Preview Wintertriathlon Gouda; Crossduathlon Groesbeek en Hel van Kasterlee – WTJ 1009

VRIJDAG – We previewen op de evenementen in ons nabije vooruitzicht. De wedstrijden waar tri- en duatleten te vinden zijn. Combisporters zitten er ook onder de langlaufers. Ergo, in de internationale wintertriathlons is het een onontbeerlijk onderdeel. Wij Nederlanders tellen op Olympisch niveau niet mee in het langlaufen. Te weinig sneeuw hier, geen sporttraditie enzovoorts. Toch is de skipas een beweging waar triatleten baat bij hebben, zo vertellen ons de kenners. Machiel Ittmann is er het meest sprekende voorbeeld van. Hij veroverde nationale titels in de sneeuw.

Borstelen op de blauwe banen in Gouda

Anyway, zaterdag kommen de latten weer eens te voorschijn in eigen land. Als we de weersvoorspellingen goed hebben beluisterd kan er lichte sneeuw vallen. Maar wit of niet, de ‘blauwe’ borstelbaan in Gouda leent zich prima voor een lekker stuk langlaufen. Wintersport begint in Nederland staat er op een bord naast het sportpark, waar het glooiend landschap is bedekt met de twee kilometer lange piste. Zaterdag vanaf half drie gaan de wintertriatleten ere van start voor 4 kilometer hardlopen, 15 kilometer ATB en 6 kilometer langlaufen klassieke stijl. Als dat nog te ver is vanwege te weinig ervaring kun je ook 3 kilometer hardlopen, 10 kilometer ATB en 3 kilometer langlaufen. Aart van de Breevaart Bravenboer is triatleet, maar ook langlauftrainer. Aart mag dan de zeventig al gepasseerd zijn, hij daagt alle triatleten uit het tegen hem op te nemen in deze nog kleinschalige, recreatieve wintertriathlon die ook voor het eerst op de NTB-kalender prijkt.

,,We zijn heel klein begonnen. Het evenement groeit nog steeds. Er doen al een aantal triatleten van buitenaf mee, die de laatste maanden lessen en trainingen bij ons gevolgd hebben. We gaan er zaterdag bij de langlaufvereniging Gouda weer een gezellige, sportieve en ook bikkelharde wedstrijd van maken!’’, lacht Aart, die de ski’s gewaxt heeft en MTB en loopschoenen al in de aanslag heeft staan. We zijn benieuwd wie de primeur onder auspiciën van de NTB gaat winnen.

Veel toppers naar Cerberus crossduathlon Groesbeek

Zondag is het prijs in Groesbeek bij onze vrienden van Cerberus. De 14e editie gaat over een pittig parcours van prachtig beboste heuvels van Groesbeek (de Zeven heuveltjes zijn nooit ver weg….) en ook over de lokale motorcrossbaan. Met name dat laatste maakt de cross speciaal. De bulten zijn al nauwelijks te nemen met de cc’s waarop de motorcrossers over het circuit scheuren, laat staan met ATB of benenwagen. En toch gebeurde het al dertien keer, waaronder zelfs het NK in 2013. Dat jaar wonnen Evert Scheltinga en Linda van Vliet. Vorig jaar trokken Thomas Cremers en Lucie van Genugten aan het langste eind. Van dat kwartet is Thomas opnieuw van de partij. Hij mag/moet het opnemen tegen nationaal kampioen en topfavoriet Daan Schouten.

Daarnaast zijn Johan Christen, Joost Christiaans, Michael Emmerik, Michael Krijnen, Chris van Vliet en Cesar Beilo kansrijk. Een prachtig vrouwenveld krijgen de toeschouwers aan de Nijmeegsebaan voorgeschoteld. Uit de wielrennerij komen Sanne van Paassen, Femke van Kessel en Reza Ravenstijn (respectievelijk veldrijden, wegfietsen en ATB-en).  Topfavoriet is overigens Laura Gorter met een outsidersrol voor Diede Diederiks en Simone Hakenberg. Ook duo’s doen mee. Op de korte afstand komen Niels van Lanen en Aniek Mars ongetwijfeld ver van voren binnen.

Thoms en Dorien snelsten in Reichswald op 11-11

Een maand geleden hield Cerberus overigens al de kleine variant op haar duathlon, namelijk de crossduathlon van Reichswald. Thom Rutten en Dorien Zandstra waren de snelsten op deze min of meer clubwedstrijd. Zondag doen ze het allemaal nog eens over. De laatste kansen trouwens om punten te pakken voor de beroemde jaarlijstjes van Trikipedia. Nog 1 keer liggen er 10 punten klaar voor de winnaar bij de mannen en vijf bij de vrouwen en zo aflopend. Vanaf 22 december komen de lijstjes weer voorbij.

Welkom in De Hel!

Tja en tenslotte. Alsof het seizoen niet lang en zwaar genoeg is geweest. Komt er op zondagmorgen vroeg nota bene de allerzwaarste duathlon ter wereld nog om de hoek kijken. We hebben het over de Hel van Kasterlee, een beproeving die zijn weerga niet kent. Kamperen kan niet meer in de vrije natuur bij de start, maar 300 meter verderop op de camping die uiteraard als naam: DE HEL draagt.

Zwaar, zwaarder, allerzwaarst

Op de affiches en website ‘bemoedigende teksten’ als: Veel meer dan zo maar een duathlon…Meer dan een heel zware lange afstandsduathlon….Zonder meer de allerzwaarste duathlon ter wereld! Atleten die de moed hebben om zich in te schrijven voor deze uitzonderlijke beproeving zullen op 3 niveaus strijd moeten leveren 1.Strijd met jezelf. Een ware uitputtingsslag van 8 tot 12 uur lang in winterse weersomstandigheden! 2.Strijd met de natuur! Het genieten van de natuur verandert in strijden tegen de natuur. 3.Strijd met andere deelnemers. Voor veel deelnemers is de plaats in de uitslag zeer belangrijk.

Sporthal Duineneind gaat zondag om 6 uur open, twee uur later klinkt bij vuurwerk het startschot. De klus: 15 kilometer crossloop, 117,5 kilometer ATB-en en nog eens 15 kilometer lopen. Rond 15.30 uur wordt de winnaar verwacht. Om 20 uur de laatste. Hij of zij krijgt de fles Cava. Veertien Nederlanders storten zich in het avontuur waaronder Tibor Gijssen en de eerder genoemde Thom Rutten. Yolanda Witteveen is enige Nederlandse vrouw. Zesvoudig winnaar Seppe Odeyn is opnieuw topfavoriet. Miek Vyncke won bij de vrouwen drie keer.

Qua weer wordt het zo’n decemberweekend met vanalles wat: grijs, sneeuw, regen. Precies waar de duatleten en wintertriatleten in bovenstaande wedstrijden om gevraagd hebben. En het past ook uitstekend bij de eerste editie van de Beka Gastelse Obstacle Run in Oud Gastel. Vierhonderd deelnemers aan de start, tweehonderd op de wachtlijst. Het lijkt triathlon wel.

Iedereen veel plezier, lekker sporten en we spreken elkaar zondag bij een knapperend haardvuurtje met een Glühweintje!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.