Triathlon Academy in Astana, Kazachstan

Triathlon Academy in Astana, Kazachstan

ASTANA – Een terrein waar je 365 dagen in het jaar aan triathlon kunt doen. Voor zover wij kunnen nagaan bestaat dat nog nergens op de wereld. Maar daar komt – als we onze bronnen in Kazachstan mogen geloven – volgend jaar zomer verandering in. Dan opent BI Healthcare LLP een heuse Triathlon Academy.

Het is overigens niet bij de deur, want de sportfaciliteiten worden gerealiseerd in het Triathlon Park van Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Daar komt een terrein van 4500 vierkante meter waar elke triatleet van zal smullen.

Op de begane grond zijn gymzalen, het zwembad, een indoor fiets trainingsruimte, een krachthonk en trainers- en kleedruimtes. ER komen ook sportwinkels en gezondheidscentra maar ook sauna’s. De eerste verdieping bevat massageruimtes, en praktijkruimtes voor cryotherapie en andere specialismes.

Buiten dan. Het Triathlon Park zelf met een gesloten fietsparcours van 2,3 kilometer lengte en hardloopparcours van 4,1 kilometer. Het park is in een aantal zones verdeeld. Er zijn ruimtes voor de extreme sports, maar ook een circuit voor de crosstriatleten. De groene binnenterreinen bieden kansen voor heerlijke picknicks en barbecues, zodat ook de recreatieve poot gewaarborgd blijft. De Concrete rivier die in het park ligt is geschikt voor watersporten, maar ook voor het open water zwemmen. Afgelopen juni was het al de site van 70.3 Ironman-race met ruim 3000 deelnemers. Astana heeft jaarlijks zo’n 600 (!) nationale en internationale sportevenementen in huis. Cijfers geven aan dat bijna eenderde van de inwoners uit de miljoenenstad aan sport doet.

In 2006 ontstond de professionele wielerploeg Astana met aan het hoofd wielrenner (inmiddels triatleet) Aleksandr Vinokoerov. De Aziatische Winterspelen waren in Astana in 2011 op onder meer de hypermoderne ijsbaan Alau. Ook het WK judo was er al eens en Astana FK heeft een prachtig voetbalstadion. Het gekste is niet gek genoeg in deze futuristische metropool.

Of je er ook professor of doctorandus in de triathlonsport kunt worden, vermeldt de Kazachstaanse pers niet….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.