen. Het is ook een periode geweest, waarin ik veel heb geleerd. Met name hoe mooi de sport triathlon is en hoe bijzonder om dit elke dag te mogen en kunnen uitvoeren. Ruim een jaar na de operatie mocht ik afreizen naar Azië voor twee mooie races.’’

,,Samen met mijn sponsor Toine van Gog en zijn zoon, ben ik vertrokken naar Hong-Kong om mee te doen aan de Asian Cup. De wedstrijd was voor mij belangrijk om weer het wedstrijdgevoel te krijgen, het niveau op te bouwen en ook weer aan mijn ITU-ranking te werken.’’ Daarin was ze op een jaar tijd uiteraard behoorlijk gedaald. Jeanine keek uit naar de race. ,,Ik had enkele goede trainingsblokken achter de rug en was benieuwd waar ik internationaal stond. Het mindere zwemonderdeel maakte Hong-Kong voor mij tot een inhaalrace. Samen met een grote groep kwam ik in de achtervolging op tien koploopsters. Ik voelde me erg sterk op het heuvelachtige fietsparcours, maar had helaas niemand in de groep die goed kon samenwerken. Ik verrichte weliswaar veel kopwerk, maar tegen de wel goed samenwerkende kopgroep konden we niet op en dus zag ik het gat met de kop van de wedstrijd steeds groter worden. Door een wat slechte wissel begon ik als laatste aan het lopen. Ik voelde me erg goed en kon enkele triatletes inhalen. Ik werd zestiende en daarmee was ik blij te zien dat de stijgende lijn was ingezet.’’

Tongyeong

Van de Asian Cup ging het naar de World Cup in Tongyeong. ,,Mijn tweede World Cup ooit. Ik was niet bezig met het resultaat, maar meer met het uitvoeren van een goede race en mijn eigen raceplan. Daar heb ik me aan gehouden. Ik kon niet anders dan tevreden zijn met de 32e plaats, die ik daar behaalde. De weg terug gaat geleidelijk, maar als ik kijk waar ik een jaar geleden stond, dan is het al fantastisch dat ik hier weer sta en daar wil van genieten.’’

Van twee Aziatische wedstrijden was Jeanine niet moe te krijgen. Haar laat ingezette seizoen, mocht nog wel even wat langer duren. ,,Ik wilde nog even doorgaan, dat is ook goed voor mijn wedstrijdritme. In Dakhla resulteerde het al bijna in een podiumplaats, alleen Jony hield haar nog af van brons. ,,Jammer als je er zo dichtbij zit en vervelend dat je er ook nog eens met een landgenote om moet knokken. Maar het gevoel weer vooraan mee te strijden is nu ook terug.’’ Zondag wil ze daar in Dakar nog dichterbij zitten. Jeanine treft er onder meer de Ierse winnares van Dakhla Carolyn Hayes als te kloppen tegenstandster. Anders dan je misschien zou verwachten is ze niet van Marokko doorgevlogen naar Senegal, maar eerst nog paar daagjes thuis geweest. ,,Daar heb ik nog lekker kunnen trainen om dan met Jeffrey af te reizen naar Dakar.”

En volgend jaar? ,,Dan wil ik meer World Cups gaan racen en zo hoog mogelijk komen op de Olympische ranking. Hierin is de trainingsconsistentie voor mij heel belangrijk. Als ik hierin zo door kan gaan, denk ik dat er veel mooie dingen mogelijk gaan zijn.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.