Anneke Ruizendaal gaat voor Triple Dutch – WTJ 1008

DONDERDAG – Deze WTJ is geheel gewijd aan één van de drie vrouwelijke deelnemers aan de Triple Dutch volgend jaar. Het is Anneke Ruizendaal, vlotte triatlete van veertig lentes, woonachtig in Urk. Pardon: op Urk.

De Double Dutch kennen we nog uit de tijd dat jongens als Martin Feijen en Mik Borsten niet genoeg hadden aan een hele triathlon. Waarshijnlijk draaiden zij hun hand niet om voor een drievoudige, maar of daar toen al gesproken werd van Triple Dutch, durven we niet te zeggen. In elk geval haalde collega Ruud de Haan de Triple Dutch weer terug toen Nederland van jarenlang één hele ineens drie wedstrijden over de volledige afstand kreeg.

Met het wegvallen van Maastricht leek daar voor 2019 een eind aan te komen, maar daar heeft Willeke van der Zand hoogstpersoonlijk een stokje voor gestoken. Zij wilde als eerste vrouw de Triple Dutch volbrengen. En als de berg niet naar Mozes komt, dan gaat Mozes maar naar de berg. Zie daar de geboorte van de Gelreman. De inschrijvingen van Challenge Almere waren al eerder gestart, de Frysman en Gelreman openden op sinterklaasavond. Een eerste blik op de startlijsten, leert ons dat naast Willeke nog twee vrouwen de primeur hopen te beleven. Richelle van Helten uit Oud Gastel en Anneke Ruizendaal uit Urk. Richelle spreken we als dorpsgenoot en mede-bestuurslid van triathlon Oud Gastel vrijwel wekelijks. Zij komt hier nog wel eens aan bod. We waren nu nieuwsgierig wie Anneke is en wat haar drijfveer was naar deze Triple Dutch.

Op Pakjesavond kregen we in de gaten dat er liefst drie vrouwen zich wagen aan de Triple Dutch. Wanneer begon voor jou het idee te leven om de drie heles van Nederland te gaan doen?
,,Dat kwam eigenlijk toen ik op jullie site Trikipedia een lijstje voorbij zag komen van eerdere Triple Dutch finishers. Tot mijn grote verbazing waren dat alleen maar mannen.’’

Met het wegvallen van Ironman Maastricht leek dat plannetje toch in duigen te vallen. Frysman en Challenge Almere leken over te blijven. Veranderde dat jouw plannen?
,,Niet echt. De Frysman wou ik sowieso altijd al doen. Maar dan was het volgend jaar alleen bij die wedstrijd gebleven. Met de Gelreman erbij lag de uitdaging er weer.’’

Van jullie drie heb jij de meeste ervaring op de lange afstand. Je deed Ironman Maastricht 2016, Challenge Roth en het EK Almere in 2017. Daar werd je tevens Nederlands kampioene. Ga je volgend jaar in Almere ook voor de Europese titel?
,,Uuuh nee, het is niet mijn insteek om voor een titel te gaan. Zolang ik maar finish in Almere is het op zich goed. Komt er een leuke tijd uitrollen, dan is dat meegenomen al denk ik niet dat ik bij de masters40 in aanmerking kom voor de titel. Maastricht was mijn eerste en werd ik zevende in mijn leeftijdsgroep en Challenge Almere met een tweede plaats en de landstitel was een grote verrassing omdat ik die een paar weken na Roth deed en helemaal niet meer getraind had.’’

Mooie opbouw heb je. Eén hele dit jaar, twee vorig jaar, maar nu geen enkele in 2018?
,,Ja dat liep een beetje anders dan gepland ik had me wel ingeschreven voor de Frysman maar door het uitstellen van trainen en het kopen van een stacaravan die opgeknapt moest worden, werd de deadline wel erg krap zodat ik besloten had: ok we skippen de Frysman,  maar heb nu wel een mooie trainingsstek erbij dus volgend jaar gaan we rammen!!

Wie is eigenlijk Anneke Ruizendaal?
,,Ik ben werkzaam in de agrarische sector. Naast triathlon heb ik geen hobbies of het drinken van een biertje moet ook onder hobbies vallen dan is dat een grote hobby van me. Mijn partner is eigenlijk de grote aandrijf achter me, zij is altijd diegene die zegt: ‘hup Anneke jij wilt dit dus trainen’ en ze vind me een leuker persoon als ik sport!
Mijn sportachtergrond is voetballen, ik heb tot over mijn dertigste fanatiek en op niveau gevoetbald, ik dacht altijd als ik stop met voetbal ga ik me richten op hardlopen, wat ik tijdens t voetballen altijd al wel een beetje deed. Maar alleen hardlopen vond ik toch wel saai tot een vriendin zei kom je zondag bij me kijken? Bij een een triathlonwedstrijd. Tja toen dacht ik dit wil ik ook!! Ik woon op Urk, ja we zeggen altijd ‘op Urk’ omdat het een voormalig eiland is. Urk is een uitstekende plek om triathlon te beoefenen ik woon op t Suydersee triathlon parcours, ik loop zo de deur uit in m’n wetsuit naar het IJsselmeer. Stap ik op de fiets, sta ik meteen op de dijk. Heerlijk!’’

Hoe ziet je favoriete training eruit?
,,Heel eenvoudig: op een mooie zonnige dag honderd kilometer fietsen met een tussenstop op een terrasje.’’

Heb je een bepaalde strategie uitgestippeld voor volgend jaar, laat je andere wedstrijden schieten of ga je juist een vol seizoen in?
,,Nee, niet anders dan normaal. Ik doe erg weinig korte afstand wedstrijden omdat dat gewoon mijn ding niet is. Ik ben echt een dieseltje en heb dan ook even de tijd nodig om op gang te komen, plus ik ben een slechte zwemmer dus voor ik het water uitkom, hebben die snellen er al een ronde fietsen opzitten! In 2019 heb ik alleen de Brouwersdam triathlon in de voorbereiding zitten”.

Hoe staat het met je herstelperiodes tussen de heles in?
,,Normaal herstel ik wel snel, al heb ik de eerste dagen na een hele wel mega veel spierpijn, maar verwacht dat ik de tweede week wel weer rustig aan te kunnen beginnen met trainen. De Gelreman en Challenge Almere zitten wel kort op elkaar, maar het lichaam moet tegen die tijd goed genoeg getraind zijn dat dat geen problemen zal opleveren.’’

Wanneer is jouw Triple Dutch geslaagd?
,,Mijn triple Dutch is geslaagd als ik de finish haal in Almere en dan ook echt die mooie trui van jullie in mijn bezit heb! Maar met een pr erbij zou toch wel het ultieme succes zijn.’’

 

Tot zover het vraaggesprek met Anneke. Wellicht doen we het de komende maanden ook met Willeke, Richelle en al die anderen die Triple Dutch gaan doen.

Morgen blikken we vooruit op het weekeinde, waarin de langlaufspecialisten de latten tevoorschijn kunnen halen voor de wintertriathlon in Gouda en ook de crossduathlon van Groesbeek op de kalender staat. Het zijn de laatste twee NTB-wedstrijden van 2018, dus laten we het jaar goed afsluiten!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.