Alles over de Cerberus crossduathlon Groesbeek; Seppe komt via Hel in de zevende hemel; Rotorua – WTJ 1011

ZONDAG – Als feature-foto eens niet de podia van deze zondag in Groesbeek of Kasterlee. Nee, we zagen een vrolijke Ferdinand Oldeman in de afdaling op de blauwe borstelbaan van Gouda. Een prachtige actieplaat van de nummer vier van deze wintertriathlon. Wilden we u niet onthouden.

Nog een laatste kans om punten te pakken voor de Trikipedia-eindejaarslijstjes van 2018. Het kon vandaag nog in Groesbeek, bij de Cerberus crossduathlon. Het is december dus dan mag het een beetje winter zijn.Thomas Cremers, hele seizoen al goed bezig, zette nog eens de puntjes op de i met een fraaie winst. De landskampioen op de sprintduathlon prolongeerde zijn titel. Tot een rechtstreeks duel met de landskampioen in deze discipline (crossduathlon) kwam het niet. Daan Schouten reed in de eerste ronde fietsen lek en was daarmee uitgeschakeld voor de zege. Hij liep op dat moment in op koploper Thomas. Anderzijds kwam Thomas verderop weer even in verwarring, waardoor hij een lus te veel fietste en daarmee de concurrentie zag terugkomen. Het nieuwe parcours gaf nog wat opstartproblemen, zeg maar.

Thomas prolongeert winst op 7 Heuvelen

De beste mountainbikers op de lange afstand waren Michael Emmerik, master Johan Christen en de verrassende Gijs Jacobs. Zij allen kwamen dichterbij Thomas. Michael zelfs in het kielzog van de TriCan/Visma-atleet uit Elst. Op de slotrun nam Thomas dan gedecideerd afstand van Noord-Hollander Michael Emmerik. Knap bleef Gijs Jacobs uit Nijmegen aandringen. Zijn eerste grote podiumplaats was een feit, maar hij zat zelfs dichtbij zilver. Vier minuten moesten speaker Ruud de Haan en de toeschouwers vervolgens wachten op de vierde man: VZC-er Jim Otter. Daarna volgde het ervaren trio Joost Christiaan, Johan Christen en Michael Krijnen, waarvan je misschien eerder een podiumplaats zou verwachten.

Laura wint, maar krijgt grote tegenstand van Lotte

Veertien minuten na Thomas Cremers kwam Laura Gorter haar derde winst in Groesbeek ophalen. De Leersumse had wellicht de mazzel dat een andere favoriete – Diede Diederiks – in leidende positie verkeerd reed en ook nog eens ten val kwam. Weg kansen voor de Rotterdamse, die overigens nog wel vierde werd. Voor Laura kwam de weg vrij om opnieuw de Cerberus-titel te grijpen. Maar dan had ze buiten Lotte Koopmans gerekend. De mountainbike-specialiste verloor minder dan een minuut op de openingsrun en kon dat goed maken bij het mountainbiken. De Nijmeegse werd in deze duathlonwedstrijd dan als ‘verrassing’ aangemerkt, in de wielrennerij en met name het mountainbike staat de 24-jarige echter al jaren haar mannetje. Zo werd ze tweede op het WK studenten in Portugal en winnares van de Nations Cup in het Belgische Erezée. Daar hield noch Laura, noch de rest van het deelnemersveld serieus rekening mee. Lotte tikte als eerste aan in de tweede wisselzone, tweede kwam trouwens Femke van Kessel in de transition. Alleen dankzij een vlijmscherpe slotrun kwam Laura Gorter nog voorbij de twee super-ATBers. Veertig tellen zat er tussen de twee ‘LL-en’ (Laura en Lotte) aan de finish van het motorcircuit de 7 Heuvelen. Als derde volgde nog een wielrenster/du/triatlete. Femke van Kessel draait een lekker crossduathlonseizoen. Het resulteerde voor de Delftse in een derde plaats met snelste loopster in de openings- en slotrun Diede Diederiks op een vierde plaats. Daarna duurde het even voor snelste master Simone Hakenberg als vijfde de streep bereikte.

Familie Van Breggen bijeen in Groesbeek

Op een negentiende en 51e plaats eindigden trouwens de Zwolse broers Jasper en Daniel van der Breggen. Inderdaad, broers van…. Afgelopen week werd ook bekend dat Anna van der Breggen in het pre-Olympische jaar mee gaat doen aan de Cape Epic in Zuid-Afrika. Wie haar partner wordt in de loodzware etappewedstrijd op de ATB voor duo’s is nog niet bekend. Dat ze graag op de ATB zit is bekend. Jammer dat ze zondag alleen maar toekeek in de bossen van Groesbeek naar de verrichtingen van haar broers. Maar ze gaan zich natuurlijk geen blessure permitteren, zeker niet met het oog op het NOS*NSF Sportgala van aanstaande woensdag. Dag snelste was overigens het koppel Long Canon, een team bestaande uit Wouter Hoefsloot en Roel Verhoeven. De man uit Vinkel kennen we als marathon mountainbiker, maar tussen neus en lippen door zwom, fietste en liep hij ook naar een sensationele 18e plaats op de Embrunman van 2015 in 11.02.44 uur. Beste Nederlander toen. Vreemd eigenlijk dat we hem niet vaker in de triathlons tegen komen. Ook nu hield hij het bij zijn specialiteit, maar wel zodanig dat ie acht minuten sneller binnen kwam met Wouter dan de individuele zege van Thomas. Op de korte afstand kwam Hendrik Venema – vorig jaar nog derde in de wedstrijd – als winnaar uit de bus. Niels van Lanen liep op het laatste Martien Spierings voorbij op weg naar zilver. Beste vrouw was Hester van Oorschot, die na een paar keer als duo meegedaan te hebben het nu individueel probeerde. Met succes. Het scheelde niet veel of jonkie Maud Oudeman was er met de winst vandoor gegaan. Op korte afstand finishte ze als tweede, Aniek Mars werd derde.

Seppe maakt de zevenklapper in de Hel van Kasterlee

In het Belgische Kasterlee eindigde een uurtje of twee terug de bekende Hel van Kasterlee. Voor de zevende (!) keer op rij was Seppe Odeyn de helleveeg van de dag. Hij kwam een kwartier eerder dan zijn laatst overgebleven concurrent de poorten van de hel door, de sporthal in. Dat kippenvel-moment verveelt Seppe nog steeds niet. Seppe vertoefde zowaar in de zevende hemel en dat in de Hel!

Hij moest aanvankelijk strijd leveren met Rik Thijs en Geert Lauryssen, die ook eerder klaar waren met de eerste 15 kilometer lopen, maar daarna snel de pijp aan Maarten gaven. Dat gold trouwens voor nog ruim 100 deelnemers, waarmee de editie 2018 tot de zwaarste gerekend kan worden. De sneeuw in de ochtend, de lage temperatuur en het soms zompige parcours zorgden daar voldoende voor. Op de 120 kilometer mountainbiken kreeg Seppe wel gezelschap van Kevin van Hoovels. De atleet uit Sint Amandsberg was zelfs sneller weg voor de afsluitende dertig kilometer lopen. Op zulke afstanden zegt dat weinig, en zeker een koude decemberdag kan voor een grillig wedstrijdverloop zorgen. Seppe trok de zaken recht en zette de kroon op het werk na een loodzwaar seizoen vol lange afstands tri- en duathlons: 7.53 uur was zijn eindtijd. Simon van Roy werd derde. Beste Nederlander was Tijn Seuntjens op een achttiende plaats. De Brabander moest 1 uur en 8 minuten langer wachten vooraleer hij aan de poort van de hel mocht aankloppen om voor een kolkende massa volk over de catwalk de finisht te bereiken. Als 89e kwam daar Mandy Dammekens binnen, tevens eerste vrouw. Zij deed er 10.11 uur over.

Bram de beste dutchie in Rotorua

In Nieuw-Zeeland was de klassieke halve triathlon van Blue Lake Rotorua. Verrassende winnaar was Jack Moody in 4.08, die favoriet Simon Cochrane met zes minuten versloeg. Matt Parsonage maakte het Kiwi-podium compleet. Rebecca Clarke uit Nieuw-Zeeland had bij de vrouwen geen noemenswaardige tegenstand. Pas twintig minuten later volgde landgenote Olivia Ritchie. Drie Nederlanders deden mee, waarvan Bram de Boeck op een vijftiende plaats de beste. Bij de vrouwen was Julia van Eeden een goed presterende ‘dutchie’ op een dertiende plaats.

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Alles over de Cerberus crossduathlon Groesbeek; Seppe komt via Hel in de zevende hemel; Rotorua – WTJ 1011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.