Olaf Brouwers eens nader bevraagd over stoppen met Teamcompetitie Unltd
We constateren dat een aantal teams volgend jaar niet meer zullen deelnemen aan de Teamcompetite. Benieuwd naar de redenen hebben we Olaf Brouwers (Team Unltd) eens bevraagd:
Wij zagen dit gevaar al paar jaar geleden. Teams krijgen hun planning gewoon niet meer rond. Financieel niet, maar ook hebben zij geen atleten genoeg om in te zetten. Ik denk dat de oorzaak ligt bij het vergroten van Eredivisieteams van 4 naar 5 atleten. Dit heeft een enorme impact gehad op niet alleen de erdivisieteams maar ook alle andere divisies. Ga maar na. Een EDT (eredivisieteam) moest om zijn planning rond te krijgen ineens van 8 naar 11 atleten. Effe 3 EDT waardige atleten erbij. En Nederland heeft er niet al teveel die in de ED horen. Dus wat doen teams? Die poolen eerst uit de lager geklasseerde teams hun beste atleten. Lukt dat niet, dan zullen atleten uit het buitenland gehaald moeten worden.
Gevolg: financiële belasting voor de topteams. De middenmoters en lagere ED Teams krijgen te kampen met leegloop. De kloof tussen de top en eronder wordt groter.. En wat doen die lagere team? Poolen uit de eerste divisie, wetende dat ze eigenlijk opvulling zijn voor de ED. Dat atleten poolen door teams lukt niet echt (gewoon te weinig atleten die snel genoeg zwemmen) dus krijg je gedurende het seizoen dat atleten de eerste races in de eerste divisie meedoen en dan in de ED uitkomen.
Snap je het nog?
Resultaat: afgelopen jaar zag je in Amsterdam NW dat 7 ED teams niet compleet of niet aan de start stonden. Zelfs Squadra niet. In 2017 had de top 10 in eerste divisie race Almere maar liefst 8 atleten die de week erop in de ED uit kwamen.
Ga terug naar 4 atleten. Of nog radicaler, 3 atleten per team. Financieel zeer voordeliger voor teams, de planning gaat stuk makkelijker. Het aantal teams in de ED kan omhoog. Minder overheersing van de grootmachten in de ED. Dus aantrekkelijkere koersen. En de andere divisies worden met rust gelaten.
Wij (Unltd) hadden gewoon niet genoeg ED waardige atleten. En onze andere teams (dames 2e en heren 3e) kampten ook met onderbezetting. Continu waren wij aan het schuiven en rondbellen om onze teams compleet aan de start te krijgen. Ik vroeg mij af waarom het zo stroef ging. Na veel gesprekken met onze atleten was de conclusie: voorheen had een teamcompetitie (TC) prioriteit. Het was leuk, laagdrempelig, vrijwillig. Maar tegenwoordig zitten er teveel haken en ogen aan. Data zijn niet bekend bij inschrijven van teams, afstanden veranderen steeds, kosten stijgen steeds. En dan moet er een vrijwilliger mee komen, onhandige tijden. De lasten gingen de lusten overtreffen. Een TC race kost tegenwoordig 35,00 plus de extra kosten, soms maar voor 30 minuutjes race (estafette) en ook nog eens om 10.00 ’s morgens op anderhalf uur rijden. Terwijl op een half uurtje rijden een sprintje is voor 25,00, schappelijke tijd, gezellig, kans op top 20 en je krijgt waardering van de organisatie. Ja, dan is het makkelijk kiezen voor een atleet. Begrijpelijk toch.
Hoe heeft dit geleid tot strubbelingen met de NTB?
Begin dit jaar trokken wij ons damesteam terug. Geloof me, dit was geen makkelijke beslissing voor mij. Toen ik dit de NTB meldde kreeg ik weinig begrip terug. Wel direct: maar jullie moeten wel aan jullie betalingsverplichtingen voldoen. En dat viel mij niet goed. Ik dacht, die inschrijvingskosten betaal ik wel maar die individuele kosten niet. Ja pech voor mij. In de reglementen stond: bij akkoord gaat de aanmelder akkoord met de voorwaarden. In die voorwaarden stond dus dat alle kosten betaald moeten worden. Ook de individuele kosten. Dit had ik dus volledig verkeerd begrepen bij aanmelden. Mijn fout. Maar toen dacht ik…eigenlijk wel heel eenzijdig dat ‘contract’. Als team ga ik de verplichting aan kosten te betalen terwijl ik op dat moment niet weet hoe hoog de kosten zijn (individuele inschrijfkosten van races is bij aangaan contract nog niet bekend), ik weet op dat moment ook niet wat voor wedstrijden, waar, welke datum. Dus waar heb ik voor getekend? Een vrijbriefje voor de NTB.
Dus dit heb ik de NTB gemeld zo van, doe er wat aan want dit gaat mis, ik zal niet de eerste en de laatste zijn die een team terugtrekt. Achteraf denk ik, ja ik had beter moeten lezen, risico’s beter moeten afwegen. Helaas, zoals zo vaak, komt men ergens achteraf pas achter. Toen volgde er een discussie tussen mij en de NTB over kostenbetaling en contract. Ik vond het wel heel erg makkelijk gezegd van de NTB dat ik als team een vrije keus had om wel of niet te tekenen. Ja hee, als ik op 22 oktober niet teken moet ik maar afwachten of ik nog een team in de TC kan krijgen. Dus vrije keus? Jawel, maar wel met een loop tegen m’n voorhoofd.
Uiteindelijk heb ik een gesprek gehad met de NTB. Over die 700,00 die ik zou moeten betalen. Na een goed gesprek gaf ik aan akkoord te gaan met 50% betaling. Onder de voorwaarden dat de NTB mijn 10 punten lijst zou doornemen en er binnen een half jaar serieus inhoudelijk op zou reageren.
10 puntenlijst?
Kijk, ik heb vaak kritiek. Maar dat is altijd opbouwend en gericht op continuïteit. Niet om af te zeiken of om iemand onderuit te halen. In de loop van dit 700,00 proces kwam ik tot een aantal verbeterpunten voor de TC’s en de NTB. Punten waarvan ik denk dat ze de TC kunnen verbeteren, TC kunnen behouden, makkelijker maken, leuker maken. En het triathlon klimaat in NL nog een boost geven. Binnen ons team (Unltd) hebben wij de regel, klagen mag maar 1x. Daarna OF niet meer klagen OF er wat aan doen. Ik heb die 10 punten opgesteld: wat is mijn kritiek? Wat is volgens mij de oplossing. Klagen kan, heel makkelijk. Maar kom dan ook met oplossingen. Zo is die lijst opgesteld.
Wat zijn die 10 punten?
- Terugtrekking teams, opzegtermijn, kosten
2. Vijf atleten per eredivisie team terugbrengen naar 4 of 3
3. Promotie/Degradatie/Nieuw team, wildcard ieder jaar, commissie die beoordeeld
4. Inzet atleten, in hogere, lagere teams, wat te doen bij afvaardiging int kampioenschappen
5. Nationale teamkleding, alleen via NTB kledingsponsor of ook eigen sponsor.
6. Wijziging atleten, makkelijker mutaties aanbrengen in teams
7. Vaste data van NK’s en niet samen met TC
8. Inzet vrijwilligers
9. Tags, teveel papier, teveel afval
10. Type races voor TC: eenvoudiger voor lagere divisies vanwege laagdrempeligheid en materiaal en veiligheid (stayer, niet stayer)
Wat heeft de NTB hiermee gedaan?
Naar mij toe niet veel. De afspraak was dat de NTB deze punten binnen een termijn serieus zou behandelen en naar mij zou terug koppelen. Meerdere punten is men mee bezig nu of is aangepakt, eerlijk is eerlijk. Vaste kosten, data NK’s en samenvallen met TC. Maar de echte problemen zoals aantal atleten per ED team, racedata die bekend moeten zijn als wordt gevraagd een team in te schrijven….daar is nog niks aan gedaan.
Geef jij het op dan?
O nee Ik ben altijd bezig met wat is mooi, wat kan beter, wat kan slechter. En ik kan m’n bek niet houden. Noem het de Rotterdamse ziekte 😉 .
Als Team Unltd hebben wij ons dus uit de TC’s teruggetrokken. Wij willen nog steeds als team naar races. Maar nu kiezen wij de wedstrijden zelf, via het democratische systeem. Wij noemen ze TUR…Team Unltd Race. Voorwaarden voor TUR zijn oa, in de buurt, gezellige race, meerdere afstanden.
Wij willen de kleine races weer populair maken. Die organisaties geven wat ze verdienen. Ook al gaan wij misschien maar met 10 man. Ooit zei iemand, blijf altijd herinneren wat de oorzaak is van het succes. Het succes van triathlon in Nederland is begonnen met kleine races als Dirksland, Maassluis ooit, Hellevoetsluis, Groot Ammers. Laagdrempelige races waar mensen hun eerste triathlon deden. En uiteindelijk een Ironman. Die races zijn nu Herkingen, Gorinchem, Harderwijk, noem maar op. Die wedstrijden zijn voor vele mensen hun eerste triathlon. Daarna voegen ze zich uit enthousiasme bij teams en gaan de teamcompetitie is. Die kleine wedstrijden worden met uitsterven bedreigd door de Teamcompetitie. Als deze wedstrijden verdwijnen zal uiteindelijk de teamcompetitie leeglopen en doodbloeden. Ik hoopte dat de NTB dit inziet. Wij als Unltd wel, en het minste dat wij kunnen doen is die kleine wedstrijden helpen door daar te starten ipv in een teamcompetitie.
Unltd heeft altijd wel iets nieuws bedacht. Wat wordt het in 2019?
Wij blijven bezig. Ons doel is nog steeds een leuk team zijn. Zo eenvoudig maar soms best lastig. Om ons te prikkelen en te ontwikkelen zijn wij per 1 januari ook een wielervereniging naast een triathlon vereniging. Er komt een wielertak bij. CTU…Cycling Team UNltd. Officiele KNWU vereniging. Dit moet onze triatleten een prikkel geven en andersom. Momenteel bestaand uit 9 renners die Grand Fondo’s gaan rijden en nationale criteriums. Dennis Raadtgever is grote naam (ooit gevraagd voor duatlon selectie NL toen hij 16 was..nu is hij 41). Gebroeders Schotte zijn regionale criteriumtijgers (Otto is begonnen als triathleet toen hij 16 was, mega talent maar vond het lopen maar niks).
Per direkt komt Racerunner Colin in ons team. Colin is 12 jaar en heeft een handicap, zwakke spieren kort gezegd en een visuele beperking. Colin heeft inmiddels paar wereldrecords op zijn naam op de 100m, 200m en 400m. Unltd neemt Colin op in het team als volwaardig atleet. Unltd steunt hem met kleding, materiaal en promotie van de sport Racerunning.
De manier hoe Colin en zijn ouders (ook andere racerunners en hun ouders) omgaan met de handicap van hun kinderen is inspirerend voor Unltd. Wat kan ons kind wél? De sport doet Colin zowel fysiek als mentaal heel goed. De sport maakt Colin zijn wereld stuk groter, komt nu overal, ontmoet veel meer mensen. Eerst waren zijn ouders bezig met…dit kan niet, dat kan allemaal niet. Nu is het van, mijn hemel wat voor leuks kunnen we nu allemaal ondernemen!!!
En ondertussen de strijd met de NTB?
Nee joh. Op een bepaald moment moet ik weten, nu is het genoeg met kritiek leveren. Dus wij hebben elkaar een virtuele hand geschud. Laten we niet meer tegen elkaar strijden maar met elkaar. Hoe? Dat is een kwestie van tijd.
Laatste vraag. Nu jullie de TC niet in gaan, heeft dat effect op jullie atletenbestand?
Nee. Niemand verlaat ons omdat die in de TC wil optreden. Sterker nog, de meesten vinden het een verademing doordat veel verplichtingen wegvallen. Wij gaan wel nog de super leuke RBR Series in, misschien met 4 teams. Hier kan ik verders nog niks over zeggen. Vergeet niet dat er zat atleten zijn die niks met de TC hebben .