Preview Bahrain; Challenge Daytona; Taupo; Patagonman; Pakjes uit Frysman/Gelreman – WTJ 1002

WOENSDAG – Ironman en Challenge zetten komend weekeinde nog een laatste maal dit jaar alles op alles om een ‘eigen race’ prominent onder de aandacht te brengen. Dat lijkt ze met een aantal toptriatleten en verrassende namen aardig te lukken. Ironman doet dat met het 70.3 Ironman van Bahrain, tevens kampioenschap van het Midden-Oosten. Challenge lanceert haar spectaculaire nieuwe race in Daytona Beach op het vermaarde autocircuit. Beide wedstrijden mogen zich in een sterk deelnemersveld verheugen als kers op de taart van een geweldig seizoen.

Daytona met Marion, Bahrain met Leanne

 


In Daytona Beach is de Nederlandse troef Marion Tuin, in Bahrain liften we een beetje mee met Frankie Sanjana. In het oliestaatje is de meest opvallende naam die van debutant Kristian Blummenfelt. De Noor test zich in navolging van eerdere ITU-toppers voor het eerst op een halve afstand. Hij treft ervaren rotten als Terenzo Bozzone (gaat ie voor een derde zege in evenzovele weken?) en Matt Trautman. Overigens heeft Kristian zijn twee landgenoten Gustav Iden en Casper Stornes mee genomen. Weet u het nog. Bermuda, eind april. Toen deze drie Noormannen een perfecte hattrick scoorden in de World Triathlon Series met Casper, Kristian en Gustav in die volgorde over de finish. Kunnen ze dat nu al herhalen op hun eerste halve? Andreas Raelert en Pieter Heemeryck zijn op het laatste moment nog toegevoegd aan de startlijst in deze 70.3 IM, waarvoor collega Paul Kaye linea recta vanuit Argentinië is ingevlogen. Paul doet wereldwijd zo’n veertig grote races per jaar. Zijn wij daarop jaloers, vroegen Ruud en ik maandag aan elkaar. Het antwoord was duidelijk: nee, we zouden niet graag willen ruilen met Paul hoe aantrekkelijk zo’n werelds bestaan ook lijkt.


Bij de vrouwen maken Ellie Salthouse en Angela Naeth –  oorzaak van alle Maastricht misère – kans op de open titel. Zeventien Nederlanders komen in de wave van de agegroupers uit. Waarschijnlijk komt de in Dubai woonachtige Leanne Fanoy van deze 17 nog het verst. Zij maakt de meeste aanspraak op de overall-zege in de agegroup-wave.

Pieter voor de dubbel???

 


Je zou denken dat de Belgische toptriatleet Pieter Heemeryck uit is op een geweldige stunt, want zijn naam staat – daags na Bahrain – ook op de startlijst van de eerste Challenge in Daytona. Dat een speaker snel even de aardbol over scheert, snap ik. Maar als triatleet twee halves in hetzelfde weekend doen met als onderlinge afstand 12.000 kilometer, nee dat gaat zelfs een superman als Pieter niet redden. Wie zijn er zeker wel in de race in Florida? Wel, de sterke Amerikaanse troeven zijn Andy Potts en Andrew Starykowicz. Maar ook Cameron Wurf – nummer twee zondag in Busselton – is van de partij. Challenge-fanaat Dylan McNiece doet mee evenals Kevin Collington. En ook hier een opvallende ‘ITU-debutant’ namelijk de wereldkampioen der beloftes Taylor Reid.

Arie Luijendijk, dat waren nog eens tijden

 

Marion Tuin krijgt in haar tweede pro-race stevige tegenstand van Lauren Goss, Alicia Kaye, Meredith Kessler en Lisa Roberts. Tien vrouwelijke profs strijden nog één keer om een Challenge-titel. Bijna 600 deelnemers op de halve, bovendien is er ook de middle distance aquabike en duathlons over de lange en korte afstand. In totaal verwacht de organisatie zo’n tweeduizend atleten, die de kick mee gaan maken van een triatlhon over het wereldberoemde autocircuit van Daytona. Exact twintig jaar nadat Arie Luijendijk in 1998 de legendarische 24-uurs races wist te winnen.

Laatste 2018-slots voor Nice in Taupo en Indian Wells

 


Nu we toch al zo vroeg aan het previewen zijn, kunnen we beter de andere wedstrijden ook belichten. Ironman heeft ook nog de 70.3-races in Taupo, Nieuw-Zeeland en Indian Wells, Amerika. Aan Lake Taupo verzamelen volgend jaar maart de eerste Ironman-gangers voor 2019 weer, zaterdag is het op hetzelfde parcours de beurt aan de halve afstand. Mike Phillips moet voor een thuiszege de Ozzies Sam Appleton, Tim Reed en Tim van Berkel van zich af zien te schudden. Bij de vrouwen lijkt ‘mama’ Radka Kahlefeldt-Vodickova sinds haar terugkeer de laatste weken onklopbaar. Sonia Bracegirdle reist niet af naar haar thuisland. Het kersverse Team4Talent-lid slaat ook Wanaka en Ironman New Zealand over om begin april wel Ironman Zuid-Afrika mee te pakken. Drie Nederlandse agegroupers gaan het avontuur in Kiwi-land wel aan.

De laatste 30 slots voor het WK 70.3 in Nice volgend jaar liggen klaar aan de westkust van Amerika. De Indian Wells La Quinta 70.3 Ironman is nieuw in het circuit. De deelnemers koesteren er de zon van Zuid-Californië en de organisatie kondigt de nieuwkomer aan als ‘Season Final. Get ready for an unforgettable year-end finale’. Nederlanders zijn daar niet bij.
Autosport en triathlon hebben veel gemeen


Voor 2018 loopt alles op z’n end al kun je in veel landen rond of onder de evenaar nog wel even door gaan. Toch is zondag ook de laatste ITU-race van het jaar. In Dakar, vooral bekend van de woestijnrally, die er overigens al lang niet meer eindigt, is een nieuwe wedstrijd onder de ITU vlag. We schreven er al over in het interview met Jeanine Kocken, onze enige deelneemster. Ze neemt het op tegen Carolyn Hayes uit Ierland, winnares in Dakhla afgelopen weekend. Bij de mannen zijn Jonathan Zipf en Wian Sullwald de favorieten voor de eindzege. Daytona, Dakar, Zandvoort. Wat is dat toch met triathlon en autosport?

Patagonman is puur

 


Tot slot kunnen we na zondag ook de statistieken voor hele triathlons voor wat betreft 2018 weer afsluiten. De allerlaatste 3,8/180/42-combinatie wordt in Chili gehouden: de Patagonman in Puerto Chacabuco. Aangezien het een wedstrijd is uit de nieuwe Xtri World Tour hoeven we geen snelle tijden te verwachten. Een maximaal aantal van 300 atleten mag mee doen en het is zoals de beroemde Chileense triatleet Cristian Bustos zegt: ,,This is a race that keeps the spirit of the sport alive, same as it was at the very beginning.’’
De Patagonman is een partnership aangegaan met de Norseman, waar het in 2003 allemaal begon met de ‘pure varianten’ op triathlons. En eigenlijk is het ook een beetje afzetten tegen de wedstrijden, die volgepropt worden met deelnemers en waar vooral Abba’s ‘Money, money, money’ uit de luidsprekers schalt.

Wie heeft vanavond een startbewijs Frysman/Gelreman in zijn/haar schoentje?

 

 

Gelukkig hebben we ook in Nederland twee wedstrijden, die puur willen zijn/blijven. Niet op extreem terrein, maar wel met een gelimiteerd deelnemersveld. Een mooi bruggetje naar de Frysman en Gelreman dus. Met reden, want beide wedstrijden openen vanavond – Pakjesavond – hun inschrijvingskanalen. Om 20.00 uur zijn de Friese lijnen geopend, een uur later gaat ook in Gelderland het virtuele inschrijfbureau open. Later op de avond houden we u via Trikipedia op de hoogte hoeveel triatleten een startbewijs in hun schoen gevonden hebben.

Tot vanavond. We zijn er semi-live bij!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.