Twee Ironman Multisport Events in Hoorn en Maastricht 2019: juli & augustus – WTJ 1016

VRIJDAG – We kunnen er heel gewichtig over doen of gewoon ons enthousiasme tonen. Het Ironman ‘brand’ is niet uit onze landsgrenzen verdwenen. Zoveel is duidelijk. Volgend jaar zijn er twee Multisports Events onder Ironman-vlag. Op 5, 6 en 7 juli in Hoorn. Op 2, 3 en 4 augustus in Maastricht.

No more, no less. Zou je kunnen zeggen. Natuurlijk neemt Extra Leisure met pijn in het hart afscheid van de Ironman, die bij de vierde editie nog zo’n laaiend succes bleek. Pr-man Vincent van der Stouwe beaamt het. ,,De vrouwenfinale met Els en Yvonne, maar zeker ook de finish van deejay Mathon met Glenn. Het was één groot feest. Maastricht heeft de Ironman helemaal ontdekt en maar wat graag waren we meteen doorgegaan met de volledige afstand. Maar helaas, daar hebben we wel meer deelnemers voor nodig.’’

Terug bij af wil Vincent het niet noemen. ,,Achter de schermen gebeurt van alles. Zo hebben wij van Extra Leisure voor vijf jaar de Ironman-licentie gekregen. Tot dusverre vielen we onder de Duitse Ironman-company. Dat betekende feitelijk dat we geen zeggenschap over onze eigen wedstrijd hadden. Daar zijn we nu vanaf. Het is nu zaak te gaan bouwen aan de terugkeer van Ironman en voor Hoorn de komst van de 70.3 Ironman.’’

De feiten voor 2019 liggen er. Op vrijdagavond 5 juli de Nightrun door Hoorn, op zaterdag de 4184 triathlon voor Ironkids. Het getal slaat op de afstanden: 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen, 4 kilometer lopen. En op zondag 7 juli de 5150, de naam die Ironman geeft aan Olympische afstand triathlons. Hoorn krijgt meteen het eerste Multisports Event. Het tweede is exact een maand later met ook dan dezelfde onderdelen op vrijdag, zaterdag en zondag. Vincent: ,,Eerste weekend augustus is voor Maastricht een vaste datum geworden. Hoorn moest zich nog zetten, maar een maand eerder is gunstig. Wie aan allebei wil meedoen, zit in de Double Dutch en kan tegen gereduceerd tarief inschrijven. Dat inschrijven begint overigens pas half januari.’’

De website wordt deze vrijdag gelanceerd. Vincent hoopt van harte dat Nederlandse en ook buitenlandse triatleten de nieuwe formule omarmen. ,,We zien de evenementen als soort opleidingstrajecten. Een triatleet begint met een sprintje, dan doet ie de Olympische afstand, dan de halve en dan eventueel de hele. Gebleken is dat door meteen een Ironman neer te zetten de Nederlandse triatleten niet direct aansloten. Waar we op 1500 zaten, hadden dat er dit jaar ruim 2000 moeten zijn. Ja, zo werkt dat bij Ironman. We beginnen nu met een andere format en willen de atleten mee laten groeien.’’

Dat moet in 2020 in Hoorn resulteren in de eerste 70.3 Ironman ooit op Nederlands grondgebied. In 2021 moet Maastricht weer rijp gemaakt worden voor de terugkeer van de Ironman Maastricht-Limburg. ,,Dus twee jaar op rij sprint en Olympische afstanden in de Limburgse hoofdstad. Maar wel met alle uitingen, die we van Ironman gewend zijn. We kunnen gebruik maken van de database van Ironman, de know how. Maar tegelijk gaan we bouwen aan een sterk Nederlands Ironman-team, waarvan de expertise in de toekomst ook buiten de landsgrenzen van toepassing kan zijn. Dat merkten de Amerikanen al toen we veel eerder dan zij met nieuwe logo’s voor 2019 aan de slag gingen.’’

Vincent van der Stouwe en ook Rob Frambach van Extra Leisure hebben er veel zin in de twee topweekends in Noord-Holland en Limburg tot een festijn te maken. Wij van Trikipedia wensen ze daarbij veel succes en zullen de triatleten stimuleren zich aan te melden voor beide evenementen. ,,Allebei doen, is korting pakken.’’

Conclusie: Ironman is voor Nederland absoluut niet verloren, integendeel zelfs: we hebben de regie in eigen hand. We moeten voor de langere afstanden even iets meer geduld uitoefenen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “Twee Ironman Multisport Events in Hoorn en Maastricht 2019: juli & augustus – WTJ 1016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.