Jaaroverzichten: Wie waren in 2018 de beste triatleten in Nederlandse wedstrijden? – WTJ 1024


Waar de voorgaande klassementen uit het jaaroverzicht (wintertriathlon, duathlon, crosstri- en duathlon) redelijk te overzien zijn, is dat bij de nationale triathlons geenszins het geval. Het aantal wedstrijden groeit nog ieder jaar en dat is maar goed ook, want het aantal beoefenaars van onze sport groeit zo mogelijk nog harder. Omdat we in het overzicht ook de niet-NTB – lees: wilde – wedstrijden (Frysman bijvoorbeeld) meenemen, is het nog meer een uitzoekerij geworden. We trachten toch compleet te zijn al hebben we wel een paar criteria.

Zo moet de wedstrijd een open karakter hebben. Met andere woorden, de NK’s voor studenten, militairen of burgemeesters komen niet in het overzicht voor. En ook de best leuk bezette VZC-clubwedstrijden in Leersum en Bennekom staan er niet in. Je zou kunnen stellen dat dan de Divisiewedstrijden ook niet meetellen, maar theoretisch kun je daar natuurlijk wel hogerop komen en dus wel meedoen.

De Eredivisie én 1e Divisiewedstrijden komen, waar het individuele races betreft, in aanmerking voor de ranking. De divisies daaronder niet, ergens moesten we een grens trekken. Dat scheelt atleten als Martijn Keijsers en Sarah-Lynn Reuver beslist veel punten, al kan de laatste het wel hebben. Zie verderop.

Nieuw in onze lijst zijn de High Tech triathlon van Eindhoven, Tri Haarlemmermeer, Maassluis en Westland waar jammergenoeg vanwege de blauwalg een run-bike-run voor in de plaats kwam. Zandvoort is ook nieuw. Twee dagen races, los van elkaar. De tweede dag vanwege het weer ook een run-bike-run. En zo waren er nog enkele omzettingen. Omdat duathlonspecialisten dat niet op voorhand kunnen weten, blijven deze wedstrijden in het triathlonoverzicht staan. Huizen, Rosmalen en Stein keerden gelukkig weer terug op de kalender. Ter Apel had in 2017 problemen met gesplitte wegen, maar had daar een jaar later geen last van. De Langstraat triathlon was nu niet in Waalwijk, maar het naburige Waspik. Daar haalde Armand van der Smissen zelfs tri-punten…

Enkele wedstrijden keerden niet terug in 2018. Kleine wedstrijdjes in Almen en Gorssel bijvoorbeeld en de voorjaarseditie van de Bosbaan (staat nu wel weer op Tri Hard programma 2019). Ook in/bij De Mirandabad Amsterdam was geen triathlon meer. In het noorden verdween de triathlon Onderdendam en in de Rotterdamse binnenstad bleef het een jaar na het enerverende WK opvallend stil in het water en op het fiets- en loopparcours. Wierden ruilde de wegtriathlon in voor een kleinschalige crosstriathlon (nog zonder uitslagen). Ook de kleine triathlon van Geemsterambacht hield het bij een top drie prijsuitreiking, maar geen echte uitslag (sorry winnaars Tanya ten Velden en wederom Emiel van Tongerlo).

Samengevat komen we tot de volgende 106 (!) wedstrijden: Aalten, Abbekerk, Challenge Almere, Halve Challenge Almere, Duin Almere zaterdag, Duin Almere Eredivisie, Duin Almere 1e Divisie, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam Nieuw-West Eredivisie, TriAmsterdam, Bosbaan Amsterdam najaar, Anna Paulowna, Apeldoorn, Bathmen, Beesd, Binnenmaas, Bodegraven, Breukelen, Castricum, Cuijk, De Hoef, Deil, Deventer, Didam, Doetinchem, Eibergen, Eindhoven, High Tech Eindhoven , Emmeloord, UT Enschede, Rutbeek Enschede, Frysman, Gendt, Gorinchem, Speedman Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Heerenveen, Heerhugowaard, Hengelo, Herkingen, Holten ETU Cup, Holten 1e Divisie, Honselersdijk/Westland, Hoogeveen, Huizen, Klazienaveen halve, Klazienaveen Eredivisie, Krimpenerwaard, Langedijk, Leiderdorp, Leidschendam, Lemelerveld, Luttenberg, Maarssen, Maassluis, Ironman Maastricht (NK), Maastricht/Eijsden, Markelo, Nederhorst den Berg, Nieuwe Niedorp, Nieuwkoop (NK), Nijmegen 024 1e Divisie, Noordwijkerhout, Nuenen, Nijkerk, Oirschot, Oosterhout, Ouderkerkplas, Oud Gastel. Ravenstein/Maasdijk, Rosmalen, Rotterdam 010 (NK), Rijssen, Schagen, Spijkenisse, Staphorst, Stein, Stiens, Surhuisterveen, Ten Boer, Ter Aar, Ter Apel, Terheijden, Terneuzen, Urk, Utrecht, Veenendaal (NK/Eredivisie), Vriescheloo, Vroomshoop, Waspik, Weert ETU Cup, Weert 1e Divisie, Weesp, Wilhelminadorp, Witmarsum, Woerden, Wommels, Workum, Ijsselmuiden, Zaltbommel, Zandvoort zaterdag, Zandvoort zondag, Zeewolde, Zutphen en Zwolle.

In de (individueel bedoelde klassementen) zijn – ondanks topbezettingen – niet opgenomen: de relays in Almere (Eredivisie) en Vroomshoop (1e Divisie). Belangrijke wedstrijden, waar het teambelang voorop staat en eigenlijk gaat dat ook op voor Nijmegen 024, maar daar was desondanks wel een individuele uitslag van voorhanden.

Natuurlijk is zo’n ranking rijp voor discussie. Arbitrair, appels en peren. Subjectief misschien om al die kleine wedstrijdjes mee te laten weten tegen de internationale topraces in b.v. Holten, Weert, Almere en Maastricht. De zege in Weert van Jorik van Egdom levert evenveel punten (10) op als de winst van Fons van Workum in Aalten. Het doet echter niets af aan de triatleten, die hoog in de ranking staan. Zij hebben het meer dan verdiend.

Dat het veel werk is getuige het hoge aantal triatleten dat in de ranking voorkomt: 712 mannen en 367 vrouwen. 1079 dus. Vorig jaar waren dat er 1050 (682 M/368 V). Hier dan toch de top 20 van 2018. Bij gelijk puntenaantal bepaalt het aantal zeges de klassering, daarna de tweede plaatsen enzovoorts. Blijft dat gelijk dan wegen de NK-uitslagen het zwaarst.

Groninger Rutger Duursma stijgt van de 68e naar de eerste plaats. Met 66 punten hetzelfde aantal als Omar Brons vorig jaar, maar Rutger heeft wel vijf zeges te pakken. Voornamelijk in 1e Divisie-wedstrijden. ‘Titelverdediger’ Omar (alias de criteriumkoning) zakt een paar plaatsjes: van 1 naar 4. Broer Milan raakte geblesseerd en scoorde daarom weinig punten. De nummer drie van vorig jaar, Han Peter Lucas, handhaaft zich in de top tien. Tom Havekes stijgt van de tiende naar de tweede plaats en opvallend is de buitenlandse inbreng met de Duitser Klaus Schlüter op een derde en Belg Dieter Staelens op een zesde plaats.

 

Mannen:
1.Rutger Duursma 66 pt. (5 zeges)
2.Tom Havekes 61 pt. (3 zeges)
3.Klaus Schlüter (Dui) 61 pt. (2 zeges)
4.Omar Brons 57 pt. (2 zeges)
5.Matthijs Künzel 51 pt. (1 zege)
6.Dieter Staelens (Bel) 50 pt. (5 zeges)
7.Dirk Wijnalda 50 pt. (1 zege)
8.Frans van Heteren 47 pt. (2 zeges)
9.Sven Strijk 42 pt. (2 zeges)
10.Han Peter Lucas 41 pt. (1 zege)
11.Stefan Overmars 38 pt. (2 zeges)
12.Daan Jacobs 38 pt. (1 zege)
13.Niels Grote Beverborg 38 pt.
14.Tristan Olij 37 pt. (2 zeges)
15.David van Oosten 36 pt. (2 zeges)
16.Joris de Boer 36 pt. (1 zege)
17.Tim Jacobs 35 pt.
18.Evert Scheltinga 34 pt. (2 zeges)
19.Johan Neevel 34 pt. (1 zege)
20.Erik Doornbos 34 pt. (1 zege)
21.Emiel van Tongerlo 34 pt.

De puntenaantallen liggen bij de vrouwen lager, omdat hier de eerste vijf meetellen (winnaar 5 punten, vijfde 1 punt). Sarah-Lynn Reuver, we schreven het al eerder, deed niet alleen veel wedstrijden (47 met alle loopwedstrijden erbij), ze was ook zeer succesvol. Vorig jaar al runner-up van Sarissa de Vries, nu met kop en schouders gewonnen. En het hadden nog veel meer punten kunnen zijn. Dit jaar zien we ze voor het eerst in de Eredivisie. Ben benieuwd. Net als Omar, zakt Sarissa naar de vierde plaats. Talisa van der Fluit schiet van de twaalfde plaats omhoog naar de tweede en landskampioene Jony Heerink haalde al haar punten in nationale topwedstrijden. Corien Wegkamp, in 2017 nog derde, kwamen we dit seizoen niet tegen. Waarschijnlijk te druk met haar werk in de dierenkliniek.

 

 

Vrouwen:
1.Sarah-Lynn Reuver 36 pt. (6 zeges, eigenlijk 9 als 2e Divisie meetelde)
2.Talisa van der Fluit 24 pt. (4 zeges)
3.Jony Heerink 22 pt. (3 zeges)
4.Marian Andringa-van der Woude 18 pt. (3 zeges)
5.Sarissa de Vries 18 pt. (2 zeges)
6.Jorieke Casteleijn 17 pt. (1 zege)
7.Nelleke Baldé 16 pt. (3 zeges)
8.Deborah Schouten 15 pt. (3 zeges)
9.Claudia Striekwold 14 pt. (2 zeges)
10.Renee Woutering 14 pt.
11.Amber Hulleman 13 pt. (2 zeges)
12.Els Visser 13 pt. (1 zege)
13.Anne Zijderveld 13 pt. (1 zege)
14.Marije Dankelman 13 pt. (1 zege)
15.Theresia Offringa 13 pt. (1 zege)
16.Franciska Schutter 12 pt. (2 zeges)
17.Rahel Bellinga 12 pt. (1 zege)
18.Cindy Brussé 12 pt. (1 zege)
19.Heleen van Keulen 12 pt. (1 zege)
20.Tanya ten Velden 12 pt. (1 zege)

Rutger en Sarah-Lynn: van harte gefeliciteerd!

Tot zover, de meest bewerkelijke lijst. Wat nog volgt zijn de punten, die Nederlandse triatleten in buitenlandse wedstrijden vergaard hebben en daarna tellen we alles nog eens bij elkaar op. Bovendien kijken we altijd naar de Ironman/LD-records. Maar dat dus de komende dagen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.