Tri- en duatleten op EK Cross Tilburg; NK Traplopen; Rolling start in Cuijk – WTJ 1007


WOENSDAG – Normaliter waren we al lang over het EK Cross in Tilburg begonnen, maar de triathlons stapelden zich nog te veel op. Geen nood, nu iets meer over dat pracht kampioenschap. Althans de resultaten en enkele foto’s van Christie Brouwer, die ook in deze sport het ‘perfecte plaatje’ weet te schieten. Bij de juniores schoot Jasmijn Lau net te kort voor het podium, maar daar stond wel succesvol du- en triatlete Delia Sclabas op.

 

Het Zwitserse multitalent was al wereld- en Europees kampioene duathlon en aquathlon en kwam in de Tilburgse modder tot zilver. De Duitse Lisa Tertsch, op het WK tiathlon 2016 in Cozumel nog zilver, was bij de beloftes de beste triatlete op een veertiende plaats. Exact dezelfde klassering haalde de Brit Matthew Willis. Hij is de juniorenwereldkampioen duathlon en natuurlijk zagen we hem in Holten van de vijftiende plaats na het fietsen naar de koppositie toe lopen. Fenomenaal hardloper. Julia van Velthoven snelde bij de seniores naar een 21e plaats

Traplopen met de Gosselinkjes

                       
Zoals gezegd het tweede decemberweekend was ook het weekend van de gekke kampioenschappen. In de zuidelijke kranten werd het NK Tegenwindfietsen breed uitgemeten. Soms wel drie pagina’s, kom daar in de triathlon nog maar eens om! In kranten als Tubantia was juist meer aandacht voor de andere titelstrijd, het NK traplopen. Zoals gebruikelijk deed de hele familie Gosselink weer mee.


Guido was bij de mannen goed voor een zevende plaats. De titel ging naar Groninger Jeroen Vochteloo, die in 2.07 op de bovenste verdieping van de Alphatoren aankwam. Guido deed er 2.17 over. Zijn kinderen kunnen ook vliegensvlug de trap op, daarmee dus ’s avonds geen problemen met naar bed gaan. Zo was Rens de snelste bij de jongens in 2.59, was Annemarie snelste meisje in 3.35 en scoorden Evelien en Maarten respectievelijk een tweede en zevende plaats. M0oi traploopsucces voor de familie Von Trapp, pardon Gosselink!

Komen we Jitske Cats weer eens tegen

Er werd ook elders hard gelopen, maar dan horizontaal. Zo zagen we Fleur Baljet en Jitske Cats (hé, da’s lang geleden) de Cees Clement Cross in Sneek winnen. Erik van der Heijden won de 5 kilometer Stratenloop van Waspik. Daar scoorde op de tien kilometer Eva Cornelisse een vlijmscherpe 37.52 en de winst. Michel van Schie won de Kopjesloop te Delft, waar het bruist van de winterse activiteiten weten we uit eigener ervaring. Sione Jongstra trok de Run2Day Vlinderloop in Houten naar zich toe en Jordi Fuhler was het snelst bij de snert in de Schulder Snertloop van Nieuw-Schoonebeek. Audrey Breur, Eelco van der Wind en Ruud Beerepoot zetten de St. Georgecross in Spierdijk naar hun hand. Spierdijk, daar waar dertig jaar geleden nog de Nederlandse kampioenschappen triathlon werden gehouden en werkelijk geen enkele topper ontbrak, bovendien het NK-speaker debuut van ondergetekende.

De veldritten van Shirin


In het veldrijden kwam Shirin van Anrooij naar eigen zeggen wat moeilijker op gang. Ze klasseerde zich in Essen als dertiende.  Let wel: Shirin is veelal de jongste in de elite-groep. Knappe resultaten steeds met dat uiteindelijke doel van een wereldtitel veldrijden voor ogen. En dit seizoen al enkele wereldbekerwedstrijden. Maar volgend jaar ook nog wel triathlons gelukkig. Later veel meer over Shirin.

Cuijk experimenteert met rolling- en massa-start


Over triathlons gesproken. De organisaties zijn al volop met 2019 bezig. Inschrijfbureaus draaien overuren en er worden ook nieuwe ideeën uigedacht. Zo meldt Rob Reuser ons dat in de vierde edities van de triathlon Cuijk op zondag 23 juni voor het eerst met een rolling start wordt gewerkt. Rob legt het uit. ,,We hebben lang nagedacht en gebrainstormd over een aanpassing waar ook triatleten mee worstelen: de massale zwemstart versus de rolling start. Op de NTB-dag heb ik het al eens geopperd, maar het werd me afgeraden. Toch zien veel atleten op tegen de wasmachine van een massa-start. Anderzijds wil je dat de eerste over de finish ook de winnaar is.’’
Na intensief overleg komt de organisatie tot het experiment om zowel een rolling-start als gezamenlijke start te doen. ,,Wie de massa start wil, staat vooraan en meteen daarachter komen vier poortjes waarachter de atleten voor de rolling start komen. Die worden per tien seconden doorgelaten’’, aldus Rob, die zegt dat de capaciteit van evenementen hiermee verhoogd wordt en dus grotere startgroepen per afstand. ,,Volgens onze berekeningen kan het goed uitwerken en kunnen organisaties de explosieve groei van triathlon in Nederland goed opvangen.’’ We gaan het zien Rob. Met jouw ervaring (Hawaii 1996, menigmaal Lanzarote) hebben we daar alle vertrouwen in. Succes!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.