Triple Dutch wordt leuk; Drie vrouwen sowieso; Regeltjes; Loopraces; Wychen’NK/EK – WTJ 1003

DONDERDAG – Je zal maar én gelovige kinderen hebben én mee willen doen aan de Frysman, Gelreman of zelfs Triple Dutch. Dan had je op het heerlijk avondje toch behoorlijke stress. Nou kennen we sinterklaas-stress sinds jaar en dag, maar dat er dus ook stress om verzekerd te zijn van een startbewijs bij gekomen is, is tamelijk nieuw.

Stormloop op Frysman en Gelreman

  

Collega Ruud hield het tussen de pakjes uitpakken allemaal bij. De conclusie was al vrij snel dat beide wedstrijden enorm aanslaan. Frysman tikte in no-time de 150e aanmelding aan en Gelreman had er ook zo een stuk of zestig te pakken. Van liefst drie vrouwen is zeker, dat ze de Triple Dutch gaan doen. Willeke van der Zand neemt straks organisatorisch wat afstand van haar eigen initiatief voor de Gelreman (partner Gert-Jan ten Pierick krijgt binnen de organisatie assistentie van de bekende official Ton Bloothoofd), Anneke Ruizendaal uit Urk gaat een poging wagen en uit mijn eigen dorp Oud Gastel heeft Richelle van Helten haar zinnen gezet op de Triple Dutch.
Trikipedia gaat al die dapperheid van de Triple Dutch finishers in 2019 overigens belonen. Hoe? Dat maken we nog niet bekend. December blijft de maand van de surprises hè.

Nieuwe regels


Regeltjes, regeltjes. Ze zijn nodig in het dagelijks leven. Ze zijn nodig in de sport. Eens in de twee jaar komt de Technische Commissie van de ITU onder leiding van de zeer ervaren Hongaar Gergely Markus bijeen om de geldende reglementen tegen het licht te houden. Wat kan beter, wat moet veranderd enzovoorts. In het Egyptische Luxor kwamen zowel Executive Board (Marisol Casado vloog van een IOC-bijeenkomst op Ijsland naar Egypte. Voor 2018 heeft ze verder geen vrije dagen meer van haar baas kunnen krijgen…) als TD bijeen. We focussen even op dat laatste. Belangrijkste veranderingen zitten in het verplicht bijwonen van de briefing. Wie daar niet bij kon zijn zonder geldige opgaaf van redenen, moest vijftien seconden later starten. Het overkwam enkele Nederlanders tijdens het Multisports Festival op Ibiza. De regel is nu aangepast in die zin dat iemand die de briefing mist tijdens de wedstrijd in de penaltybox terecht komt. Starten doet iedereen dus gelijktijdig. Daarnaast zijn er andere regels voor de minimale watertemperatuur waarop het zwemonderdeel nog door kan gaan. Er is gesproken over de 2×2 relay en over de periode waarin een triatleet twee wedstrijden achter elkaar mag doen. Alle regels zijn terug te vinden in Competition Rules op de website van de ITU. Over twee jaar komt de TD weer bijeen om te zien welke reglementen geactualiseerd moeten worden.

Ierse legende Desmond McHenry


Ook in Luxor werd bekend dat de Ierse veteraan Desmond McHenry was opgenomen in de (Ierse) Hall of Fame. Desmond is 71 jaar en stond in 1983 aan de wieg van de triathlonsport op het groene eiland. Hij was er bij toen we in 1985 in Almere onder leiding van Joop van Zanten de eerste stappen zetten naar de latere wereldbond. En vorig jaar was hij terug in Nederland om op 70-jarige leeftijd mee te doen aan het WK in Rotterdam. Desmond werd derde.


Laatste bericht uit de ITU-kringen is het jaarlijkse overzicht van de mooiste fotomomenten van 2018. Onze favoriet? Toch de drie Noren op een rijtje: Iden, Stornes, Blummenfelt. Een clean sweep (geen hattrick, dat is voor een balsport…) in de tweede WTS op Bermuda. Het had iets magisch. Komen we gelijk terug op de preview op Bahrain, waar de Noren alle drie zouden debuteren op de halve afstand. Niets is minder waar, want Kristian won Bahrain 2017 al, is dus titelverdediger. En Gustav Iden won twee jaar terug al de 70.3 IM in Haugesund, in eigen land. Alleen Casper Stornes debuteert dus.

Wychen gaat door; Kijkduin schuift

 


We hadden het al gemeld, de laatste hobbel was nog de gemeente Wychen. Maar ook die zijn enthousiast over de herijzenis van de triathlon Wychen. Tom Middelhuis kan aan de slag. De voorinschrijving start op 12 januari. De wedstrijd zelf is definitief op 30 juni. Verder nog wel de verschuiving op de kalender van de Beach Challenge in Kijkduin. De oudste crosstriathlon van ons land durft het niet aan om op 22 juni te blijven zitten met de Teamcompetities allemaal bijeen in Rotterdam. Het tegenbericht dat Oud Gastel op die datum minder vreest voor de TC en nu al 500 inschrijvingen heeft, bracht de Hagenezen niet op andere gedachten. Het wachten is op de nieuwe datum.

Lopen en winnen

 


Blijven uit het voorbije weekend nog enkele loopwedstrijden over. De Voorne’s Trail bijvoorbeeld in Oostvoorne. Veel tri/duatleten. Jan van der Meijs en Tijn Huberts tweede en derde op de 15 kilometer. Diede Diederiks winnares. Op de 29 kilometer Anne Zijderveld, Annelies van der Zwart en Claudia Striekwold resp. tweede, derde en vierde. De Snertloop De Lutte ging naar Mark Oude Bennink. Maud Golsteyn wint de Sjef van Ooyen Kappelerbosloop in Landgraaf. Marcel Laros en Lysanne Wilkens winnen de Enclavecross in Baarle-Nassau. Hilde Pape glorieert in de eerste Duindigtcross van Wassenaar. Eelco van der Wind en Ruud Beerepoot zijn snelste lopers in de Duincross Den Helder. Inge van Schaick won de Pepernotenrun te Franeker. Thomas van der Wal, Saskia Bekhuis, Claudia van Tellingen en Mark Saathof wonnen hun categorie in de Lageveldloop te Wierden. Ook aan de marathon van Valencia deden veel Nederlandse triatleten mee, maar geen van hen dook onder de 3,5 uur.
De sterkste bezetting had zondag de Montferlandrun in ’s Heerenberg. Koen Vossers was op een 19e plaats beste triatleet, kort erna gevolgd door Thomas Cremers (22e) en Niels te Pas (24e). Lesley Smit was achtste vrouw.

NK Tegenwindfietsen en EK Cross

 

foto Sandy Pleyte

Komend weekend staan in Zuid-Nederland twee grote evenementen aan de start. Het ene begon ooit ludiek, maar wordt steeds serieuzer genomen. Buienradar voorspelt dat zaterdag 8 december een mooie winderige dag gaat worden. Dat betekent dat de organisatie van het NK Tegenwindfietsen alles uit de kast trekt om dit bijzondere NK voor de vijfde keer door te laten gaan. Bart Brentjens deed al eens mee, Johnny Hoogerland ook. Maar het was twee jaar geleden wel degelijk Teun Sweere, die het hardst met de wind op kop op een gewone fiets over de Oosterscheldekering snelde. De wintertriatleet zei vandaag dat het na 762 WTJ’s weer eens tijd wordt om toe te slaan op de ruim 8 kilometer ‘Hoe-sterk-is-de-eenzame-fietser-die-kromgebogen-over-zijn-stuur-tegen-de-wind?’ Mooi nummer om in je Top 2000 te zetten trouwens.

 


Het andere grote kampioenschap waar de Brabantse kranten al dagen vol van staan is het EK Cross in Tilburg. Heel veel combisporters zijn daar niet bij, daar zijn de pur sang atleten toch net nog te sterk voor. Maar de Zwitserse Delia Sclabas doet in elk geval mee, ze was al eens Europees en wereldkampioene duathlon. En de Tilburgse Julia van Velthoven, die sporadisch aan duathlon doet en vorig jaar op het NK veldloop Rachel Klamer achter zich liet is er ook bij. Het belooft hoe dan ook spektakel en voor ons Brabanders topsport van de bovenste plank dichtbij huis.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.