Shirin van Anrooij – alleskunner met ijzeren discipline

 

 

Ze is 16 jaar, zit in 5 VWO, heeft een prima cijferlijst,  is meervoudig Nederlands Kampioene en kan alles: lopen, fietsen, triathlon en veldrijden en dat alles op een bijzonder hoog niveau. Opgenomen in de NK selectie junioren wegwielrennen en een van de jongste deelneemsters ooit aan de komende Wereldbekerwedstrijden veldrijden in Namen, Heusden-Zolder, Nomay en Hoogerheide.

Een supertalent, sinds dit jaar onder de vleugels van Marc Herremans, daarvoor altijd getraind door mama Mariëtta.

Shirin van Anrooij blinkt op dit moment uit in het veldrijden met aansprekende uitslagen in het veldrijden bij de elite dames: derde in Contern, negende in Overijsse, elfde in Hamme, dertiende in Essen en Wachtebeke, veertiende in Bom en twintigste in Gavere 20e en Gieten 20e. Voeg daaraan toe de vijftiende plaats op het EK onder de 23 jaar in Rosmalen. En toen was ze nog vijftien! Tussendoor nog even vierde in de sterk bezette Warandaloop.

Ze is een allround talent en dat viel ook bondscoach Gerben de Knegt op, hij selecteerde de Shirin nu al voor de komende vier wereldbekerwedstrijden veldrijden bij de elite dames.

 

 

Wij spraken met Shirin over het nu en de toekomst.

Natuurlijk is ze dolblij met haar uitverkiezing door Gerben de Knegt om in de komende 4 Wereldbekerwedstrijden veldrijden uit te mogen komen bij de dames elite. Ze staat immers pas aan het begin van haar sportieve carrière en nu al op zo’n wereldniveau. In samenspraak met trainer Marc Herremans  wordt wekelijks het trainingsschema bepaald, maar een eigen inbreng is mogelijk. Over de schouder kijkt mamma Mariëtta mee. Zij was in het verleden de trainster van Shirin en haar oudere zus Lindy. De samenwerking verloopt prima. Het doel is plezier te hebben en houden in de sport, op welk gebied dan ook. Samen hebben ze veel pijlen op de boog: veldrijden, wegwedstrijden, loopwedstrijden en triathlons; Shirin beheerst alles op bijzonder hoog niveau. Selectie voor wereldbekerwedstrijden veldrijden bij de elite, selectie junioren op de weg, loopwedstrijden en triathlons. En dat terwijl er ook nog een VWO studie gevolgd wordt en ze een studie wil gaan doen in pedagogische wetenschappen. Een ijzeren discipline moet ten grondslag liggen aan deze manier van op hoog niveau sport bedrijven en studie combineren. Gelukkig krijgt Shirin alle medewerking van haar school en geniet ze van iedere vorm van sport. Volgens Shirin is het een kwestie van alles goed op elkaar afstemmen.

 

 

Natuurlijk vroegen we Shirin naar de doelen in de toekomst. Het tekent de atlete Shirin van Anrooij dat ze dan plots wat minder rap van de tongriem gesneden is, als ik kreten slaak als Europees Kampioen, Wereldkampioen, Olympisch Kampioen, want die mogelijkheden zijn er volgens ons. Ze heeft meerdere ijzers in het vuur. Shirin ziet voor zichzelf mogelijkheden in het veldrijden, iedere wedstrijd wordt ze sterker o.a. door het programma van Marc Herremans. Ze weegt slechts vijftig kilo maar de zware wedstrijden lijken op haar lijf geschreven. ,,Op de lange rechte stukken kom ik nog kracht tekort, ze gaan me dan voorbij, maar in de klimmen en bij zware wedstrijden ben ik als lichtgewicht weer in het voordeel. Het doel is ieder jaar sterker worden. In grasbochten ga ik bijvoorbeeld nog veel te voorzichtig er in, ik heb de techniek wel, maar het lef nog niet. Dat zijn punten waar we aan moeten werken”.

Ook triathlon blijft in 2019 deel uitmaken van haar sportieve ambities. Zo staat bijvoorbeeld de niet malse Alpe d’Huez triathlon op haar programma.

 

 

Marc Herremans is een toptrainer in de wereld van de duursport, een ambassadeur, eigenaar van een sportcentrum in Wuustwezel, voormalig toptriatleet, Hawaii winnaar. Marc is een bijzonder mens met een bijzondere wilskracht, auteur ook van ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’, founder van 185 triathlon, To Walk Again,   tv-persoonlijkheid en bovenal een bijzonder aimabel mens. Hij is ook trainer van o.a. Annemarie Worst, (ex-trainer) Marten van Riel en Laurens Sweek.

We vroegen Marc naar zijn pupil Shirin van Anrooij: ,,Ze is een supertalent, staat nu al aan de top met beperkte training, ze is beminnelijk en we hebben een absolute klik. Er is een nauwe band, een vertrouwensband. Wat betreft triathlon kan Shirin zware wedstrijden winnen. De combinatie tussen veldrijden in de winter en triathlon in de zomer is voor haar de ideale combinatie. In de verre toekomst zie ik haar Ironmanwedstrijden winnen en wereldkampioene veldrijden worden.’’

In de vier woorden waarmee we begonnen, zit eigenlijk alles: Ze is 16 jaar.

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.