Sportgala’s met Thea en Nicole; Joep; Marion in Daytona; NK Traplopen; Triple Dutch-polo – WTJ 1004

VRIJDAG – Ooit zat ik in mijn beste pak in de zaal van het nationale sportgala. Het was toen nog een Avro-dingetje en Thea Sybesma was als wereldkampioene duathlon genomineerd voor de titel. Ze werd het niet, Ingrid Haringa schaatste en wielrende en kreeg de meeste stemmen. Het was evengoed een mooie avond en een doorbraak voor de multisporters. Thea is nooit meer bij wedstrijden te vinden, is al jaren orthopedisch chirurg in een ziekenhuis in Oost-Brabant, maar de naar haar vernoemde Award is blijvend.

 

Discussie

 

Na Thea was er nooit meer een tri- of duatleet, die kans maakte op de titels sportman of –vrouw van het jaar. Inmiddels staat het hele sportgala ter discussie. Want als je in zijn beste jaar Grand Prix-races de prestaties van Max Verstappen al niet goed genoeg vindt, waar blijven we dan? De discussie is los gebarsten. Sporters spreken zich uit of ze voor of tegen voortzetting van het gala in deze (NOC*NSF)-vorm zijn. Tja, sint en piet zijn al naar huis. Nederlanders zijn dan toe aan een volgende discussie. Het blijft appels met peren vergelijken. Een schaatser komt tegenstanders uit ongeveer vijftien landen tegen, een triatleet treft concurrenten met wel honderd nationaliteiten. Onze voorspelling: Epke Zonderland en Anna van der Breggen. De laatste is toch nog een beetje van ons (wintertriathlonkampioene zo’n jaartje of 15 geleden).

 

Joep en Julia

 


Op plaatselijk niveau scoren tri- en duatleten altijd wel hoog. Zo is Joep Staps genomineerd voor de titel sportman van het jaar in Tilburg. Op 14 december worden de winnaars bekend gemaakt. Joep is nationaal kampioen crosstriathlon. Dit weekend staat hij langs de zijlijn om vriendin Julia van Velthoven naar een korte klassering op het EK cross in eigen Tilburg te schreeuwen. We noemden Julia gisteren nog als duatlete, maar dat is nog een beetje voorbarig. Vriend Joep kon er wel om lachen. ,,Ik probeer haar iedere keer te overtuigen eens een duathlon te doen. Misschien heeft ze via Trikipedia het duwtje in de rug gekregen. Al mag ze eerst vlammen op dit EK.’’ Ook Joep zelf is volop met komend seizoen bezig. ,,Binnenkort meer daarover.’’

 

Nicole Voet is sportvrouw van Wageningen

 


Donderdag was het sportgala van Wageningen. Zonder de beroemdste inwoonster van de gemeente, de kersverse ridder Annemiek van Vleuten. Maar mét Nicole Voet, succesvol vinzwemster (9 nationale records) en triatlete. De titel ging naar Nicole, die volgend jaar ook de vier resterende records vinzwemmen wil veroveren, maar ook een goede prestatie wil neerzetten in de Brouwersdam-triathlon. Het Utrechtse Heuvelrug Triathon Team is trouwens genomineerd voor de sporttitels van de Utrechtse Heuvelrug.

 

NK Traplopen Enschede

 

Het is trouwens ook het weekeinde van de ‘gekke kampioenschappen’. Niet het EK Cross natuurlijk, wel het open NK tegenwindfietsen zaterdag op de Oosterscheldekering en het open NK trappenloop zondag in de Alphatoren van Enschede. Met 101 meter het hoogste gebouw van Overijssel. De Alphatoren telt 28 verdiepingen en 455 traptreden. De gewone traploper doet mee, maar ook de strijd om ’s lands beste brandweerman te worden telt. Zij lopen met volledige uitrusting van 13 kilo. Titelhouders zijn Jeroen Vochteloo en Chantal Wiggers. Meestal doet ook de hele familie Gosselink mee. Vanaf 12 uur staan de eerste deelnemers aan de voet van de Alphatoren klaar.

 

Dit is de beloning voor Triple Dutch


We noemden al de drie vrouwen aan de Triple Dutch 2019. Van de mannen ontbreekt nog elk spoor. Maar dat verandert misschien als we laten zien wat deze doorzetters van Trikipedia krijgen als ze de drie heles (Frysman, Gelreman en Almere) voltooien.

 

Marion op topsnelheid over circuit Daytona

 


Terwijl aan Lake Taupo de eerste 70.3 Ironman van het weekend als begonnen is, maken de triatleten in de USA zich op voor een bijzondere primeur: de Challenge Daytona. We spraken eerder deze week Marion Tuin, die als enige Nederlandse prof mee doet. ,,Ik heb zin om weer een wedstrijd te doen. Het was een lange dag in het vliegtuig, maar ik ben goed aangekomen. Gelukkig hier nog een paar dagen om een beetje bij te komen. Er staan een stel gerenommeerde namen aan de start, dus het is koffiedik kijken wat mijn klassering kan worden. Voor mezelf was de periode tussen Taiwan en Daytona op de tandartspraktijk erg druk. Die paar dagen rust zullen me goed doen en dan gaat deze Groningse vlammen, zoals die race-auto’s dat hier doen.’’ Het is trouwens heerlijk weer in Daytona, bijna 30 graden en veel zon. In de USA kun je vrijwel een heel jaar triathlonnen.


O ja, Pieter Heemeryck is wel goed maar niet gek natuurlijk. Hij had zich ruim van tevoren afgemeld voor Bahrain om zich te wagen aan de nieuwe Challenge Daytona. “Maar als ik nog eens een stuntje verzin, zijn jullie de eersten die het horen” lachte Pieter terwijl Dylan McNeice aan de finishlijn zat te peuteren.

 

Wonderlijke Radka, wonderlijke Cameron

 


Overigens zal Taupo volgend jaar beslist een sterker veld binnenhalen dan nu het geval is. De race in Nieuw-Zeeland is immers in 2020 strijdtoneel van het WK 70.3 Ironman. Na het zwemondereel is het Radka Kahlefeldt-Vodickova aan de leiding. De Tsjechische is dan wel getrouwd met Australiër Brad, ze was niet eerder in Nieuw-Zeeland. Verbazingwekkend is het wel, wat Radka presteert. Pas elf weken geleden beviel ze van hun dochtertje Ruby om daarna razendsnel terug in competitie te treden. En hoe! Winnares van races op de Filippijnen, Vietnam, Cebu en, twee weken terug, Western Sydney.
Ongelofelijk is ook de hoeveelheid hooi, die Cameron Wurf op zijn vork neemt. De Australiër deed in een jaar tijd maar liefst acht hele triathlons (Ironmans, Challenges) en eindigde zeven keer bij de eerste vijf. Nu de halve van Daytona nog en dan neemt ie een break. ,,Tot aan de kerst’’, lacht Cameron.

Hier laten we het voor vandaag bij. Deze vrijwilliger wil nog een beetje vrijwillig zijn vrijdagavondje doorkomen. Veel plezier komend weekeinde, wellicht tot in Tilburg!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.