Jaaroverzichten 2018: Wie zijn de beste duatleten op de weg? – WTJ 1020

 

VRIJDAG – De laatste ranking die we in 2018 bieden, gaat over de wegduathlons in Nederland. In het fonkelnieuwe jaar volgen dan nog de triathlons, de buitenlandse resultaten van Nederlandse tri- en duatleten en – ook altijd interessant – de records op de volledige afstand/de hele.

Geel wel, de omgezette triathlons niet

De duathlon. Eerst het goede nieuws. Met Hoogerheide als sprint-NK heeft nu ook de run-bike-run drie nationale kampioenschappen. Jammer genoeg zijn er drie wedstrijden afgevallen. De Amsterdamse Triathlons gaven het duathlononderdeel op. De Mirandabad-wedstrijd verdween sowieso en Ouderkerkplas was louter triathlon. Ook de niet NTB-run bike run in het Limburgse Boekend bestaat niet meer. Daar staat tegenover de komst van duathlons in Lemele en Oldenzaal. Die laatste was een wedstrijd in de Teamcompetities, maar wel als relay. Individueel viel daar niet te scoren en dus staat deze RBR niet in het overzicht. En waarom de run-bike-runs van Zandvoort en Westland niet, zult u denken? Welnu, dat waren op voorhand triathlons. Duathlon-specialisten hadden zich dus niet gericht ingeschreven voor deze wedstrijd. Ze komen wel allebei terug in het triathlonoverzicht, ook al is er niet gezwommen. Anderzijds staat Geel er weer wel bij. De wedstrijd maakte opnieuw deel uit van de Nederlandse RBR Series, Dubbel tellen doen we hem niet, in het ‘buitenlands’ puntenklassement staat Geel niet.

 

Thijs is de beste

 

 

Aan de top bij de mannen is het stuivertje wisselen. Thijs Wiggers kwam steeds dichterbij de koppositie en dit jaar heeft de Tukker hem overtuigend te pakken met hetzelfde puntenaantal van ‘winnaar’ Yennick Wolthuizen vorig jaar. Thijs wint drie races, Yennick geen enkele maar wel achter Jan Petralia de Nederlandse titel op de lange afstand. Yennick wordt tweede. Sprintkampioen Thomas Cremers wordt derde en de middenafstands kampioen Daan de Groot piekte duidelijk in Spijkenisse. Daan Schouten is goed in veld en op de weg. Alexander Picard zakt twee plaatsjes.

 

Lesley opnieuw

 

 

Net als vorig jaar wint Lesley Smit het puntenklassement. Dat doet ze zonder titel in de wacht te slepen. Opvallend is dat ze de drie Nederlandse kampioenes achter zich laat en dat zij op de plaatsten twee, drie en vier eindigen: Sophie, Marina en Jony. Marina is daarmee wel helemaal terug.

De duathlons die uiteindelijk meetellen zijn: Almere (NK/BK lang), Borne, Deurningen, Dordrecht, Groningen, Hilversum, Hoogerheide (NK sprint), Hoorn, Lemele, Nijmegen, Spijkenisse (NK) en Ter Idzard.

Mannen:

1.Thijs Wiggers 49 pt.

2.Yennick Wolthuizen 36 pt.

3.Thomas Cremers 32 pt.

4.Alexander Picard 31 pt.

5.Daan Schouten 26 pt.

6.Daan de Groot 20 pt.

7.Jan Petralia (Bel) 20 pt.

8.Wesley Mols 18 pt.

9.Joep Staps 18 pt.

10.Adrian Siemons (Bel) 15 pt.

11.Tim Jacobs 14 pt.

12.Glen Laurens (Bel) 14 pt.

13.Rody Kroon 14 pt.

14.Coen de Wit 13 pt.

15.Daan Jacobs 13 pt.

 

Vrouwen:

1.Lesley Smit 23 pt.

2.Sophie van der Most 16 pt.

3.Marina van Dijk 13 pt.

4.Jony Heerink 9 pt.

5.Deborah Schouten 7 pt.

6.Marlou Bijlsma 7 pt.

7.Vera Keidel 5 pt.

8.Marieke van Lierop 5 pt.

9.Daniella van der Veen 5 pt.

10.Sam Wennink 5 pt.

11.Anne Zijderveld 5 pt.

 

Volgend jaar gaan we vrolijk verder en op 8 februari vieren we ons 1-jarig bestaan.

Maar eerst wenst de redactie van Trikipedia.nl u een schitterende jaarwisseling en een super sportief, actief en plezierig 2019. Geniet van elkaar en de uitdagingen, die ons te wachten staan. Mogelijk dat collega Ruud nog wat post de komende dagen, maar vanaf een mooi plekje op aard zeg ik vast: gelukkig nieuwjaar! Het jaar van twee EK’s, Xterra, Challenge, Ironman Multisport Festival, NK’s, Teamcompetities, Triathlon Nations Cup en veel, veel meer.

Dank voor jullie aandacht, het vele lezen en de hartverwarmende reacties op al onze berichten. Doen we in 2019 weer, afgesproken?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Jaaroverzichten 2018: Wie zijn de beste duatleten op de weg? – WTJ 1020

  • 28/12/2018 om 15:43
    Permalink

    Dat ga ik zeker doen! Dank voor al die mooie verhalen, weetjes en uitslagen! Op naar een mooi 2019!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.