‘Mama’ Radka Vodickova boekt vijfde zege op rij; Mike Phillips prolongeert titel 70.3 IM Taupo

ZATERDAG – Met Mike Phillips als winnaar hielden de Nieuw-Zeelanders de 70.3 Ironman in Taupo in eigen hand. Het was voor de 27-jarige triatleet uit Christchurch zijn tweede winst in deze wedstrijd. Mike gaf anderhalf jaar geleden zijn baan op om zich als professional verder te bekwamen in de triathlonsport. Met succes, hij won de Ironman Barcelona in 7.52 uur, waarmee hij de beste debutant aller tijden is op een hele.

In zijn thuiswedstrijd moest hij afrekenen met de de verrassende Australiër Casey Munro en de wel voorin verwachtte Tim Reed. Aanvankelijk mengde zich ook topzwemmer Mark Bowstead in de strijd vooraan. Deze Kiwi boog pas op de halve marathon. Het werd een mooie Ozzie-Kiwi confrontatie met van elk Oceanisch land twee vertegenwoordigers vooraan. Even leek Tim Reed kans te maken op de titel, maar Mike hervond zijn tweede adem en snelde naar zijn tweede winst in deze 70.3 Ironman, die twee keer per jaar gehouden wordt. De ene parallel aan de Ironman, de andere begin december. Reed werd in extremis nog bijgehaald door Munro en Bowstead bleef op de meest ondankbare plaats (vierde steken).

Voor Radka Vodickova was de eerste kennismaking met Nieuw-Zeeland meer dan aangenaam. De 34-jarige Australisch-Tsjechische is haast in een grotsere vorm dan voordat ze zwanger was. Nadat ze afgelopen zomer beviel van dochtertje Ruby, pakte ze trainingen en wedstrijden snel weer op. In zes weken tijd won ze maar liefst vier Ironman en Challenge-races. En daar kwam vrijdagavond/zaterdagmorgen dus de vijfde bij. De hoop op een Kiwi-dubbelslag lag bij snelste zwemster Rebecca Clarke, die ook wist aan te klampen bij Radka op het fietsonderdeel. Lopend was er echter geen kruit gewassen tegen de enige Europese proftriatlete in het veld. Precies tien jaar na haar enige winst in Nederland (ETU Cup Holten) won Radka Vodickova dus opnieuw. Ze werd er elfde in totaal mee. Zes minuten later volgde de Amerikaanse Jocelyn McCauley. De eer voor het thuisland werd gered door Rebecca met brons.

Aan de start twee Nederlandse deelnemers. Bas van Esch deed het niet onverdienstelijk. Hij finishte als 239e resulterend in de 34e plaats bij de M45. Anouk Alexander was goed voor de 173e plaats in 6.49.41 uur, daarmee 19e F45.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.