Groots slotakkoord: clean sweep voor de Noormannen; Kristian in wereldrecordtijd; Frankie vierde

ZATERDAG – Aan echte wereldrecords doen we in triathlon niet, behalve dan op de volledige afstand. Daarmee niet gezegd dat de parcoursen op een hele altijd exact opgemeten zijn, maar het geeft iets extra’s. Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) werd toch het wereldrecord op de 70.3 Ironman-afstand verbroken. Verantwoordelijk daarvoor was de Noor Kristian Blummenfelt, die net als vorig jaar de wedstrijd wist te winnen. Maar nu dus in die razensnelle tijd van 3.29.04. Net als zijn landgenoot Gustav Iden doken triatleten nu voor het eerst onder de 3,5 uur. Waarmee niet gezegd dat een sub-7 uur op een hele dichterbij komt…

Toch was in Bahrain, waar de topwedstrijd plaats had, vooral het wedstrijdverloop en de top drie spectaculair. De race riep volop herinneringen op aan de World Triathlon Series toen de drie Noormannen Casper Stornes, Gustav Iden en Kristian Blummenfelt ook al het podium bestormden. Eenzelfde tactiek bedachten de mannen in deze 70.3 IM opnieuw. Apart eigenlijk om uitgerekend drie Scandinaviërs door de warme woestijn te zien denderen. Met gemiddelde fietssnelheden van boven de 45 in het uur, wisten het illustere trio de rest van het veld aan gort te rijden. De enige die nog een beetje kon volgen was de Brit Adam Bowden. Ook dat is typisch aan Bahrain, er doen vaak triatleten uit het ITU-circuit mee. Uiteraard heeft de sheik een aardig zakcentje klaar liggen, maar ook omdat het zo off-season goed te combineren valt met straks weer een nieuw jaar vol Road-to-Tokyo races. Ook Olympisch kampioen Alistair Brownlee deed mee, maar dan in de relay.

Kort na elkaar stormden de Noren de tweede wisselzone in. Vrij snel was duidelijk dat Stornes de minste ervaring heeft op het langere werk. Zijn Bermuda-titel zou hij hier niet overdoen. Bleven over Blummenfelt en Iden, die er werkelijk een bloedstollende finale van maakten. Het kwam op de laatste kilometers aan toen de heren al op hoorafstand van speaker Paul Kaye kwamen dat Kristian op weg ging naar zijn tweede ‘open Middle East Championship’-titel. Halve marathontijd: 1.07 uur! Gustav klokte eveneens een sub 3,5 uur tijd en Casper maakte de Noorse clean sweep compleet met een tijd van 3.33 uur.

De titel ‘beste-niet-Noor’ ging naar Adam Bowden. De Zuidafrikaan Matt Trautman werd vijfde. Hij is ook geen kleintje maar keek toch tegen een achterstand van tien minuten aan.

Zeker zo mooi was de vrouwenrace, die bijna een Britse clean sweep opleverde. Holly Lawrence was in een fraaie tweestrijd verwikkeld met Sarah Lewis. Aan de finish bleef Holly haar landgenote slechts 53 seconden voor. De Australische Ellie Salthouse verstoorde het Britse feestje met een derde plaats. Vierde werd namelijk de in Amsterdam woonachtige Britse triatlete Frankie Sanjana. En dat was – gezien de rommelige aanloop naar de wedstrijd – een superprestatie. Frankie zag haar bagage met fiets immers pas donderdagnacht laat arriveren en had dus weinig voorbereidingstijd ter plaatse.

En zo kregen we aan het eind van een toch al prachtig seizoen nog een meer dan memorabel toetje. De Noorse kranten draaien al op volle toeren om deze topprestaties te delen met het Noorse publiek. De Norseman hebben de mannen nog niet op hun programma staan, maar ooit zullen ze ook daar op de Gaustatoppen schitteren, schatten wij zo.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.