Aron van Vliet ; een bijzonder beginnend triatleet met ambitie.

Een van de winnaars van een gratis startplaats voor de triathlon van de Brouwersdam is Aron van Vliet. Wij hadden naar aanleiding van zijn winnende mail een aantal gesprekken met Aron en zijn voorbeeld en vriend Tom Oosterdijk en stellen deze bijzondere beginnende triatleet graag voor.

 

Ik ben Aron van Vliet, 26 jaar jong en woonachtig in een klein boerendorpje in het hart van de randstad (genaamd Polsbroek). Sinds de zomer ben ik actief triatleet geworden.

 

 

3 jaar geleden zag mijn leven er een stuk anders uit. Ik was 25 kilo zwaarder als nu, rookte een pakje sigaretten per dag, en was een stevige weekend drinker. Daarnaast zat ik wel eens op de mountainbike maar dat mag geen naam hebben. 3 jaar geleden moest het roer toch maar eens drastisch om.

Ik ben een streber en een doorzetter en als ik ergens voor ga dan is het 100%. Uit mijn omgeving hoorde ik van iedereen dat stoppen met roken en afvallen niet tegelijk zou kunnen, dus voor mij was de uitdaging geboren. Het was 01-01-2016 Nieuwjaarsdag, de avond ervoor nog stevig aan de pils gezeten en rond middernacht mijn laatste sigaretje gerookt. Omdat koffie en alcohol lust opwekkend werken, had ik besloten dit een half jaar niet te nuttigen. Vele vrienden vroegen zich waar ik aan begon, voor mij nog meer een stimulans om deze uitdaging tot een succes te laten slagen. Het hele traject vol energie gestart. 1x in de week naar de sportschool, 2x in de week hardlopen, en 1 keer in de week op de mountainbike. Na een aantal weken voelde ik me al een totaal ander mens. en halfjaar later was ik al 20 kilo afgevallen. Het roken was peanuts (veel makkelijker als gedacht) en ja ik had toch 9 jaar vast gerookt. Aan het einde van 2016 was ik in totaal 20 kilo afgevallen en bijna een jaar gestopt met roken. in 2017 een racefiets aangeschaft en naast hardlopen begonnen met racefietsen.

 

 

                        

 

Vorig jaar ben ik  naar Lanzarote geweest voor een georganiseerde trainingsweek. Hier heb ik Tom Oosterdijk ontmoet. Toen ik Tom zijn verhaal hoorde, wat redelijk gelijk was aan dat van mij, werd ik nog meer gemotiveerd om te gaan sporten. Begin 2018 stelde ik voor mezelf het doel om 10000 km te gaan fietsen. Het hele jaar door veel contact met Tom gehad en een vriendschap was geboren. Inmiddels hebben Ton en ik wekelijks contact en trainen af en toe samen. Ergens in het achterhoofd hoor ik een klein stemmetje dat roept “deelname Kona”, net als Tom, maar dat is nog heel ver weg.

 

                

 

In juli afgelopen mijn eerste ervaring opgedaan met triathlon, namelijk samen met Tom deelnemen aan de middenafstand in Didam. Zwemmen geen ervaring, lopen had ik nog niet veel gedaan, maar wel een flink gefietst. Ik was binnen in 4 uur en 28 minuten ( redactie; 4:28:44, 84e overall).

Na afloop stond ik te trillen van enthousiasme en heb me na deze wedstrijd gelijk ingeschreven bij de plaatselijke triatlon vereniging waar ik tegenwoordig vol enthousiasme de zwemtrainingen vol. In september had besloten om de Ironman Maastricht te gaan doen in 2019. Helaas gaat deze wedstrijd niet door. Helaas door omstandigheden kan ik ook niet deelnemen aan Almere, maar mijn eerste hele triathlon wil ik wel in Nederland doen.

 

 

Mijn laatste optie was de Frysman en hier heb ik gelukkig 5 december een startbewijs voor weten te bemachtigen. Ik neem mijn doel erg serieus en heb Bas Diederen als coach in de arm genomen. Tot op heden heb ik nog geen training gemist. Een aantal weken geleden (te laat dus) ben ik  gestart met het zoeken van een mooie halve triatlon ter voorbereiding op de Frysman. Helaas kwam ik erachter dat alle halve afstanden al volgeboekt waren. Uitwijken naar het buitenland wil ik liever niet, omdat ik mijn eerste triathlon ervaringen graag opdoe in Nederland. Dus het startbewijs voor de triathlon aan de Brouwersdam komt perfect uit. Ik had deze wedstrijd in de voorbereiding staan, maar ik was simpel weg te laat met inschrijven.
Mijn hoofddoel voor 2019 is de Frysman, waar ik wil finishen in de top 10!

 

Natuurlijk spraken we ook met Tom Oosterdijk over Aron, hun vriendschap, hun passie.

Het was al op de heenreis dat Aron naast me kwam zitten in het vliegtuig, toen de klik ontstond. We voelen elkaar perfect aan, Aron is net zo prettig gestoord als ik, ik kan goed met hem levellen, we hebben een soortgelijk niet-sportief leven voordat we in aanraking kwamen met triathlon. Wekelijks is er een aantal maal contact en af en toe trainen we samen. Aron dacht redelijk gemakkelijk over de halve van Didam: “het stelt allemaal niet zo heel veel voor”. In de wisselzone bleek dat hij zijn zaken niet goed voor elkaar had. De vraag “wat zit er om je poot” is ook de reden dat er geen tussentijden in de officiële uitslag staan. Met slechts drie keer zwemmen in een zwembad een eindtijd van 4:28 behalen in zijn allereerste triathlon is best goed. Aron is een man met een ijzeren discipline, ik verwacht dan ook een goede klassering in de Frysman 2019.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.