Jaaroverzichten 2018: Wie zijn de beste crossduatleten? – WTJ 1018

 

 

MAANDAG – WTJ 1018 gaat over 2018. Nog zo’n duizend en we zitten op het jaartal qua afleveringen. De crossduatleten hebben aan wedstrijdaanbod geen klagen. Liefst 19 keer stond een organisatie klaar om deelnemers op onverhard terrein te laten lopen, mountainbiken en lopen. Dat is meer dan de wegduathlons in ons land tegenwoordig.

Toch vielen er twee wedstrijden af. De klassieker in Weert van de TV Weert stond niet langer op het programma en ook de kleinere race in Zeewolde zagen we niet meer terug. Daar staat tegenover de komst van nieuwkomer Workum. De Friese organisatie zet al jaren een triathlon neer en pakte dit evenement er voor het eerst bij. Het NK was er ook weer en gaat nu ook weer een jaarlijkse traditie worden. Twee jaar op rij is de Pyramide-duathlon gastheer van het nationaal kampioenschap.

 

 

Arie de Jong oppermachtig

Mark Hamersma zagen we afgelopen jaar niet terug, nadat hij vorig jaar nog de meeste punten verzamelde. De titel gaat met groot vertoon van macht naar Arie de Jong, die een record puntenaantal van 89 boekte. Vorig jaar was de Fries nog twaalfde, maar toen was zijn blessure maar amper hersteld. Arie won vier wedstrijden. Nationaal kampioen Daan Schouten stijgt van de elfde naar de tweede plaats met eveneens vier zeges en Jeroen Lute grijpt na de wintertriathlon-ranking ook in dit klassement een top 3-klassering.

Laura blijft aan top, maar Femke doet net iets beter

Feitelijk wint Laura Gorter voor het vierde jaar op rij het klassement. De reglementen schrijven echter voor dat bij gelijk puntenaantal eerst het NK beslissend is en daarna het aantal wedstrijden waarin punten gehaald worden. Hoe meer races, hoe hoger. Dan blijkt Femke van Kessel net even beter te scoren met haar vierde plaats op het NK. Daar was Laura niet. Ze wint wel drie andere wedstrijden, tegen Femke eentje. Derde wordt Silvia Swart-Brouwer en vierde is de nationaal kampioene Linda van Vliet.

De meetellende wedstrijden zijn: Alphen aan den Rijn, Ameland, Austerlitz/Pyramide (NK), Etten-Leur, Groesbeek, Haaksbergen, Harderwijk, Henschotermeer/Woudenberg, Maastricht, Noordwijk, Norg, Nijverdal, Oldebroek, Pijnacker, Posbank/Velp, Reusel, Waalwijk, Wierden en Workum.

Mannen:

1.Arie de Jong 84 pt.

2.Daan Schouten 49 pt.

3.Jeroen Lute 29 pt.

4.Joost Somsen 24 pt.

5.Michael Krijnen 23 pt.

6.Johan Christen 21 pt.

7.Geert Lauryssen (Bel) 20 pt.

8.Rody Kroon 19 pt.

9.Joep Staps 18 pt.

10.Jacco de Bruin 17 pt.

11.Glenn Edelenbos 17 pt.

12.Maarten Vierhout 17 pt.

13.Chris van Vliet 15 pt.

14.David van Oosten 15 pt.

15.Joost Christiaans 15 pt.

 

 

Vrouwen:

1.Femke van Kessel 17 pt.

2.Laura Gorter 17 pt.

3.Silvia Brouwer 13 pt.

4.Linda van Vliet 10 pt.

5.Alieke Hoogenboom 9 pt.

6.Annelies van der Zwart 8 pt.

7.Lenneke van der Heide 8 pt.

8.Claudia Striekwold 8 pt.

9.Rikka Vreeswijk-Kelja 7 pt.

10.Simone Hakenberg 7 pt.

 

De volgende in het rijtje zijn de crosstriatleten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.