Sportgala met Bibian, Kjeld, Suzanne; Gala’s D en B; Mooie Emmanuel; Lopen; Maastricht – WTJ 1014

WOENSDAG – Ook al blijft het appels met peren vergelijken, het NOC*NSF Sportgala blijft altijd weer spannende televisie. Zonder de andere winnaars te kort te doen, beginnen we toch met de Paralympische sporters van het jaar. Bibian Mentel. Natuurlijk boekt de 46-jarige snowboardster haar grote successen in de sneeuw. Maar wat is het prachtig om de Loosdrechtste al weer twee keer te zien meedoen aan de Gigathlon, ’s landse enige indoor triathlon. Dus feitelijk is Bibian ook een beetje triatlete. Het was de tweede keer dat ze won. In 2014 gebeurde dat ook al eens.

Genderneutraal

De vrouw van negen levens straalde toen ze op het podium de Jaap Eden trofee kreeg uitgereikt van Eric Corton. Ze zag er sowieso prachtig uit. Bibian reageerde verheugd met haar laatste uitverkizezing. ,,Ongeloofelijk bedankt dat jullie mij hebben gekozen in deze genderneutrale categorie met geweldige sportmannen en –vrouwen.’’ In de long-list in deze categorie was eerst nog Jetze Plat opgenomen.

 

Talent van het jaar werd Ajacied Matthijs de Ligt, de baanwielrenners Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Buchli behaalden de titel sportploeg van het jaar. Het ijs kwam er aan te pas voor de sportman en sportvrouw. Olympisch kampioen 1000 en 1500 meter Kjeld Nuis en Olympische kampioene shorttrack Suzanne Schulting brachten ons land in februari in vervoering op de Spelen in PyeongChang. De triathlon van Klazienaveen deed afgelopen zomer een vergeefse poging Kjeld, die in het naburige Emmen woont mee te doen in een trio-team. Wie weet, lukt het in 2019. Raemon Sluiter en Jac Orie werden beiden sportcoach van het jaar. Het was wederom een mooie avond in het AFAS Live, waar we graag ons gala-kostuum voor uit te kast halen.

Prachtig met Patrick en Mark in het Duitse gala

Zo mooi als de Duitse sportverkiezingen van afgelopen maandag…nee dat viel niet te evenaren. Wat een prachtig moment was dat zeg. Ironman-wereldkampioen Patrick Lange kreeg een minutenlange staande ovatie nadat hij eerst zijn toekomstige vrouw Julia Hofmann (huwelijksaanzoek weet u nog?) kuste en coach Faris Al-Sultan omhelsde. Tja, en als dan van achter de coulissen plots vijfvoudig wereldkampioen Mark Allen met de trofee aan komt lopen, dan houden wij het ook niet meer droog.

Komende zaterdag is het trouwens in België te doen. De hockeyers dingen op de valreep nog mee naar de titel sportploeg van het jaar na hun sensationele wereldtitel.  En wij duimen alvast voor Bart Aernouts, dat hij als derde triatleet (2x Luc, 1x Frederik van Lierde) sportman van het jaar mag worden. Hopelijk is naast de zeges van de genoemde Van Lierdes ook de vice-wereldtitel voldoende waard voor de Belgische jury.

Team van Kirsten, Niek en Shirin mag er wezen

Er kwam meer Belgisch nieuws los de laatste dagen. De teampresentatie van het 185-Sportoase-Cecemel triathlonteam bijvoorbeeld. In het Casino van Knokke werd ook het To Walk Again-gala gehouden, uiteraard met de koppeling naar de 185-Sportoase coach Marc Herremans. Ruud maakte er al melding van, wij constateren dat Marc een heel sterk elftal op de been heeft gebracht met talenten voor de toekomst en reeds gevestigde triatleten. Onze inbrengt mag er wezen. Kirsten Nuyes wordt ingezet in de World Triathlon Series en World Cup races. Vriend Niek Heldoorn zal vooral in ETU-races en de grotere nationale wedstrijden te zien zijn en Shirin van Anrooij richt zich op de niet-stayer wedstrijden of races met een zwaar fietsparcours zoals in Alpe d’Huez. De vier grote Belgische namen zijn Marten van Riel, Stenn Goetstouwers, Hanne de Vet en Geert Lauryssen.

Emmanuel laat harten sneller kloppen

Daarna berichten we dat de Belgische topzwemmer in rug- en wisselslag Emmanuel Vanluchene na het recente WK korte baan in China gaat stoppen met baantjes trekken en triathlon gaat doen. Het bericht trok behoorlijk wat aandacht. Dat begrepen we wel bij het zien van foto’s van deze prachtige topsporter. Welkom Emmanuel in je nieuwe sportwereld!

 

Andrea als een haas door de nacht

Nog wat loopevenementen van het voorbije weekend. Erik Leusink won de Coop Dorpsloop van De Krim. Andrea Jochems boekte een verpletterende zege op de Phanos Boscross Night Trail. Lopen in het donker dus. De Harderwijkse was 14 minuten eerder uit de duisternis bij de finish opgedoken. Het was zaterdag ook de Spark marathon in Spijkenisse. Snel waren Bram van Rijswijk (3e M35, 2.50.21), Ruben van Zeijl (6e M35, 2.57.30), Arno van Triest (8e M35, 2.58.15), Niels Kerdel (4e in 2.59.12) en bij de vrouwen Claudia van Tellingen (1e V40, 3.30.11), Cathelijne Huis in ’t Veld (3e V35, 3.50.42). Op de halve marathon een snelle Lynn Lossie in 1.30 en de winst op de 5 kilometer voor Joey van ’t Verlaat. Nog een junior die hard liep was Syb de Jong, winnaar van de 52e (!) Lidocross te Waalwijk. De Rabo Meschbergerloop te Eijsden leverde op de langere afstanden fraaie zeges op voor Rani Skrabanja, Maud Golsetyn en Yvette van Wegen. In Eibergen wonnen onder meer Rens Gosselink en Deborah Wissink op de Wintercross. Irma Heeren was een van de categoriewinnaars in de grootste Kerstloop van Dronten.

De Adventure Run is één van de vele evenementen van Sportpromotie Ameland. Zaterdag werd het eiland weer overspoeld met atleten. Winnaar werd nationaal topper en ook nog korte tijd duatleet Ronald Schroër. Duatleet Dennis Licht volgde twee minuten later als tweede. Erik Negerman zesde, Thijs Wiggers 13e en Jort van Zutphen 15e. Nog veel meer triatletes in de vrouwen top 15. Met op 3.Lesley Smit, 4.Marije te Raa, 5.Jessica Oosterloo, 7.Danne Boterenbrood, 8.Heleen Zandstra, 11. Marije Dankelman en 14.Anne Zijderveld.

Maastricht en Hoorn: nog even geduld, komt goed

Zoasls we al aangaven op Facebook geven we voor wat betreft de Ironman-plannen graag het eerste woord aan organisator Extra Leisure BV uit Maastricht. Er zijn mooie ontwikkelingen, de website gaat aanstaande vrijdag de lucht in. Tot die tijd moet u het even doen met het feit dat zowel Hoorn als Maastricht volgend jaar een Ironman-plantje zaaien, waarvan ze hopelijk snel kunnen oogsten. En het gegeven dat Extra Leisure voor vijf jaar de licentie voor Ironman Nederland in handen heeft. Dat laatste biedt vele mogelijkheden. Waarom vertellen we niet meer, terwijl er op social media volop wordt gespeculeerd? Welnu, we de organisatoren hebben informatie onder embargo verspreid en een gouden regel in de journalistiek is dat we ons daaraan houden. Vrijdag meer. Of toch een klein nieuwtje waar Rob Frambach en Vincent van der Stouwe al wel mee naar buiten willen: het eerste Long Course Weekend in Beesel heeft inmiddels de 500e inschrijving binnen. Een mooie start van weer een nieuwe loot aan de Nederlandse triathlonfamilie.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.